Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Olivový olej
Rádi bychom používali olivový olej, který má být podle slov odborníků zdravější, ale jednou jsme ho koupili, a jeho chuť (spíše pachuť) nás odradila. Proto se chci zeptat, jaký olivový olej doporučujete a na co všechno ho používáte. V obchodech je mnoho druhů, ani nevím, jaký si vybrat. Prosím o nějakou značku, nebo název.
Děkuju moc
Luma
ahoj take pouzivam doma olivovy olej,ma ho rada dokonce i nase mala Adelka 2,5roku.Pouzivam olej CALAMATA brand.Supr.Vyzkousejte ho.Neni tak aromaticky.ahoj Vanda
Vanda
Úplně nejkvalitnější je panenský za studena lisovaný – ten se ale používá spíéše pro studenou kuchyni – teplem se znehodnocuje. Pokud byste si opravdu na chuť olivového oleje nezvykli (pro někoho může být opravdeu příliš aromatický), uvádí se, že řepkový olej je co do složení olivovému velice podobný (ten je k dostání běžně mezi těmi „klasickými“ oleji na smažeční i pro studenou kuchyni) – já používám do salátů olivový a na tepelnou úpravu řepkový.
Ahoj, já taky používám Extra Virgin, od firmy Carbonell, ale občas koupíme i nějaký jiný. S chutí jsme neměli problémy, ale dovedu si představit, že někomu může vadit – mě zase vadí chuť sezamového oleje, asi si na něj nikdy nezvyknu.
Kupovala jsem právě Bertolli, je fakt, že na chuť si musíš zvyknout. Já olej používala do jídla pro malou a taky na smažení, protože mě osobně klasický olej nedělá dobře.
Vyzkoušej jeden italský recept a uvidíš, že mu přijdeš na chuť. Uvař špagety. Do kastrolu dej olivový olej(alespoň tak na prst) a na něm dozlatova osmahni plátky česneku – čím více česneku, tím líp. Spolu s česnekem do oleje přidej i jednu feferonku nakrájenou na drobno. Pak do toho hoď špagety, promíchej a všichni se budou olizovat až za ušima:-)
Ahoj Lumo, teď jsem četla článek v časopise (buď Blesk pro ženy nebo Svět ženy), že nejlepší jsou olivové oleje Extra Virgin, protože vznikají už z 1.lisování a 4 lžíce oliv.oleje denně zajistí potřebný přísun aminokyselin a vitamínů. (Já osobně si takové množství nedokážu představit:-( Psali také,že nejkvalitnější je olivolý olej firmy Bertolli (tuším Itálie). Já momentálně používám Panenský olej z Lidlu, stál 115Kč a je dobrý. Ale tu chuť mají skoro všechny stejné, to si musíš zvyknout, chceš-li ho používat. Ale ono to jde, já nejčastěji dělám salátek z rajčat, okurky, mozzarely nebo parmazánu, zasypaný kořením zaziky a zakápnutý tímto olejem, pak ještě přidám Helmann´s italský dressink s příchutí parmazánu a to je panečku bašta. I malá mi na to chodí.
Darča