Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
příkrmy s masem
Prosím o radu.Synovi je 6 měsíců a pár dní(je kojený,ale už mu to přestlalo kolem 5.měsíce stačit).Už 3 týdny přikrmujeme zelenina+brambor,rýže,.. Jsou tomu 3 dny co jsem začala dávat masové příkrmy(malej už mi o tu zeleninu moc nestál,jen co jsem dala maso zase pěkně baští)Jenže všude čtu,že se má z masem začínat až v sedmém měsíci(ale přitom skleničky od hami jsou od ukonč.4) Tak nevím,nerada bych tím synovi zadělala na nějaké potíže.Mám maso dávat?A ještě jeden dotaz.Chci střídat kupované skleničky s vařením.Prosím poraďte,jak dlouho pokrm můžu mít v mrazáku. Děkuji moc,možná,že se budou někomu mé otázky zdát hloupé,ale mám první dítě,věčně v něčem tápu a nerada bych něco zanedbala:( Lucie
Bílé (kuře, krůza, králík) maso od 6. měsíce klidně, s červeným jsem chvliku počkala (od cca 8 měsíců telecí) vepřové jsem dávala až od 1 roku (malý měl zvýšené riziko vzniku alergií – ale zatím jsme v pohodě – ťuk ťuk:-)), stejně tak ryby až po 1 roce. Zamražovala jsem taky klidně tak na měsíc, hodí se to:-), v ledici jsem mělajídlo pro něj 24 hodin (vařila jsem na dva dny a jednou za čas do zásoby v mrazáku)
Ahoj, dávat/nedávat maso je věčný svár dětských lékařů. Někteří říkají, že klidně už od 6. měsíce, někteří až od roka. Důvodem jsou živočišné bílkoviny, které zatěžují dětský organismus (cituji MUDr. Juditu Hofhanzlovou: „Stejné platí u masa, vajec a ostatních mléčných výrobků, které se běžně doporučují zařazovat do příkrmů kojencům od 6 měsíce (vepřové maso obsahuje 15%, drůbeží 21%, vejce 13%, tvaroh 19%, tvrdé sýry 25% bílkovin). Představují tak mnohem větší zatížení organismu děťátka živočišnými bílkovinami, než je známo u plného, neředěného kravského mléka“).
Takže dej na vlastní pocit. Já osobně začnu až od 10. měsíce.
Tak jak je to s masem právě taky řeším, ale asi jdeme na něj, zeleninka nám moc nejede (malý má 7, měsíce).
Vzhledem k tomu, že malý spíš ochutnává, tak uvařím víc a zmrazím to do tvořítka na led, pak si vyndám, kolik potřebuju, a nemusím každý den klohnit 1/4 mrkve 🙂
já začala s masem kuřecím, když holce bylo 10.měsíců…ale vím, že když byl syn malý, tka mě lékař radil tuším už od ukončeného 6.měsíce

Ahoj Lucko, naše holky jsou předčasně narozené, ale zeleninu s masem dostávaly cca od 7. měsíce (cca 6 měsíců a 3 týdny)
Hotové dávám jen výjimečně, když třeba někam jedem. Ale holky akceptují zatím jen tři hotovky a postupně náš repertoir rozšiřujem. Taky budeš muset vyzkoušet, co Tvůj malý sní rád, a co nemusí.
Vařím a často zamražuji.
Hluboce zmrazené po jednom měsíci prý má více výživových hodnot, než po jednom dni v lednici. Přesto uvařené, tak jako otevřenou hotovku, můžeš v lednici uchovávat 48 hodin.
Takže zamražuji, ale snažím se do jednoho měsíce opětně použít. Nemusíš se toho bát.
Lucko kojím doteď (malýmu je rok) a Hami s masem jsem dávala od 6 měsíců a v pohodě. Jídlo, které vařím, dělám vždy čerstvé.
Nám doktorka doporučila maso již od 5 měsíce i když jsme byly plně kojené. Kupované výrobky jsem nedávala, ale vařila každý den čertsvé. Místo rýže jsem zahušťovala rýžovou krupicí,nemusí se vařit, stačí přimíchat do horké zeleniny.
ja jsem se timto take ridila, i kdyz mala byla plne kojena 6 mesicu, takze jsme tyto 4 mesicove dobroty pouzivaly po uplynuti 6 mesice. Pokud jsem kupovala presnidavky byly v chladnu, nebo v kuchyni , nedavala jsem je ani do lednice, ani do mrazaku.
Moje maminka mi pro malou udelala take domaci a ty byly jen v lednici, nebo v chladu…