Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Krém pod jedlý papír
Ahoj, prosím o radu. Prckovi k narozkám budu dělat dort, nic velkýho,on to pak ve finále ani moc nejí..takže bych jen chtěla upéct piškot, vykrájím asi 4ks kruhu, ty bych promázla a omázla krémem a navrh obrázek z jedlého papíru. Krém jsem myslela jednoduchý a lehký, tvarohový + položit ovoce, ale aby se ten papír nepoškodil, když nemá přijít do styku s vodou? Děkuju keen.
Já jsem teda dávala jedlý papír jen na domácí tiramisu, normálně na poslední vrstvu krému jsem opatrně položila papír a okraje dozdobila. Žádný gel jsem nikdy nepoužívala.
Obrázek byl krásný.

Jak připravit dort s jedlým papírem –
Dort upečeme, promažeme obvyklým způsobem. Povrch dortu pomažeme tenkou vrstvou máslového krému nebo nugetou nebo i džemem a na to položíme jedlý papír. Opatrně uhladíme a nejlépe ještě potřeme speciálním dortovým gelem, který mívají v prodeji tam, kde prodávají obrázky na jedlém papíře. Potření gelem obrázek zvýrazní. Jedlý papírový obrázek není průsvitný a tak jej lze položit i na dort politý čokoládovou polevou. Je však třeba obrázek položit do ještě neztuhlé polevy, aby se přilepil. Stejně tak lze obrázek položit i na dort potažený potahovací hmotou, ale tu je třeba ještě potřít slabou vrstvou krému, aby obrázek na potahovací hmotě neklouzal. Podle některých zkušeností lze obrázek potřít gelem i zespoda a tím přilepit na dort.

na marmeládu taky pozor, některé jsou příliš vodnaté… přeji ať se dílo povede 😉

Keen, já viděla dělat dortík takhle. Byl piškot, ozdobené ovocem a krémem takové ty „prdečky“ po okraji a uprostřed byla želatina pod ní to ovoce a na želatiě obrázek na papíru. Ale jak to přesně udělat ti nepovím, protože jsem to nedělala, tak bych tě mohla blbě informovat. Já to budu zkoušet za měsíc na narozeniny dětem.
Každopádně, pokud budeš mít čas, tak mě potěší tvá zkušenost, jak jsi na to vyzrála 🙂 Pa a držím palce! *

Semelko, jojo, právě jsem četla o tvarohu..ale našla jsem radu jinde, a asi to máznu jen marmeládou.
Pro radku – „dík“ za odpověď mimo téma dotazu. Obrázek bude hlavně na ozdobu než se sfouknou svíčky, pak ho klidně sundám a toho fujtjablu se třeba nikdo ani nedotkne, takže asi tak.

tvarohový krém bych asi nepoužila, ale prý se použít dá, když bude s dostatečným množstvím želatiny – prostě musí být tuhý a nepouštět vodu (což tvaroh dělá)
já dělám máslový nastavovaný pudinkem (lehký je taky dost 😉 )
ovoce rozhodně nedávat přímo na papír, nejdřív krém (zafixovat okraje obrázku) a na něj položit ovoce (aby papír nepřišel do kontaktu s vodou)
a radko neříkej, že nevíš, z čeho je jedlý papír … ty která víš všechno 😉
fujtajbl jedlej papír…z čeho je asi tak vyrobenej?