Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Zelenina II
Podle vás je tedylepší koupit zeleninu mraženou než v obchodě čerstvou?Díky

Paju, jak na co – na vaření kupuju mraženou, což lze ve větším množství, na jídlo pak dokupuju čerstvou (hlavně sezóní- salát, okurku, papriku, apod.). Syrová zelenina je doporučována min. od roku – kvůli větším kouskům je zvýšené nebezpečí vdechnutí.
Mě přijde mražená velice praktická – na oběd vyndám jen potřebné množství a tudíž nemám problémy s uskladněním.
O zelenině při přechodu na tuhou stravu (kopíruji z dokumentu Příkrmy_postup – z netu http://www.kojeni.net)
• Zelenina, která je vhodná pro začátek: mrkev, brambory, brokolice, cuketa, okurka, špenát (nepodávejte často a ve velkém množství, je velkou zásobárnou dusičnanů,ideálně by měl být do konce 2. roku života podáván jen z výživ ve skle, kde je hladina dusičnanů přísně kontrolována), pastiňák, fenykl, dýně, červená řepa, zelený hrášek.
• Ideální je bio zelenina, může být i mražená (bio zeleninu nabízí prodejny zdravé výživy, ale také již mnohé supermarkety – např. Interspar aj.). Mraženou bio zeleninu nabízí firma Ardo a lze ji koupit ve většině hypermarketů. Používat můžete samozřejmě i ne bio zeleninu, jen dbejte na to, aby byla čerstvá, kvalitní, bez vad a plody nebyly příliš velké. V případě nákupu mražené zeleniny by měla být zelenina v sáčku sypká, případně po promnutí v rukou by se měla rozpadnout na menší části. Velké zmrzlé hroudy mohou signalizovat, že zelenina již byla jednou rozmražena a znovu zmražena.
• U kořenové zeleniny je vhodné ze začátku vykrajovat středy (které obsahují nejvíce dusičnanů), je nutné ji řádně omýt, nejlépe kartáčkem, případně ostrouhat.
• Zeleninu ideálně duste v páře (zachová si tak největší množství vitamínů), případně povařte do měkka (není nutné v kojenecké vodě, pokud máte kvalitní vodu z vodovodu).
• Do zeleniny přidávejte trošku kvalitního rostlinného oleje (nejlépe olivového), případně malý kousek másla – pro lepší vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích.