Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
pomazanka
Ahojky Potrebovala bych nejaky recept na pomazanku..zitra je ve skolce slavnost a mela bych prinest nejakou pomazanku,probiram se tu receptama a stale nevim..nejakou co by chutnala detem i dospelym.budu rada za nejaky receptik dekujii
holky dekuji moc za recepty ..jdu na to
TVAROHOVÁ POMAZÁNKA
1 vanička tvarohu (nejlépe červeného jihočeského), 2 trojúhelníčky sýra (např. Lipno), 2 polévkové lžíce pomazánkového másla (nebo šlehačky), cibulka, rajče, sůl
lze použít i jiné máslo, jiný sýr
– v horké vodě spařit rajče a pak ho oloupat a najemno nakrájet
– najemno nakrájet cibulku
– vše smíchat a hodně, opravdu hodně osolit
– dát odležet do lednice a pak podávat s čerstvým chlebem
OPRAVDU VYNIKAJÍCÍ A ZDRAVÁ POMAZÁNKA
1tvaroh ve vaničce,asi 10dkg taveného sýru,10dkg šunky,1kedlubna,půl pórku a trošinka soli
Tvaroh si vymícháme se sýrem,přidáme na drobné kostičky nakrájenou šunku,pórek a nahrubo nastrouhanou kedlubnu.Trošinku osolíme.
VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA RYCHLÁ A BEZVADNÁ
Vajíčka, pom. máslo, zelenina
Do pánvičky nebo kastrolku vyklepneme 3 – 4 vejce a za stálého míchání usmažíme. Osolíme a ještě zatepla vmícháme jedno pomazánkové máslo (nebo vaničku tvarohu a tři lžíce oleje). Přidáme lžičku hořčice. Hotovo.
Do vychladlé pomazánky přidáme – zelenou cibulku, pažitku, řeřichu, libeček.. ředkvičky nebo ředkev, kapii čerstvou nebo sterilovanou, kyselou okurku, šunku, tvrdý sýr, zbylé brambory..
Vynikající ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA Z RÝŽE – chutná skoro jako sýrová ;o)
půl hrnku rýže – kulatozrnné!, 5dkg sýra (typ eidam, gouda, hermelín, co kdo rád), 3-4 stroužky česneku – alespoň, lžíce oleje, lžíce jogurtu, sůl, trochu octa, cukru
Rýži uvaříme do měkka nebo klidně i částečně rozvaříme – konzistence by měla být asi jako u mléčné rýže. Pokud rýže pustí hodně „slizu“, radši ho odstraníme, aby pomazánka nebyla řídká. Přidáme ostatní ingredience, podle chuti ještě doladíme trochou cukru a octa. Já sýr nestrouhám, ale rozmixuju směs pomocí tyčového mixéru. Část rýže dám bokem a přimíchám až po umixování, aby pomazánka obsahovala taky částečky „na skus“. Necháme odležet, nejlépe do dalšího dne.
Pomazánka chutná skoro jako ze samého sýra, kdo neví, rýži tam nepozná.
DROŽĎOVÁ POMAZÁNKA
1 máslo, 1 větší cibule, 2 kostky droždí, sůl, 5 vajec, pažitka
Na kousku másla si necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a pak rozdrobíme droždí a stále mícháme až do zhoustnutí, přidáme vejce a sůl a umícháme jak míchaná vejce. Pak necháme vychladnout a vychladlé to vyšleháme ručním šlehačem s máslem, nakonec dáme pažitku.
A co třeba nastrouhat šunku nebo šunkový salám, nastrouhat vejce natvrdo, přidat máslo nebo tavený sýr, pažitku a trošičku obyčejné hořčice.
Dobrá je pro děti rybičková (konzerva rybiček, máslo, najemňoučko pokrájená cibule, tavený sýr, trocha mléka) nebo vajíčková (máslo, pomazánkové máslo, vařená vejce, najemno paprika nebo rajče).
Dobrou chuť 🙂