Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Souprava na fondue
Ahoj, blíží se svatba švagra, a tak hledám vhodný dárek. Napadla mě souprava na fondue. Na netu je hrozně moc druhů a ceny se pohybují od 400 do 4000. Moc se v tom nevyznám, máte někdo, prosím tip, jaká souprava je dobrá? Můžete přihodit i nějaké receptíky 🙂 Díky.
Tady se dají najít různé fondue. Klasické na čokoládu a dále nerezové na sýr, maso a zeleninu. http://www.fondue-sady.cz
Nuninko, díky za recepty. Ohledně sady jsem už trochu pátrala na netu, ty levnější jsou jen na jeden druh fondue (např. jen na sýrové nebo na čokoládové), ty drahé potom na všechno. Z těch „na všechno“ se mi asi nejvíc líbila sada od Tescomy, ale uvidím podle rodinných financí 🙂
Druhy fondue
Slané sýrové- sýr, kousky masa, kousky pečiva
Sladké čokoládové- kiwi, banán, jahoda, jablko, meruňky, švestky, piškoty.. ( bílá, mléčná nebo hořká čokoláda)
Fondue z ryb – připravuje se v Asii
suroviny
Pečivo
je vhodné použít chléb čerstvý, případně opečený na česneku
obvykle používáme chléb neutrální chuti nebo obyčejnou bagetu, protože vynikne chuť sýru (je možné použít i celozrnný nebo ochucený chléb např. cibulový)
Sýr
Appenzeler, Gruyere, Sbrinz, Vacherin a fondue, Velveta, Walliser
z českých sýrů použijeme Ementál, Nivu, Hermelín..
sýr většinou strouháme
Maso
maso krájíme na kostky ještě mírně zmražené
používá se vepřové nebo hovězí nekořeněné maso
Různé pochoutky k fondue
základem omáček bývá smetana, trochu majolky, moučkového cukru s hořčicí, česnekem nebo křenem
omáčky se podávají studené k dochucení
na stůl můžeme připravit nakladačky, cibulky, čalamádu nebo naložený česnek
příprava
Masové fondue
Maso nakrájené na kostky buď nejdříve upečeme na jehlici v rozehřátém oleji nebo uvaříme ve vývaru (můžeme i v bílém víně). Na jehlici můžeme později nabodnout i kousek pečiva a společně namáčet do připravených omáček. Maso také můžeme nechat vychladnout, rozpustit v hrnci sýr a kousky namáčet do sýru.
Sýrové fondue
Sýr rozpustíme v hrnci, jakmile začne bublat, stáhneme teplotu a hmotu udržujeme na el. vařiči teplou.Do sýrové hmoty můžeme přidat trochu smetany, česneku, pikantního koření nebo česneku. Pokud použijeme nezralý sýr, ochutíme ho kapkou Griotky. Na jehlice pak napichujeme kousky pečiva nebo masa a máčíme v hrnci. Pokud je sýr velmi jemné chuti, můžeme ho dochutit kayenským pepřem nebo trochou papriky a bílým vínem. K sýrovému fondue se většinou už nepodávají ostatní omáčky, ale záleží pouze na chuti.
Čokoládové fondue
V hrnci rozpustíme čokoládu, je-li příliš hustá, zředíme ji trochou mléka. Na jehlice pak napichujeme kousky ovoce a máčíme je v čokoládě.
Spoustu receptů na přípravu fondue je třeba na této stránce
http://www.fondue.cz/recepty
jakou sadu neporadím. Nejdřív bych si asi určila částku, kterou jsem ochotná dát a podle toho pak vybírala. Někdy jsou u výrobků také hodnocení kupujících.