Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
recept na bezinkovej likér a štávu
Holky potřebuju zavčas recept na bezinkovej likér co se dělá z černého bezu kuliček a štávu co se dělá z květu. Likér jsem chutnala je dobrej a prý pomáhá při nachlazení.
Tento likér vařim od doby co mam knihu RADY bylináře Pavla Váni … používá se na bolesti neuralgického puvodu a užívá se jedna odlivka večer před spaním … ale chapu, že tato dobrota láka vypit štamprdlátek víc :-)))

Bezinková šťáva z květů
Bezové květy i s pylem, 1 kg krupicového cukru, 3 nakrájené citrony na plátky – bez jader
Nasbíráme košík květů černého bezu Naplníme jimi velký hrnec, zalijeme studenou vodou, přidáme nakrájené citrony a přivedeme k varu. Odstavíme z plotny a necháme 24 hod. stát. Přecedíme, přidáme cukr a znovu svaříme. Necháme cukr rozpustit, sirup vychladnout a studený ho slijeme do lahví. Pijeme ředěný vodou nebo používáme k ochucení čajů. Co nespotřebujeme do dvou měsíců, uchováváme v lednici nebo ve studeném sklepě – takhle vydrží až do dalšího jara.
Bezinkový líker
2l čistého bezu – jen kuličky, 1/2kg cukr krystal, 2 sáčky vanil. cukru, 1l vody, 2 lžíce mleté kávy,1/2l rumu
Bezinky svaříme v 1l vody. Vychladnuté scedíme přes plátýnko a vymačkáme (když to dělám přes cedník tak sem tam nějaká uteče, ale jde to také). Do šťávy dáme cukr a 5 min. vaříme, pak přidáme kávu a vaříme asi ještě 3min. Do vychladlé a již sladké a voňavé šťávy přidáme ještě rum. Pak už jen plnit do sklenic.
Bezinkový likér je moc dobrý :-))
A já dělám bezový sirup takto:
20 květů bezu
2 l převařené a vychladlé vody
7 dkg kyseliny citronové
2 kg cukru
Květy ponořit do vody, nechat 24 hod stát, potom přecedit, přidat 2 kg cukru, kyselinu a případně pro konzervaci trochu petolu.
Je to tak:) A já podotýkám,že je fakt moc dobrý.
S tím rumem opatrně:))) Pár štamprdliček u známý a měla sem co dělat dojít přes půl města:))) Ještě,že už byla tma.
Pije se to výborně,nic ti není,dojdeš na vzduch a konečná:)))Podotýkám,že jsem měla asi jen čtyři:)

Bamisko, mám recept jen na ten likér z kuliček…je od kamarádky, která ho vyráběla… já si to jen opsala, ale už nedělala:-(..každopádně ochutnala jsem ho a je fakt „super“ ;-)Takže:
2 litry černého bezu (kuliček)
1 litr vody
80 dkg cukru
1/2 litru rumu
Kuličky rozmačkat (i rukama přímo v hrnci), vařit 15 minut ve vodě, přefiltrovat (přes plenu). Přidat cukr a vařit 5 minut, po zchladnutí přidat 6 lžiček silné černé kávy a 1/2 litru rumu..nebo pokud to chceš pro děti bez alkoholu tak..
do přefiltrovaného přidat na 1 litr šťávy – 1kg cukru, místo kávy dát šťávu z 1 citronu, přes sítko přecedit (aby tam nebyly kousky)…za tepla plnit do lahví…Ten druhý jsem nechutnala, ale myslím, že o moc horší než ten s rumem nebude 😉