Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Vlašské ořechy
Dobrý den, sešla se nám plná přepravka vlašských ořechů. Použila bych je na vánoce na cukroví, ale nevím, jestli je mám vyloupat nebo nechat ve skořápce. Přítel tvrdí, že je mám vyloupat, že se nezkazí, já si myslím, že vyloupané nevydrží a zkazí se…Tak jak to teda je? Díky moc předem za odpověď. Ivča
Já jsem vyzkoušela oba způsoby. Jak vyloupané a zavařené na sucho, tak vyloupané, umleté a zamrazené. Jsou oba dobré, ten zamrazovací má výhodu, že to člověk přichystá do mrazáku v době, kdy má čas a pak, když ho třeba nemá, tak jenom vytáhne sáček (krabičku), nasype po chvilce na teple do těsta a už je peče.
Pozor taky na to, že když nejsou dobře vysušené a zavěsíte je do komory, mohou se tam objevit všelijaké potvůrky, jako červíci, motýlci a tak.
Ve sklenici či mrazáku nezabírají tolik místa a je to bezpečné.
Qinty
Také máme hodně ořechů.Vždy je vyloupu,pořádně usuším a potom je dávám do mrazáku.Usušené ořechy jsem dávala i do sklenice,ale nebylo to ono.Když je z mrazáku pak vyndáš,za chvíli jsou rozmražené a jsou jako čerstvé.Ořechy,které nevyloupu dávám do pytle od brambor,aby k nim mohl vzduch a pověsím je na skobu do komory.Během dne pytlem několikrát pohnu,aby se promíchali a neplesnivěli.Když už jsou pořádně suché,nemusíš si jich všimnout vůbec.Ve skořápkách ti vydrží třeba i tři roky,někdy i déle.
Ivčo, jak píší holky, klidně uskladni vyloupané…. s mrazákem zkušenost nemám, ale třeba teď už mám ořechy dokonce i namleté – nechávám je ve studené komoře nebo v lednici a vydrží klidně i tři měsíce naprosto bez úhony. Nejlépe je skladovat ve větší sklenici se šroubovacím víčkem.

Moc vám všem děkuji za odpovědi. Takže budeme loupat. Vánoce jsou stejnak za chvilku, koupila jsem si dozy, uložím je tam a pak spotřebuji na cukroví.A zbytek schovám, však se to sní:-)Moc a moc díky všem!

Tak já vyloupávám a pokud se dobře uschovají, tak se nezkazí. Vlašáky se také mohou dát zamrazit.
Pokud se nebudou loupat, musí se dobře nasušit, jinak chytnou plíseň.
Asi záleží jak kdo chce. Někdo loupe, někdo nechává v celku. Důležité je, že musí být dobře suché.

Já aktuálně na podzim louskám vždy ty loňské. To vylouskám všechny. Něco použiju na cukroví, něco sezobe rodina, něco rozdám a zbytek zamrazím. To zavařování na sucho jsem už taky slyšela, ale ještě nevyzkoušela.
No, letos jsme těch ořechů moc neměli (oproti minulým letům), tož to se asi spotřebuje rychle….
Já si je naloupu usuším a uložím do plastové krabičky do tmy, nic se jím nestane:
A nebo tu byl zminovaný mražák:)

Já je skladuji naloupané a naložené v medu v lednici nebo neloupané v síti zavěšené někde kde trochu protahuje.

V mrazáku vydrží, ale četla jsem někde, že se dají i na sucho zavařit a vydrží i dva roky, tak nevím. Já to dělala jako Martaska, akorát jsem nechávala nahoře na lince, ne v lednici.
Ivčo, já si vždycky sklenici vyloupu do zásoby a tu uchovávám v lednici. Zbytek ořechů mám v krabici v komoře kde je chladněji. Neloupu jich dopředu moc, vždycky když dojdou, naloupem další sklenici.
Důležité je před uskladněním pořádně nechat usušit, aby nechytili plíseň.
Moje babička je loupe a dává do mrazáku – mě by se tam nevešli.