Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Co připravit z divočáka?
Kuchaři a kuchařinky, prosím o radu, nebo spíš nápad, jak připravit něco chutného z masa divočáka. Předem dík za všechny rady
Na penzionu „Stará celnice“ – divočákové hody od 4. do 10. 2. 2013. Objednávky ubytování příjmáme na 732 969 743. Recepty toho na co máte chuť posílejte na staracelnice@gmail.com. Těšíme se na spokojené zákazníky
Svíčkovou nebo řízky. Obojí je dokonalost sama.
Až se pro něco rozhodnete, atk dejte vědět kdy a kde se dobrůtky podávají 🙂
Guláš, kančí výpečky se zelím a knedlíkem, kančí biftek…
Maso je taky dobré předem naložit – buď olej, divoké koření,… nebo do láku (z kořenové zeleniny, octa, divokého koření…)
Z divočáka se dá udělat cokoliv. Řízek, gulášek,
Guláš z divočáka a s jeřabinami
1 kg plecka z divočáka
250 g cibule
6 velkých stroužků česneku
2 lžíce mleté sladké papriky
1 lžičku pálivé papriky
1 lžíci drceného kmínu
3 lžíce sádla
5 lžic zavařených jeřabin
2 krajíce tvrdého chleba
sůl
Maso nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme rozkrojíme na čtvrtky a nakrájíme na plátky. V kastrolu rozpálíme sádlo, orestujeme na něm cibuli, přidáme maso a také orestujeme. Přisypeme sladkou i pálivou papriku, kmín, prolisovaný česnek, promícháme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem tak, aby bylo maso téměř ponořené. Uvedeme do varu, potom zmírníme příkon tepla a pomalu pod pokličkou dusíme, až maso téměř změkne. Občas zkontrolujeme, promícháme a je-li třeba, podlijeme. Z tvrdého chleba odstraníme kůrky, nastrouháme ho, přidáme do guláše a společně dále dusíme, až se drobečky chleba rozpustí. V této chvíli guláš osolíme a přidáme jeřabinový kompot bez šťávy. Promícháme a po malé chvilce odstavíme ze sporáku.
Divočák na pivě
600g bůčku z divočáka, 50 g tuku, 40 g hladké mouky, 1 dl 12° piva, 1 cibule, kmín, nové koření, muškátový oříšek, hovězí vývar, sůl.
Na rozpáleném tuku osmahneme nakrájenou cibuli s kmínem. Vložíme maso, nakrájené na kostičky a za stálého míchání dusíme ve vlastní šťávě, do vysmahnutí. Poté zalijeme vývarem, ochutíme solí a okořeníme zbylým kořením. Dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme, šťávu vysmahneme do tuku a zaprášíme moukou. Osmahneme a zalijeme pivem, povaříme. Omáčku procedíme na maso, ještě chvíli povaříme a podáváme.
Divočák na pivě se zelím
200 g kančího masa
· 200 g anglické slaniny
· 500 g kysaného zelí
· 250 ml zakysané smetany
· cibule
· 5 stroužků česneku
· mrkev
· petržel
· půl celeru
· divoké koření
· celý pepř
· sůl
· 8 listů zelí
· 100 g másla
· 500 ml světlého piva
· 100 g sádla
Na sádle orestujeme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a koření. Přidáme na malé nudličky nakrájené a osolené maso a zprudka opečeme. Přidáme zakysané zelí. Listy syrového zelí spaříme a rozklepeme. Na každý plát dáme masozeleninovou směs a zavineme. Vytvořené závitky vložíme na tuk orestované slaniny. Obložíme zbylou zeleninovou směsí a zalijeme pivem. Dusíme v troubě do měkka, maso vyjmeme, výpek zahustíme a podáváme.
Divočákové rolky
2 kg pečeně z divočáka, 350 g sušených švestek bez pecek, 3 střední cibule, olej, máslo, sůl, pepř, tlučený jalovec, vývar ze zvěřiny, 4 šťavnaté pomeranče, trocha slivovice
Maso vykostíme a švestky necháme nabobtnat v silném černém čaji. Z masa připravíme silnější plát, naklepeme, pokropíme slivovicí, osolíme, opepříme a okořeníme tlučeným jalovcem. Na maso naklademe vrstvu okapaných švestek (asi 1/3 jich ponecháme zvlášť), srolujeme a ovážeme nití. Povrch osolíme a opepříme. V pekáči na směsi másla a oleje (množství dle úvahy) zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a na tento základ položíme rolku, kterou jsme před tím na oleji zprudka ze všech stran opekli. Přikryjeme poklicí nebo druhým pekáčem a zprvu dusíme, později odkryté pečeme 1 ½ až 2 hodiny do měkka. Občas podléváme vývarem a rolku přeléváme šťávou vymačkanou ze tří pomerančů tak, aby nám jí alespoň 1/3 zbyla. Půl hodiny před skončením tepelné úpravy přidáme do základu zbylé švestky. Těsně před ukončením vlijeme do základu zbytek pomerančové šťávy, necháme jen přejít var a zjemníme trochou másla. Rolku po odstranění niti a chvíli odstátí krájíme na plátky. Lze ji podávat jak teplou, tak za studena. Na talíři zdobíme plátky pomeranče a snítkou petrželky
Guláš
400 g plece z divočáka, 100 g cibule, 40 g sádla, mletá paprika, majoránka, 2 stroužky česneku, 40 g hladké mouky, kmín, sůl
Cibuli jemně nasekáme, vložíme do kastrolu se zahřátým sádlem a jenom zpěníme, aby zůstala světlá. Přisypeme mletou papriku a zamícháme. Na cibulový základ vložíme omyté maso, rozkrájené na stejně velké kousky, osolíme, okmínujeme a krátce osmahneme. Podlijeme šálkem horké vody nebo vývaru z kostí a přiklopené pokličkou dusíme. Během dušení masem občas zamícháme a podle potřeby mírně podlijeme. Když je maso poloměkké, přilijeme trochu vody s rozmíchanou moukou, přidáme prolisovaný nebo rozetřený česnek, špetku majoránky a za častého míchání dodusíme do měkka. Podáváme s vařenými brambory a jako příloha se hodí nakládané houby.