Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
tykev
Ahoj holky, ještě jeden dotaz. Četla jsem, že pro děti (i na příkrmy) je vhodná tykev. A já nevím, je tykev dýně? Pokud ano, jsou všechny jedlé? A to ji uvařím a rozmixuji se zeleninou jako třeba cuketu? Moc díky 🙂
Já jsem se dočetla, že okrasné dýně se konzumovat dají, nejsou jedovaté. Jen je třeba nenechat je úplně dozrát, zpracovat je, dokud je slupka ještě jakžtakž měkká. Zkoušela jsem to a udělala jsem z těch okrasných žárovek, které mi narostly loni do obr velikostí, dobrý kompot.
Prosím poradit zda malá hruškovitá, žlutá tykev se zeleným konečkem – ozdobná se dá konzumovat.
Ne, ale to je jedno, je to stejný rod a jde spíš o rvar, řekla bych, že jinak je to vpodstatě stejné.
Danniello a nemyslíš spíše patizon? Ten je takový kulatý, ale spíše splasklý.
Já jsem žila v domnění, že tykev je taková spláclá, říkáme tomu doma tvar slunce. Dýně je naopak spíš elipsoiení, nebo ne?
Díky moc, nebyla jsem si jistá.
Právě jsem četla, že je jako cuketa – bez chuti, takže bezva na příkrmy. Zkusím se kouknout na trhu, v zelenině jsem neuspěla.
Tykev je nejen dýně, ale i cuketa.
Zeleninka je to sice trošku bez chuti, o to více možností úpravy má – dá se dusit s masem, na způsob zelí, se zakysanou smetanou, zapékat…. Dýně sama o sobě chce trošku pepře a česnek, ovšem malinkému dítku jídlo „bez chuti“ nevadí, takže tam by mělo stačit trochu soli. Je to lehce stravitelné, takže určitě rozmixovat třeba i jako polévku.
dcera miluje tykev s koprem http://www.nadoma.cz/recepty/slug_170176, delam k ni vajicko a brambory nebo pecivo
Tak jak píše marika81, tykev je dýně. Ale pozor některé jsou ozdobné! A příprava je jednoduchá. Podusit, ochutit, rozmixovat.
Dělají se z ni kompoty, polévky, koláče, dokonce se kanduje.
Já z ní dělala chleba.
Ne každý má dýni rád, tak nejprve vyzkoušejte a potom můžete vařit. Receptů na dýni je dost. :-)))
Ano, tykev je dýně:)))
No a taky jsi mi částečně poradila, protože mám doma taky dítě na příkrmech a já letos dýni zavařovala, takže dostane kompot:)
Ale jak jí upravit??? Já bych jí podusila a ochutila, protože je bez chuti:)))