Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Řídká marmeláda
Dobrý den letos jsme s manželem zkoušeli poprvé dělat marmelády, bohužel se nám moc nepovedly, jsou velmi řídké. Můžete mi někdo prosím poradit, jak zahustit marmeládu, nebo co jsme dělali špatně? Za jakýkoli poznatek děkuji. Lucienta

Děkuji všem, druhá várka se nám již povedla, hodně nám pomohl ten želírovací cukr. Lucienta
Taky se mi někdy „povede“ řídká marmeláda, a řeším to stejně jako Qinty. Nevařím znovu, ale použiju do jogurtu, zamíchám do těsta na buchtu nebo bábovku. Taky občas rozmixuju neochucené kefír. mléko s marmeládou a dávám dětem místo kupovaného ochuceného. Nebo můžeš použít jako přeliv na nákypy, poháry apod.P.
Nic si z toho nedělej. Mně je přes 50 a taky se mi to stane. Ale už to neřeším, nevařím ji znovu, protože všechny ty vitamínky by přišly vniveč, a radši marmeládu použiju třeba do bílého jogurtu a nemusím kupovat ochucený, který stejně okolo ovoce podle mě „jenom šel“.
Až budeš vařit příště, tak můžeš přidat citrón.šťávu, tím to taky houstne. Třeba u broskví a hrušek se mi to osvědčilo. Želírovací cukr nedávám, protože se mi zdá moc drahý (0,5 kg asi za 25 Kč). Používám cukr krupici a Pektogel nebo 2v1 nebo 3v1 od dr. Oetkera. Ten má tyhle pomůcky fakt dobrý. 2 nebo 3 znamená množství cukru v dávce, ale to vyčteš na obalu.
Qinty

Přidejte želírovací cukr, povařte a vyzkoušejte jestli marmeláda tuhne.
Někdy trvá než marmeláda ztuhne. Ale pokud je stále řídka, dala bych ji znovu vařit a podle potřeby přidávat žel. cukr.
1 balíček žel. cukru = 1kg ovoce
Pokud je více ovoce nemusí marmeláda dobře ztuhnout.