Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
křen
Ahoj holky, dostali jsme křen. Prosím poraďte na co ho zpracovat. Díky Eva
Eva
mama delava krenove catni a ma vzdycky velky uspech http://www.nadoma.cz/recepty/krenove_catni
Taky vařím křenovou omáčku…. je taky moc dobrá 🙂
Udělám si bešamelový základ – cibulku zpěním na másle, přidám vývar, nechám provařit, pak naliju mléko nebo smetanu s moukou – dochutím cukrem, vegetou, aby byla trošku do sladka – ale jen tak pikantně 🙂 Až se provaří, odstavím a vmíchám nastrouhaný křen. Skvělá je s uzeným a knedlíkem, nebo s uzeným kolenem.
Já dělám křenovou pomazánku. Moc nám chutná. Nastrouhám mrkev a křen, přidám pomazánkové máslo a může být trochu majolky. Namazat na veku, dát kolečko vajíčka, kousek citronu (čtvrtku plátku) a kousek vlašského ořechu. A pak nakládám červenou řepu,přidám zelí a křen.

Nastrouhaný křen je velmi zdravý pro vysoký obsah vitamínu C a minerálních látek. Má štiplavou chuť. Ke kořenění používáme čerství, jemně nastrouhaný kořen. Z křenu můžeme připravit studená omáčka, připravená z nastrouhaného křenu, soli a octa.
čerstvě nastrouhaný křen se výtečně hodí k teplým uzeninám a vepřovému ovaru namísto hořčice.
S křenem pro zdraví –
Křenový ocet
Pomáhá při bolestech hlavy, zánětech nervů a neuralgii.
Nastrouhaný křen zalijeme octem tak, aby hladina sahala 2 cm nad vrstvu křenu a nádobu na osm dní odstavíme. Křen pak prolisujeme. Křenovým octem potíráme bolestivá místa.
Křenový med
Nastrouhaný křen smícháme s medem v poměru 1:1. Užíváme při nachlazení proti kašli, rýmě i chřipce − stačí tři lžičky denně.
Křenová placka
Nastrouhaný křen rozprostřeme na čisté plátýnko a překryjeme jej gázou. Křenovou placku přikládáme na bolestivé místo, při kašli pak na hruď − nejlépe na noc před spaním.
Křenová šťáva
Křen nakrájíme na kolečka, která rozložíme na sítko a posypeme cukrem. Křenovou šťávu, kterou cukr z kořene vytáhne, shromažďujeme v hrníčku pod sítkem. Užíváme jednu lžičku třikrát denně.
S křenem proti únavě
75 g křenu nakrájíme na kolečka, zalijeme je 0,5 l červeného vína a vše necháme dva až tři dny odstát. Obsah nádoby alespoň dvakrát denně protřepeme. Macerát slijeme a při únavě užíváme po lžičkách.
Křen se také může naložit. Nebo křen s jablkem (křen a jablko nastrouháme najemno a máme ochucený křen)
Také se dělají křenové rolky. Křen se našlehá se sýrem, zakysanou smetanou…. (Záleží co chcete použít) na hladký krém a pak se dává na šunku, která se sroluje. Můžete zamrazit nebo nastrouhat a zavařit.
Jinak už nevím.