Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
pangasius
Dobrý den, zajímalo by mě, zda pangasius je sladkovodní nebo mořská ryba. Dle toho také zda obsahuje jód nebo ne.
Děkuji za odpopěď.
Lenka
Lenka

Mě tedy hlavně cena 280,- za kg nepřijde nijak nízká…
Ale nikde není bohužel psáno, že i drahá potravina, o které si myslíme, že je kvalitní, je i ve skutečnosti.
Anonymní, jestli tě zaráží, zda má něco výživného tato ryba, zkus se zeptat pekařů ve velkovýrobnách, kolik mouky dávají do těsta na rohlíky, chleba atd.
Mě šokovalo, když jsem se dozvěděla, že „to okolo mouky tak akorát jde“, protože to jsou samé směsi-moučky kdovíjaké a éčka. I ten chleba, který tak miluju, z toho dělají. A to jíme denně, tak co nějaký ten pangasius, kterého si dáš jednou za čas.
Qinty
NO ja jsem prave slysela, ze se pestuje ve sladkych rekach ve Vietnamu a Cine na velkych farmach. Co me ale vydesilo byla zminka o tom, ze je krmi hormony aby rychle rostli a pribirali. Taky me zarazi ta cena – kdyz je ta ryba tak levna oproti ostatnim nebude na tom neco pravdy? Ktera kvalitni potravina je lacina.

Dobrý den,
takto podrobně ryby neznám, ale něco jsem našla:
http://www.vareni.cz/trendy/pangasius-je-vhodny-pro-vsechny/
Pangasius je vhodný pro všechny
autor: Šárka Kořenková
Mnozí ryby nejedí kvůli pachu, problematické jsou pro mnohé také kosti či přílišná tučnost. Těchto starostí nás pro jednou zbavila ryba, která jako by snad byla vyšlechtěná na míru každému.
Původ pangase
Pangasius hypophtalmus neboli sumeček žraločí, ale také pangas siamský vyšlechtěn skutečně nebyl, původně brázdí moře kolem delty Mekongu. Jeho nejvýznamnějším exportérem je Vietnam, který každoročně vyváží kolem 600 tisíc tun ryb. V dnešní době se však sumečci chovají uměle například též v USA. Tato více než metrová ryba má maso plné kvalitních bílkovin a téměř prosté tuků. Zpracovává se výhradně ručně a barva filetů vypovídá o kvalitě ryby, respektive o podmínkách, ve kterých byla chována. Nejoceňovanější jsou bílé a růžové filety, naopak nejméně žádoucí je nažloutlé maso, které se spíše uplatní v asijské kuchyni.
Především pro asijský trh se loví také příbuzný druh Pangasius bocourti, který však tvoří pouze 2% objemu zpracovaných ryb. Je tím pádem také dražší.
Přednosti pangase
Mnozí tuto rybu považují za vůbec nejlepší mořskou pochoutku, pangas totiž nezapáchá po rybině a také nepříjemné kosti ve filetech až na výjimky nenajdeme. To z něj dělá velmi vhodnou rybu pro děti. Velkým plusem je i dostupná cena této pochoutky, za čtyři porce mražených filet zaplatíme něco kolem 70 korun. Pokud máte možnost, zakupte si pangase čerstvého, mnohde se již prodává. Je vhodný i při dietě, ve 100g obsahuje přibližně 4% tuků. Taktéž kuchaři a kuchařky, které nemají času nazbyt si chválí jeho snadnou úpravu.
Trendová ryba
Doba diktující zdravý životní styl udělala v posledních letech z pangase doslova trendovou rybu. Syrový pangas má necelých 400 kJ, 13g bílkovin a 4g tuku ve 100g. Oproti tomu například čerstvý tuňák má téměř 1000 kJ, 22g bílkovin a 16g tuku.
Úpravy pangase
Tato ryba nevyžaduje žádné zvláštní zacházení. Je vynikající dušená, smažená na másle, ale i zapékaná. Nejjednodušší je rybu osolit a okmínovat a upravit jako filé. Ovšem hrátky s kořením z něj mohou vykouzlit tu italskou, tu indickou specialitu. V létě zkuste i variantu na grilu s grilovacím kořením. Rychlá večeře vznikne například zapečením pangase s bylinkami a brambory. Jistě naleznete inspirativní nápady v našich receptech.
I ti z nás, co si s mořskými plody příliš netykají, by určitě měli vyzkoušet tuto zajímavou rybu.
je sladkovodní, ale snese i slanou. vyskytuje se v tzv. „míchané“ vodě – v místech vtoku řek do moře.
radka2

Nemám tedy žádný odkaz na nějaké chytré stránky, ale dle mého známého – lékaře, pangasius žije v Asii v těch mokrých rýžových polích. Takže sladkovodní.
No, tak s tím jódem je to sporné, píšou to jak kde :o)
Přidám ještě odkaz a jsou tam i nějaké recepty. Jód by obsahovat měl taky.
http://www.financninoviny.cz/tema/zpravy/pangas-netypicka-ryba/378390&id_seznam=1068
Podle všeho by měl být Pangasius sladkovodní sumeček. Nepochází od nás, ale z Thajska a Vietnamu, proto se to může zaměnit s dojmem, že jde o mořskou rybu. Ale zkuste si najít více info na internetu.