Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Povidla
Ahojky,chtěla jsem se zeptat,jestli náhodou někdo nevíte,jak se dělají pravý švestkový povidla? Ráda bych je udělala..Předem moc děkuju za tipy.
Eva
dobrý den . vypeckujte je a dej te je do pekače a dej te je tak na dvě hodiny péct a nesmíte je ani jednou zamýchat jinak se připáli musíte to vydržet nemýchat čau míša
Já dělám povidla už řadu let v troubě. Nijak je neochucuji, dosladím podle potřeby při použití. Švestky vypeckuji, rozmixované naliji do pekáče a dám do trouby asi na 200 stupňů. Tak jednou za hodinu zamíchám, vařím asi 4 hodiny. Hotová jsou, když za vařečkou zůstává rýha, která se nezalévá hned povidly. Pak naplním do skleniče a sterilizuji asi 20 minut na 80 stupňů.P.
nuninka (19. 8. 2009 v 15:08)
Množství švestek kolik chcete, ale povidla se lépe připravují v menším množství. Takto se nám rychleji odpařují. Švestková povidla slazená: 2 1/2kg zralých švestek, 400-500g krystalového cukru, šťávu z pěti citronů
Oprané, pecek zbavené, hodně zralé švestky rozvaříme a rozmixujeme. Pak do nich přidáme citronovou šťávu a uvaříme je do husta. Pak je posypeme cukrem a znova povaříme, jako zavařeniny.
Horká povidla nalijeme do vyhřátých nádob.
Při vaření veškerých povidel dbáme, aby kastroly, nebo nádoby měly plochá dna, která se stejnoměrně zahřívají.
Pozor doporučuji nemíchat, čím více budete míchat, tím hůře nebo vůbec to z hrnce dáte dolů.
Povidla se vaří 4-6 hodin, záleží na zralosti švestek.