Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Zelené fazolky
Prosím o nějaký recept se zelenými fazolemi. Urodilo se nám jich dost, ale nevím co s nimi. Děkuji moc
Jo a když jsem už vzpomněla to zapékání s tím sýrem….chystám se v blízké době ještě na toto s fazolkama: na pánvičce ošlehnout na drobno nakrájenou anglickou slaninu, zelené fazolky a jarní cibulku(nebo pórek) a tuto směs nandat na plátek kuřecího(krůtího) a nahoru zapéct plátek sýra. – Možná by se k tomu hodila i kapka smetanového přelivu.
Já se s receptem nepřidám, omlouvám se, ale protože mám zelené fazolky moc ráda a dělám jen omáčku, recepty si opíšu 🙂
Tady je ale tolik inspirace!
Dáváme fazolky do klasické té smetanové sladkokyselé omáčky(fazolové lusky na smetaně), zeleninové polévky, pod maso a na čínu, nebo podusím maso v pekáčku na šťávě a udělám na něj takovou zeleninovou směs – na pánvi na cibulce osmahnu fazolky + další zeleninu, co zrovna mám – rajčátko, paprika nebo nějaká mraž.zel.směs – dochutím kořením a kapkou kečupu nebo sojovky a na každý plátek masa dám trochu té směsi a nahoru zapeču sýr. Nebo taky dávám k zelenině do zapékaných brambor.
Děkuji za recepty, něco už je v mrazáku a určitě vyzkouším recepty od Vás. Díky moc!
A určitě co nezděláš hned, dala bych do mrazáku a postupně můžeš přidávat do jídel. Přidávám je k zeleninovým směsím na maso na čínu, apod…
Ahojky, my milujeme fazolkovou polévku. Zelené fazolky pokrájet na malé kousky, povařit v zeleninovém (nebo masovém) vývaru, jíška nebo jiné zahuštění, sůl a koření podle chuti (majoránka, sýrová variace, pepř,…), na závěr smetana a do hotové polévky nahrubo pokrájené vajíčko natvrdo…
Mňam mňam… 🙂
rychlovka – fazolky s pomazankovym maslem http://nadoma.cz/recepty/zelene_fazolky_z_pomazankoveho_masla zapecene fazolky http://nadoma.cz/recepty/slug_185812 s parmazanem http://nadoma.cz/recepty/slug_170250
Janyse určitě pod maso,salát, na omáčku nebo polévku. Záleží co máte rádi. Také dobře uskladnit a máte fazolky také v zimě.
Zelené fazolky s česnekem
2 lžíce olivového oleje,
1 kávová lžička utřeného česneku,
4 šálky čerstvých nebo zmrazených fazolek nakrájených na kousky,
1/2 kávové lžičky nakrájeného tymiánu,
1/2 kávové lžičky soli,
2 šálky vody,
2 kávové lžičky zeleninového vývaru v prášku,
čerstvě pomletý mletý pepř,
pár kapek citronové šťávy
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme česnek a fazole. Za stálého míchání smažíme na poměrně silném ohni. Podle chuti přidáme tymián, sůl a pepř. Po chvíli přidáme vodu a zeleninový vývar. Uvedeme do varu a přikryjeme pokličkou. 20 až 30 minut vaříme na mírném ohni, až do změknutí fazolek. Mražené fazole potřebují poloviční čas a trochu citronové šťávy.
Zelené fazolky – rychlé
250g zelených fazolek,
1 lžíce oleje,
1 cibule,
2 – 3 rajčata,
2 lžíce rajčatové šťávy,
sůl,
pepř,
cukr,
šťáva z půlky citronu
Na oleji osmahneme cibulku, přidáme uvařené fazolky, podusíme, zalijeme rajčatovou šťávou, přidáme sůl, cukr, rajčata, pepř a znovu krátce podusíme. Dochutíme citronovou šťávou
Dušené zelené fazolky s rajčaty
1 nadrobno nakrájená velká cibule, 30 ml olivového oleje, 2 najemno nakrájené stroužky česneku, 6 velkých zralých rajčat, 150 ml bílého vína, 500 g rozpůlených zelených fazolek, 16 černých oliv bez pecky, šťáva z 1 citrónu. čerstvě mletý pepř a sůl.
Ve velké pánvi rozpálíme olej, cibulku a česnek na něm osmažíme po dobu 5 minut. Do pánve přisypeme nakrájená rajčata, fazolové lusky a olivy, přilijeme bílé víno, šťávu z citrónu a dusíme na mírném ohni 20 minut, dokud omáčka nezhoustne a fazole nezměknou. Občas promícháme. Salát z dušených zelených fazolek s rajčaty podáváme ihned po jeho dokončení.
Bulharská fazolová polévka Čorba
100 g suchých fazolí, 100 g pórku, 250 g předního skopového, 1,5 l vody.
Fazole den předem namočíme. Druhý den v nesolené vodě napůl uvaříme, pak přídáme pórky nakrájené na tenká kolečka a přední skopové, rovněž nadrobno rozkrájené. Osolíme a dovaříme.
Fazole v bylinkové marinádě
1 červená cibule, 1-2 červené chilli papričky, 300 ml uvařených fazolí, 400 ml vařené cizrny, 300 ml nasekaných čerstvých bylinek ? např. petržele, bazalky, kerblíku, pažitky a trochu rozmarýny, marináda: 2 lžíce vinného octa, 4 lžíce oleje, 2-3 lžičky oleje, 1 prolisovaná stroužek česneku, sůl a pepř
Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Očistíme a pokrájíme chilli papričky. Cibuli smícháme s opláchnutými okapanými fazolemi, cizrnou, bylinkami a marinádou. Necháme nejméně hodinu odležet.
Fazolový salát s krůtím masem
750 g fazolí, 4 krůtí řízky (cca 150 g), 4 lžíce oleje, 200 g rajčat, 1 červenou cibuli, 3 lžíce vinného octa, 1 lžíce hořčice, sůl a pepř.
Fazole necháme den předem nabobtnat v misce s vodou. Pak je vaříme 10 minut v osolené vodě. Krůtí maso nakrájíme na proužky a opečeme na 2 lžících rozpáleného oleje. Osolíme a opepříme. Rajčata nakrájíme na menší kousky, smícháme je s uvařenými fazolemi a opečeným masem. Cibuli nakrájíme nadrobno, smícháme se 2 lžícemi oleje, octem, hořčicí a pepřem. Směs důkladně vmícháme do salátu a ihned podáváme.
Nebo mexická polévka
je to takové co dům dá.
Maso i dva druhy,
klobáska,
zelenina – paprika, chilli paprika ( s tou opatrně), hrášek, kukuřice.
cibule
česnek
fazolky
Na másle osmahneme cibuly a česnek, přidáme maso ( nejprve to co se dělá déle) pak přidáme to drudé, necháme zatáhnout.
Přidáme klobásku a podusíme.
Postupně přidáváme zeleninu a fazolky.
Vše necháme podusit do měkka.
Nakonec zahustíme.
Snad se něco bude hodit :-)))