Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Sušit nebo mrazit, jak na to...
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, co můžu dělat s větším množstvím čerstvě natrhaného kopru, petrželky a pažitky…Sušit nebo mrazit, nebo nevím, ani jak. Omlouvám se za možná pro zkušené hospodyňky banální dotaz, ale vždycky jsem všechno kupovala tak akorát, co jsem potřebovala…Tohle je přímo ze zahrádky a je toho docela dost:-)
Kopr skladuji již několik let v krabičce od TW – a nemám problém (ale myslím, že větší problém nebyl, když jsem je měla v několika menších „noname“) – a zrovna včera jsem si vysela další dávku, ať máme na zimu pěknou zásobičku (snad mi to všechno ptáci nevyzobou…)
;o)
Mražený kopr mám radši, než ten nakládaný, octový…
Petržel mrazím.
Kopr už do mražáku v životě nedám, je tak strašně aromatický a vždycky mi vše ostatní načichne, nejde se toho pak zbavit ani octovou vodou. Vyhodila jsem ho ven a mražák byl cítit ještě pěkně dlouho i přes několikatero vymývání. Zkoušela jsem plastové krabičky a na to ještě několik sáčků, ale stejně to jde cítit, když to tam je. 🙁
Nuninko, babule a Jarmuschko, také moc děkuji za reakci:-)
Líbí se mi to sušení s pověšením – to bych si připadala jako kdysi u babičky:-)A s tím válečkem Jarmuschko, to je dobrý náůad, bude to skladnější.
Takže ještě jednou díky vám všem:-)A moc díky!
Hledala jsem teď ve starších sešitkách receptů inspiraci na okurky a mj. jsem narazila i na tento tip na bylinky:
Bylinky (ať jednoho druhu, nebo směs dle vlastní chuti) zbavit větších stonků, opláchnout, okapat, dát do pytlíčku a zmrazit. Zmrzlé pak několikrát přejet válečkem na těsto. Pak se to ještě může dát třeba do menších krabiček.
;o)
Omlouvám se, ale nebyla jsem na netu.
Jinak holky už poradily a víc asi není co dodat.
Opláchnout, nechat uschnout a dát do sáčku – a namrazit.
Pokud není sušička. Svážu a pověsím. Nechám dobře usušit. Nesušíme na přímem sluníčku. Také můžeme nasekat a usušit, pak uschovat.
Tak já také pažitku a petrželku zamrazim,ale kopr dávám do octa.Operu ho nakrájím na drobno a ve skleničce zaliju octem až pod okraj.Uzavřu a nechám ve tmě.Je výborný na omajdu i kulajdu.V octě vydrží i dva roky,mám to vyzkoušené.
Holky, vy jste zlatíčka:-) Tolik rad a zkušeností jsem fakt nečekala a moc a moc vám všem děkuju.
Možná bych zkusila i ten nálev, když tu mám ty recepty, jak na něj:-)
Lien, to je zajímavé s tou síťkou, myslím, že bych místečko měla:-)
Takže ještě jednou díky, díky!!:-)
Ivčo, já sušičku nemám sušila jsem na papíře, ale super je síto (třeba do okna proti komárům) nemusíš obracet a krásně to schne z obou stran a nelepí se to. Je třeba ale místo, kde to budeš sušit, takže teď, co jsme se přestěhovali už to nedělám, nemám kde.
Když budeš mrazit, tak pokrájené dej do většího sáčku a rozlož to do mrazáku v tenké vrstvě. Když to zmrzne, tak si to přesyp do čeho chceš. Je to výhoda proti tomu, když mrazíš velké vrstvy, protože to zůstane sypké. Někdy se totiž vlivem vody z opláchnutí vytvoří tuhá konzistence, která jde moc špatně dělit. Souhlasím s použitím krabičky od bonboniéry. Když to zamrzne, tak to přesypu do krabičky menší a odebírám.
Sladkokyselý nálev používám jeden na všechno-okurky, houby,čer. řepu, papriky, cibulky i ten kopr.
Recept: 1,75 l vody
0,5 l octa
6 dkg soli
17 dkg cukru krupice (krystal, ne moučku)
4 kuličky pepře
4 kuličky nového koření
1 bobkový list
25 tablet cukerinu
lžička hořčičného semínka
Všechno necháme chvíli povařit a už horkým nálevem můžeme zalévat plodiny narovnané ve sklenici. Zavíčkuju, pokud použiju horký nálev, tak dávám sklenice do horké vody a vařím tak 4-5 minut. Tím, že je všechno horké, tak je to urychlené. Když mám lák studeným, tak i sklenice stavím ne do studené, ale už trošku ohřáté vody a vařím tak 7 minut. Zavařené má pak chuť podobnou znojemským okurkám.
Když jsme byli jako děti, tak jsem ráda pozorovala vaření láku, protože když se do horkého přidává ten cukerin, tak to vypadá, jako když se vaří knedlíky-pění to. A moje děti to milovaly taky. A teď už je na ukazování vnouček.
Když ti lák zbyde, tak ho přelej třeba do sklenice s víčkem a ulož do lednice a můžeš ho použít za pár dní. Nebo z něj můžeš udělat pomocí želatiny na tlačenku aspik. Jenom ho trošku dochutíš, to musí být výraznější, aby aspik nebyl mdlý.
Jej, to jsem se rozběhla.
Qinty
Opláchnu, osuším, nasekám, zamrazím v sáčcích (aby se sypalo) a pak celý rok odebírám kolik potřebuji