Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
dort zastudena
Jedla jsem teď na dovče výborný dort z piškotů ovoce a asi šlehačky, nepečený, ale neřekla jsem si o recept. Určitě ho někdo děláte, tak buďte tak hodné a podělte se o receptík. Kdyby náhodou šly suroviny přizpůsobit tak pro roční dítko, bylo by to úplně super. Děkuju moc
Mňam, mňam, já takovéhle dobroty moc nedělám, ale díky všem za tipy. U nás se dělá jeden podobný „dort“. Jablíčka nahrubo nastrouháme a povaříme s trochou cukru a skořice. Než nám směs vychladne, uvaříme vanilkový pudink – ale pozor, ne z mléka, ale z vody (dá se použít i nějaký nálev z kompotu). Vše smícháme dohromady a necháme ztuhnout v dortové formě do druhého dne. Kdo má chuť, může přidat kousky vlašských ořechů.
Ahoj Markitko, nedává se žádná želatina ani ztužovač do šlehačky 🙂 Aspoň podle mého receptu. Do druhého dne ti dort v lednici krásně ztuhne
Já Vám taky něco přihodím, je to šup šup dort:-)Pořebujete 1sáček pudinku za studena(dělá ho Dr.Oetker) 1 šlehačku a 1plechovku mandarinek tohle všechno, včetně nálevu z mandarinek dáte do nějaké krabičky s výčkem a třepete, jako se šejkrem dokud to není husté(asi minutku)Já to dávám na hotový korpus, nebo právě na piškoty do skleniček.Je to rychlé a moc dobré…zkuste:)
Holky, tam se nedává žádná želatina, puding nebo ztužovač šlehačky???
Děláme jej podobně :))
Vrstvím – světlé piškoty, dále buď uvařený lehce oslazený pudink nebo zakysanou smetanu smíchanou s cukrem, ovoce dle chuti a sezony – jahody, maliny, borůvky, měkčí meruňky, ale může být klidně i kompotované ovoce – broskvě, ananas, skvělá varianta je banán a kiwi – dále tmavé piškoty, zas vrstva náplně, ovoce, nahoru dávám želatinu. Ztuhnout v lednici do druhého dne. Je to mňamka :))
Lien, u nás letí tato letní pochoutka – nastrouhaná jablíčka svaříš s vodou, skořicí, hřebíčkem a cukrem, přidáš vanilkový pudink podle množství vody a vzniklou hmotu natíráš na piškotové vrstvy v dortovné formě. Necháš ztuhnout, výsledný dortík je velmi lehký, chutný, dá se podle chuti dozdobit i šlehačkou nebo ušlehanou kys.smetanou nebo tvarohem s vanilkovým cukrem, ale i sám o sobě je strašně dobrý:-)
Mňam, mě se úplně sbíhají sliny.
Ahoj Lien 🙂
I já tento dort miluju a dělávám ho na Vánoce nebo když má někdo narozeniny. Hlavně je nepečený, v čemž vidím tu výhodu 🙂
Tady je recept:
Ananasový dort s piškoty ( můžeš dát jakékoliv ovoce, jahody, broskve, ale podle mě je nej ananas 🙂 )
2 sáčky piškotů
2 zakysané smetany
1 šlehačka
100g mletého cukru
1 lžíce rumu (lze vynechtat)
mléčná čokoláda
Krém: do mísy dáme obě zakysané smetany, ušlehanou šlehačku s cukrem, přidáme rum ( ty chceš variantu pro dítě, tak vynecháš, ovšem bez rumu to ale není ono 🙂 možná trest)
Dno dortové formy vyložíš piškoty. Dáš vrstvu krému, část ovoce a zase piškoty, krém, ananas a pokračuješ, dokud máš suroviny. Končíš krémem. Povrch posypeme strouhanou čokoládou, necháš ztuhnout do druhého dne.
Mě vycházejí většinou dvě vrsty piškotů a dvě vrstvy krému a ovoce. Krémem potírám piškoty jen tak, aby byly pokryté, nejsilnější vrstvu krému si nechávám na konec. Pokud použiješ ananas kompotovaný, musí se vymačkat šťáva.
Lien, to jsou výborné dorty, já teda moc nepeču, ale nepečené dorty dělám ráda…
suroviny jdou přizpůsobit…
Pokaždé ho dělám trochu jinak – podle nálady a od oka…, ale prostě základ je buď zakysaná smetana třeba s tvarohem (je hustější), nebo bílý jogurt s tvarohem (dávám holandii, je hustější, neteče to potom tolik…), nebo někdo dává jenom zakysané smetany…. Někdo dává tvaroh se smetanou na šlehání, ale já raději tu zakysanou…. Jo a někdo to dělá i z pomazánkových másel se smetanou na šlehání, co vím….
Prostě tohleto smícháš s trochou cukru podle chuti (já dávám méně cukru, protože ty piškoty jsou taky sladké a navíc já mám ty dortíky raději ne moc sladké, protože potom jsou více osvěžující…)…. Někdo přidává žloutky, ale to já nedávám, nevěřím syrovým žloutkům… Můžeš do krému přidat něco na ochucení, třeba granko, nebo trochu instantní kávy nebo rumu, jestli je to dortík pro dospělé….
Potom vrstvím piškoty, krém a ovoce (záleží, co máte rádi, já to zbožňuju s borůvkama, protože mi přijde i efektní, jak ty borůvky pouštějí barvu…), ale jdou použít třeba i banány, jahody (čerstvé, kompotové nejsou ono..), nebo třeba kompotované broskve, meruňky, mandarinky…opravdu podle chuti… Vrstvení končím krémem, důležité je nechat v ledničce přes noc, protože piškoty do sebe natáhnou „vodu“ z krému, čímž piškoty změknou a krém zruhne….
Servírujeme, můžeme zdobit šlehačkou, ovocem..nebo zase já ráda popráším přes jemné sítko kakaem (ne grankem, ale kakaem, já mám ráda tu hořkou chuť…).
Dělala jsem takový dort synovi k narozeninám, dělalaajsem zrovna s borůvkama, ale bez rumu, kávy a tenkrát i bez kakaa…. Děti, které už jedí sladkosti, tak těm se dá dortík ozdobit lentilkama, nebo gumovýma medvídkama…..
Prostě možností je mnoho…..