Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Květákové placičky
Ahojky všem, prosím můžete mi poradit jednoduchý recept na tyto placičky? Nechci pořád dělat květák smažený, teď ho prodávají celkem levně a já ho mám ráda..moc děkuju
nuninko, to jo, já bych ho dala stejně, protože na samotný plech bych nepoložila nikdy nic, nevím proč, ale vždycky při použití položím papír, děkuju 🙂

Ještě pokud budete dělat placky na plechu, dejte pečící papír :-)))

My je děláme taky, je to mňam a úplně jednoduché – do stejného těsta jako na normální palačinky se
dá najemno pokrájený uvařený květák (ne moc, to pak nedrží pohromadě), samozřejmě se to pojme naslano s něčím zeleným ( do těstíčka se přidá např. pažitka)a smaží se na lívanečníku. Pro mě je to oblíbené letní jídlo (škoda, že ne i pro manžela)
Virenko, i tobě děkuju za recept, uzeniny můžu v čemkoliv, bohužel bych je měla omezit..:-( taky koukám, že používáš vločky jako babofka..
Doufám, že už je malý lepší, jakmile baští, je to na lepší cestě, držím palečky 🙂

Hezké tipy, taky mám placičky ráda.
Já dělám takto: květák 10-15min povařím a potom rozmačkám, k tomu 1 cibuli nadrobno, 3 kolečka šunky na pidikousky, cca 4 lžíce jemných vloček namočených v mléce, osolit, trochu drceného kmínu a špetku kari koření, 2-3 vejce a zahušťuju krupičkou na konzistenci bramboráku.
Dneska jsme je měli taky, mňam 🙂 I malý snědl placičky, to je výkon, jinak teď moc nejí, zase měl 38,7…
Všem moc děkuji za recepty, to by v tom byl čert, abych si nevybrala. Můj si květákovou směs večer moc pochvaloval, hlavně ten česnek, jelikož jsme oba česnekoví 🙂
Piškotko, mléko jsem nalila tak nějak přiměřeně, znáš to :-), ale jak jsem psala, výsledek byl moc dobrý. No, jen jsem chtěla placky, ty vypadají líp, než směska 🙂
Moc vám všem děkuju za recepty, já to budu zkoušet.
Jarmuschko, moje mamka mi včera říkala, že taky dává ušlehaný bílek, tak jsem koukala a vidím, že i ty máš
takový recept.
PaKo napsala taky zajímavé placičky, píšu si, už se těším, nebo raděj ne, aby to nedopadlo jako včera 🙂 a nuninka uvádí pečení na plechu, to mě zaujalo, protože včera jsem drhla pánev 🙂
Moc vám všem děkuju 😉

Já květák povařím v osolené vodě, nasekám na drobno (nebo pomačkám), ještě horké zasypu dětskou krupičkou a pod pokličkou nechám propařit.
Pak přidám pepř, sůl, špetku muškátového květu, 2-3 žloutky, podle potřeby přidám krupičku. Promíchám.
Z bílků ušlehám tuhý sníh, opatrně vmíchám.
Lžící tvořím na rozpáleném tuku placičky, které smažím po obou stranách dozlatova.
Podávám s vařeným bramborem a třeba s okurkovým salátem.

Sice pozdě, ale snad pro příště :-)))
1 květák, 6 lžic strouhanky, 3 vejce, pepř, sůl, olej na smažení
Květák rozebereme na růžičky a namočíme na chvíli do studené vody. Pak propláchneme a dáme do hrnce s osolenou vodou povařit na 5 – 7 minut. Mezitím ušleháme z bílků tuhý sníh. Uvařený květák vyjmeme a necháme okapat. Pak ho pomačkáme šťouchadlem na brambory, přidáme žloutky a strouhanku, podle chuti osolíme a opepříme a vmícháme sníh z bílků. Na pánvičce rozehřejeme olej, lžičkou tvoříme malé placičky, které smažíme z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborami, tatarkou a zeleninovým salátem.
Pro masožravce možno vmíchat nadrobno pokrájenou uzeninu.
Nebo já ještě dělám tento
1 květák
1/2 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku mléka
3 vejce
sůl a pepř
Květák povaříme v osolené vodě do měkka a vychladlý pokrájíme na drobno.
V hrnečku rozmícháme 3 žloutky a dolijeme mlékem do půlky hrnečku. Pak přisypeme cca 1/2 hrnku hladké mouky a vytvoříme hladké těstíčko. Nemělo by být moc řídké ani moc husté.
Těstíčko vmícháme do nakrájeného květáku, osolíme, opepříme a nakonec vmícháme zlehka sníh ze 3 bílků. Pečeme na oleji na pánvi.
Nebo jednoduché, vše jako na bramborák, jenom místo brambor uvařený květák.
Vše můžeme dát na plech a péct jako koláč, nebo klasicky na pánvičce.
Cori, vždycky dám více květáku, vajíčka mají tendenci spojovat, takže tam jsi chybu neudělala. Nevím, toho mléka jsi dala trošku ne? Prostě ta konzistence nesmí být řídká, mouku dávám od oka, ale zároveň tak, aby jí tam nebylo moc. Nevadí, příště se to podaří! Hlavně že chutnalo! :o)
Tak na dnešní oběd to už nebude, ale přidám inspiraci pro příště.
Květákové lívanečky: 400g květáku, 200g hladké mouky, 2dl mléka, 80g strouhaného sýra, 4 vejce, sůl, lžíce oleje.
Uvařený květák nadrobno nakrájíme. Mléko rozšleháme s vejci a moukou, olejem a solí na středně husté těstíčko, přidáme květák a strouhaný sýr. Na tuku smažíme lívanečky. Můžeme jíst jen samotné s kečupem, posypané sýrem nebo s bramborovou kaší.
U nás jsou tyhle lívanečky velmi oblíbené, má je ráda dokonce i mladší dcera, které nechutná skoro nic. Ještě se mi nestalo, že by se nepovedly. Dělám je i v zimě ze zmraženého květáku, protože obvykle všechen, co se urodí, nestačíme sníst.