Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Kuličky ze sekané v rajské omáčce
Ahoj holk.
Snad jsem správně napsala název tohoto receptu.Chtěla jsem se zeptat,jak se dělá ta omáčka k tomu.Jestli stačí udělat klasickou rajskou a pak do ní dát kysanou smetanu nebo stačí klasická šlehačka.
A nebo rovnou postup,at to nezbabrám:)
Díky moc,Radka
Markittko, díky za vyčerpávající odpověď, vyzkouším, už teď se mi sbíhají sliny :-))
quendolino,
ty kuličky mám velké asi jak ten pinpongáč, jak píše nuninka, možná o něco malinko větší. Já totiž často koupím pár paprik, udělám plněné papriky, ale každý to nejí s tím paprikovým luskem, proto udělám několik kuliček jen tak. A tu velikost se snažím odhadnout tak, aby se to upeklo za stejnou dobu jako ty papriky.
Přiznám se, že mě ten tvůj dotaz dostal, protože jsem se nikdy nepodívala, jak dlouho to peču a nevím přesně na kolik, vše dle intuice 🙂 Ale odhaduju, že troubu dávám tak na 200°C, když to moc vře, uberu, když málo tak trochu přidám, šlo by to i ze začátku pomaleji na 180°C, a´t se to propeče uvnitř, potom přidat, a na konci třeba i na 220°C a pustit horkovzduch na opečení, ale to už opravdu jen pár minutek a hlídat.
S tou dobou pečení taky nevím, počítám tak se vším všudy hoďku, max. hoďku a půl, věřím, že to sama poznáš, kolik to bude chtít.
Jo a ještě, když dělám plněné papriky, tak přidávám do toho masa tak hrstku propláchnuté syrové nevařené rýže(tím se to nadstavuje, ale nemusí být).
já dávám k rajské těstoviny,super
jiji
Markittko, zaujal mě Tvůj recept, chtěla bych to vyzkoušet, tak se Tě zeptám: Jak dlouho prosím Tě pečeš ty kuličky? Jak jsou velké a na jakou teplotu?
Díky moc za odpověď
Holky a dáváte k tomu knedlík nebo rýži?
Já pořád přemýšlím co vařit, toto mě inspirovalo.
No u nás to třeba dráž nevyjde, když ukážu, že to chcu z plecka, namele mi to, a zaplatím to plecko normálně, za mletí nic. Možná, že kdybych si koupila tu krabičku, tak tam nějaký rozdíl bude, ale ono to mleté zas tak levné není (asi kolem 70 Kč/kg), jenže mají to tak masný, že když se to speče, vyjde mi líp možná to, co si nechám namlít sama a vím dobře, co tam mám za maso.
Petro, máš pravdu. Já sice nedisponuju mlejnkem, ale máme tu takové malé pěkné soukromé řeznictví a jednou jsem si všimla, jak si někdo nechá namlít to, co si ukáže, ne takovou tu klasickou připravenou mixáž na sekanou. Tak jsem to jednou taky prubla 🙂 Koupila jsem si kus masíčka nechala semlít a bylo to potom znát. Takže pokud někdo chce pro děti něco eňo něňo, tak tohle se vyplatí. Samozřejmě to výjde dráž než klasika mleté, ale rozdíl je markantní.
Já mám jen malý tip k masu já si ho melu sama s čerstvého libového kousku a to se nedá srovnat s masem kupovaným mletým vážně mňamka Petra
Petra
Lien ano máš pravdu, opomněla jsem malou plechovku dobrého rajčatového protlaku 😀
Dávám jen tohle malé množství, naše rodinka přivykla nasládlejší chuti, kterou tomu dodává mrkvička a není pak potřeba tolik doslazovat.
Díky za připomenutí 🙂
Jak to dělám já:
mleté maso
nadrobno nasekaná cibule
vejce
majoránka
kmín
sůl
pepř
lžička hořtice
troška vegety,mleté papriky
strouhanka
mouka
Vše dávám od oka, podle množství mletého masa. Smíchám a vytvaruju kuličky. Dám je do pekáče, podle vodou, přidám ždibeček masoxu, přikryju a peču v troubě. během pečení párkrát tím výpekem přelívám, ať nejsou suché, ke konci odkryju a nechám trochu opéct zvrchu. Prostě, jak když peču sekanou.
Až jsou kuličky hotové. V hrnci osmahnu cibulku dozlatova, podleju to vodou a přidám ten výpek z kuliček. Dám ještě bobkový list, nové koření, celý pepř, 2 hřebíčky, špetku soli, do toho něco z rajčat – buď protlak a přidám trošku kečupu, nebo když mám dost rajčat – těch sladkých letních, dám rajčata.Chvilku povařím. Osladím cukrem krystalem dle chuti. Zahustím moukou s vodou a přecedím.
Smetanu můžeš a nemusíš, dala bych klasickou, z té kysané se udělají takové žmolky – tu bych si spíš kydla na špenát jen tak.
Slyšela jsem o zahušťování rajské strouhaným perníkem – taky to nemusí být špatné, ještě jsem to nezkoušela.
Horempádem, já teda nevim, ale ty děláš rajskou bez rajčat i bez protlaku? Nebo jsem slepá a nenašla jsem to tam.
Já dělam rajskou: Osmahnu na másle cibulku (ne moc), přidám pepř, nové koření, bobkáč, skořici, citronovou kůru (vcelku), tymián a hřebíček, trochu cukru, protlak nebo rajčata, mouku, zaliju vývarem, uvařím a dochutím (sůl, cukr), potom přecedím. Zkoušela jsem i s trochou mrkve, nebylo to špatné, ale bez rajčat si to nedovedu představit. Když dělám koule, tak je peču v troubě a výpek přidávám k omáčce. Většinou tak dělám i plněné papriky, takže to potom změní celkovou chuť omáčky.