Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Houbová omáčka
Ahoj holky,chtěla bych poprosit o recept na houbovou omáčku, dnes nám jich babička donesla celý košík a zítra se chystáme do lesa. Díky Radka
Radka
recepty výborné,u nás ještě nerostou,ale sliny se mi už sbíhají
A ještě pokud jich budete mít dost,si určitě hříbečky nasušte.
2 lžíce másla nebo rostlinného tuku, l větší cibule, 2 lžíce hladké mouky, 6 dl vývaru z bujónové kostky (s houbovou příchutí) nebo 3 dl vývaru a 3 dl vody, v níž byly houby namočeny, sůl, kmín, 1/2 lžičky pepře, hrst sušených hub předem asi 2 hodiny namočených ve vodě, šálek mléka.
Tuk rozehřejeme, vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme ji, vmícháme mouku, usmažíme jíšku, zalijeme ji vývarem nebo vývarem a vodou z hub, přidáme pokrájené houby, kmín a pepř a vaříme pomalu na mírném plameni pul hodiny. Ke konci varu přilijeme mléko, dochutíme a podáváme.
nebo
omáčka, 150 – 200 g hub , 30 g cibule, 10 g másla, 1 lžička kmínu, petržel.
Čerstvé houby opereme, dobře očistíme, nakrájíme na drobné kousky. Na másle zpěníme cibulku, přidáme houby, kmín a dusíme do měkka. Měkké houby přidáme do omáčky a ještě povaříme. Do hotové omáčky přidáme usekanou čerstvou petrželku.
základní omáčku: 30 g mouky, 30 g tuku, 0,5 vody nebo vývaru z kostí, sůl. Mouku dáme na rozpuštěný tuk a opražíme ji do světle růžova. Postupně ji rozvaříme, až je hladká, osolíme ji a vaříme 20 minut.
Já uvařím houby nakrájené na kostičky, přidám bobkový list, nové koření, pak zaliju mlékem a smetanou a zahustím a ochutím solí, cukrem, octem.
Aneta