Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Rebarbora
Ahoj, chystám se zítra dělat kynutý tažený koláč. Kamarádka mi na to přinese rebarboru a já s tím v životě nedělala. Prý se to snad vaří v cukrové vodě, či co. Má se to oloupat? Na jaký kousky to krájet? Díky za rady.
Moje babička rebarboru omyla,nakrájela a spařila vařící vodou.Dělala kynuté těsto na ovocné knedlíky a plnila je těmi spařenými kolečky reveně,posypala dosti cukrem,zabalila a uvařené sypala strouhaným tvarohem,cukrem a navrch polila máslem.Vynikají!!
No teda! 🙂 Díky. Toho je. Ten džem by vůbec nemusel být špatný…
Rebarborový koláč
Těsto: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 2 vajíčka, 1/3 hrnku oleje, mléko – asi hrnek, prášek do pečiva, vanilkový cukr
Rebarbora: asi 5-6 stonků
Drobenka: hladká mouka, cukr, máslo
Rabarbora: oloupat, nakrájet na prátky asi 0,5cm široké, dát do vařící vody, vaří se chvilinku – asi 2 minuty (já raději kontoluju vidličkou, až začne měknout a taky změní barvu místo tmavě zelené na světle zeleno-hnědou, vyndat, ještě tím horkem dojde, jinka by byla moc rozvařená)
Drobenka: suroviny na těsto smíchat, vylít na vymazaný a vysypaný plech, posypat rebarborou a navrch drobenkou, peču na 180 stupňů do zlatova
Rebarborový koláč s pudinkem
500g hladké mouky, 1 prdopeč (prášek do pečiva), 160g tuku, 120g cukru, sůl, 1/2 sáčku vanilinového cukru, 2 vejce, 2-3 lžíce mléka, 1 kg reveně, 250g cukru, 1 vanilkový nebo smetanový pudink, 2-3 lžíce kysané smetany, 50g rostlinného tuku, 3 vejce
Očištěnou reveň nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a necháme ji pustit šťávu. Z uvedených přísad zpracujeme těsto těsně před pečením. Těsto vyválíme a vyložíme jím vymazaný plech. Okraje povytáhneme, aby přečnívaly přes okraj plechu. Slijeme šťávu z reveně a doplníme ji vodou na 3/8 l. V kysané smetaně rozmíchaný pudink nalijeme do této šťávy a za stálého míchání přivedeme k varu. vaříme 2 minuty. Do ještě horkého pudinku vmícháme postupně, po kouscích, tuk a potom, pomalu, předem rozšlehaná vejce. Teplý podink rozprostřeme na těsto a posypeme rebarborou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut. Upečený koláč pokapeme máslem a posypeme moučkovým cukrem. Tento koláč lze připravit i z vyzrálého angreštu.
Rebarbora a její využití
Rebarbora se používá především do nejrůznějších moučníků. Protože možnost používání čerstvé rebarbory je časově dost omezena, k jejímu prodloužení můžeme využít zamrazení. Kromě toho můžeme přebytek rebarbory zpracovat a konzervovat jako kompot nebo džem.
Moučníky s rebarborou
Rebarboru můžeme použít do všech známých těst. Z piškotového těsta děláme bublaniny, z kynutého těsta koláče na plech, které sypeme drobenkou, na křehké těsto připravíme náplň, kterou na těsto navršíme a můžeme doplňovat tvarohem, pudinkem nebo dopékat s bílkovým sněhem. Z lístkového těsta můžeme upéci koláčky, taštičky nebo záviny.
Příprava rebarbory do moučníků
Řapíky oloupeme, nakrájíme na přibližně 2 cm dlouhé špalíčky. Mladou rebarboru použijeme buď syrovou nebo ji chvíli (cca minuty) povaříme v oslazené vodě, necháme okapat, vychladnout a pak používáme. Starší rebarbora, kdy stonky již dřevnatí, se k použití nehodí. Opláchnutou a okapanou rebarboru klademe na povrch těsta a posypeme přiměřeně cukrem. Další dodatečná náplň již záleží na vybraném receptu. Pokud používáme zmrazenou rebarboru, nenecháváme ji rozmrazit, ale používáme ji vždy ještě zmrazenou.
:-))
Markittko, já rebarboru vařím, ale jen do první bublinky :-D, jinak z ní je opravdu břečka.
Jn, nebo taky zakysaná smetana – prý to nějak podporuje vstřebávání vitamínů, minerálů, atd..
Díky holky, já si myslela, že je stopka hodně trvdá, proto to vaření. Břečku bych z toho mít fakt nechtěla. Udělám to jako vy.
Dělám to přesně tak jako halina.
Tu odstátou šťávu s chutí vypiju.
Já to používám na pudingový koláč (do těsta se dává pudingový prášek).
Mamka, když dělávala z kynutého těsta, tak pod rebarboru dávala ještě vrstvičku tvarohu – ono to prý nějak neutralizuje obsažené šťavelany (obdobně se do špenátu přidává smetana nebo mléko).
Markittko,
já teda rebarboru na koláč připravuju takto: oloupu, nakrájím na malé kousky a na miske hodně prosypu cukrem a nechám stát asi 20 minut. Pak sliji tu šťávu, kterou mezitím pustila, a hned dávám na těsto a ještě to torchu přisladím. Zůstanou tam takhle přecejen nějaké kousky, když bys to dopředu povařila,t ak je z toho břečka.
Přeju hodně úspěchů a dobrou chuť.