Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
omáčka
dobrý den maminky, já bych chtěla poprosit o radu s vařením. Mám problém, když chci uvařit nějakou omáčku – myslím masovou, ať dám vepřové, nebo hovězí maso, pořád to prostě má stejnou chuť. Mám 2,5 leté dítě tak nedávám žádné masoxy, ani sojovou nebo worch omáčku (třeba bych mohla? maličko??) a dělám to tak, že osmažím cibulku, na to maso, až se zatáhne zaleju vodou, uvařím a pak zahustím jíškou. Omáčka je světlá – i když vařím hovězí maso, dám třeba i česnek, ale prostě pořád to má tu samou chu´t. Můžete mi poradit jak správně uvařit omáčku s masem a třeba čím ji ochutit, co dělat jinak než dělám aby to mělo šmrnc. děkuji moc
Simča
děkuji moc všem za rady. Rady už jsme vyzkoušela a opravdu jsem dělala školáckou chybu v tom, že jsem zalívala moc vodou a tedy – vařila.
Simča
Alčo, ale když dáváš horkou vodu, tak se maso zatáhne téměř okamžitě a šťáva a chuť zůstanou uvnitř. Ale když chceš mít ochucenou i omáčku, měla bys použít vodu studenou a zahřívat k varu. To je stejné jako s vývarem třeba na polívku. Když ho chceš mít dobrý, dáváš maso do studené vody. Ale pokud ti jde o dobré maso (např. ovar), tak jedině do vařící se osolené vody.
Takže já radím podlít nejdřív studenou a pak už přidávat můžeme horkou. Ale ne velké množství. S tím souhlasím.
Qinty
Simčo, já vepřové naklepu osolím, potřu trochou hořčice, zapráším moukou ( do které zamíchám trochu červené papriky- dodá štávě hezkou barvu), osmahnu klasicky na cibuli s trochou drceného kmínu, když se maso zatáhne, přilij trochu vody – né moc studené, v rychlovarné konvici si vždycky převařím. Potom dusím, podlívám, aby se nepřipeklo a 20 minut před koncem přidám kousek čerstvé červené papriky. Je pravda, že je důležité, aby vody nebylo hodně a důležité je přidat nějakou tu čersvou zeleninu, hned to má lepší a jinou chuť.
Alča
Simčo, taky může být problém v tom, že maso nedusíš, ale vaříš. Dusit znamená podlít mírně vodou a přilévat, dokud není maso měkké. Musíš dávat pozor, aby se ti to nepřipalovalo.
Vaření je, když na to osmahnuté maso naleješ litr vody a vaříš. Chuť většinou někam uteče a je po mňamce. Takže tady možná bude ten problém.
Ve 2,5 letech už by dítko určitě trošku masoxu nebo vočestru sneslo, přece toho tam nedáš kýbl.
Já, když nemůžu doladit chuť, tak občas použiju i špetku cukru.
Nebo zkus maso opéct jako na přírodno, mírně podlej, a nech dusit. Cibulku osmaž vedle na pánvi, mírně zasyp hladkou moukou, nech opět trošku osmahnout, podlej a přidej k masu. Budeš se divit, ale má to jinou chuť, než když to děláš klasicky-cibulka, maso,
zaprášit. S pepřem bych byla opatrná, není dobrý na ledviny. Ale zase to nebudeš denně a dáš toho tam špetku.
Držím pěsti a přeju dobrou chuť.
QInty
Simčo, děláš to správně, určitě alespoň do tří let žádný worčestr ani sojovka ani masox, nic podobného. Ve zdravé výživě si můžeš koupit nějaké ochucovadlo bez glutamátu – třeba solčanku, ale je tam i více různých bylinkových solí. A pak – dušené maso děláme doma velmi často, většinou hodně šťávy, aby zbylo i na další den. Musíš do té omáčky něco přidat, abys ji ochutila. Takže pár tipů – naprosto výborné je maso dušené na takové té slovenské paprice a rajčatech – na cibulce nechat zatáhnout maso, během toho přidat na kostičky papriku, až se vydusí šťáva z masa, zalít vodou a dusit, během dušení přidat nakrájená rajčata, prolisovaný česnek, dochutit, zahustit. Jíška nemusí být vždycky nutná – můžeš masíčko poprášit moukou už během osmahnutí, je pak takové jemnější a šťáva většinou pak už zahustit vůbec nepotřebuje. Vyzkoušej a uvidíš.
Často taky dusíme maso na hříbkách, buď nasbírané, které mám zamražené v mražáku, nebo na žampionech, je to mňamka a malému houby dávat vůbec nemusíš, stačí, když bude mít jejich chuť ta šťáva zpod masa.
Dobré je taky hovězí na pepři – při osmahnutí mírně maso opepříš, pepřem dostane mírně pikantnější chuť, ale neboj, pokud ho tam nedáš moc, nebude jídlo vůbec ostré, mám to vyzkoušené a děti to baští bez výhrad. Nebo můžeš maso osmahnout zároveň s anglickou slaninou, hned to chutná jinak.
Každá omáčka z dušeného masa, pokud se ti zdá nevýrazná, se dá dochutit třeba i rajským protlakem s česnekem, je to rychlovka a moc dobrá. Prostě chce to jen trochu fantazie.
A nedáváte moc jíšky?
Česneková omáčka
4 lžičky másla
4 lžíce mouky
20 ml mléka
2 párky
10-20 stroužků česneku
Sůl
Pepř
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku.
Zalijeme ji vodou a mlékem.
Rozšleháme a 10 minut povaříme.
Do omáčky vložíme na kolečka nakrájený párek a česnek, popřípadě dosolíme a opepříme.
Můžeme zjemnit mlékem či smetanou
Babiččina sladka koprova omáčka – smetanová
1/2 l vody nebo vývaru z masa,
1/2 l kyselé smetany,
6 dkg polohrubé mouky,
1 – 2 žloutky,
1-2 lžíce octa,
3-4 lžíce cukru (podle chuti i více),
3 lžíce sekaného kopru,
sůl
Asi do 2/3 smetany rozkvedláme mouku a zavaříme ji do osolené povařené vody. Podle chuti omáčku přikyselíme a přisladíme. Do omáčky trochu povařené přihodíme kopr a přilijeme žloutek, rozkvedlaný ve zbytku smetany. Když přichází do varu, odstavíme ji. Místo vody můžeme dát na omáčku taky sladké mléko.
Bešamelová omáčka
50 g hladké mouky
50 g másla 1/4 l mléka (nebo vývaru) špetka muškátového oříšku sůl
Máslo rozehřejeme a za stálého míchání k němu přidáváme mouku. Získáme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem (vývarem)a za občasného míchání povaříme na mírném plameni do zhoustnutí. Přisypeme sůl, muškátový oříšek a ještě 2 minuty vaříme.
Boloňská omáčka
1 cibule
1 mrkev
50 g celeru
30 g slaniny
300 g mletého masa
2 lžíce rajčatového protlaku
300 ml masového vývaru
150 ml červeného vína
1 bobkový list
pepř, muškát, sůl
Oloupanou cibuli, zeleninu a slaninu pokrájíme na kostičky. Slaninu rozškvaříme. Cibuli a zeleninu na ní zhruba 25 minuty osmahneme. Přidáme mleté maso a propečeme ze všech stran. Přidáme rajský protlak, vývar, víno a koření. Na malém ohni nepřikryté asi 30 min. podusíme. Podle chuti osolíme.
Jinak se podívéjte na tyto stránky http://www.labuznik.com
Jsou tam samé omáčky