Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
domácí marcipán
Prosím prosím, dejte do placu recepty, pokud ho vyrábíte doma, nemám čas na hledání na internetu, Aničce musím udělat na neděli dort a ta nejvíc miluje marcipánový:-)
Anonymní Jano, marshmalow bonbóny – to jsou takové ty veliké pěnové válečky, bývají nejčastěji růžovo-bílé, ale i světle modré…. Jsou lehké, pěnové, voňavé… i ty sáčky, ve kterých se prodávají, jsou dost velké, takže je určitě poznáš 🙂

já dělám marcipán 40dkg sušený mléka 40dkg mouč cukr 2lžíce medu 12dkg 100% tuk pokojová teplota nerozehřívat 2 kapky aroma mandlové a přidávat vodu zadělám těsto a obarvuji potravinářským barvivem pokud vodu přeliji přidávám jen cukr jelikož po mléku řídne ještě více dělám hodně zvířádka a růže lístečky na zakázku na dorty
Marshmalow bonbóny, jaké to jsou? Já bonbony nekupuji, tak nevím.Ale marcipán chci také zkusit, hlavně na ty dorty.
Jana
Marshmalow bonbóny, jaké to jsou? Já bonbony nekupuji, tak nevím.Ale marcipán chci také zkusit, hlavně na ty dorty.
Jana

Když budou barevné bonbony, tak to bude mít barevný nádech.

Děkuji, holčičky moje, já jsem taky marcipánová:-))
Alenko, ten tvůj na vánoce dělám taky, je to dobrota, babička z něj dělala takové malinkaté hříbečky, pižlačka, ale mohli jsme se po nich utlouct:-)
Mě právě strašně zajímalo, jak se dělá ten „potah“ na dorty, aby to bylo takové krásně vláčné a hladké, přiznám se, že se toho docela hrozím:-)
No nic, popis nuninky je dokonalý, snad to zvládnem, sušené mléko je doma, zítra ráno se koupí maršmelouny a jdeme na to. Barvivo už žádné neseženu, tak bude v barvě čokolády. Pak se pochlubím, jak se (ne)povedl:-)))
Já jestli můžu… marcipán dělám jen na Vánoce (nuninko, díky za tip, tento marcipán je využitelný na dorty :)- ten můj je dost drahý ) … tudíž jej dělám klasicky – stejný díl mouč. cukru a mletých mandlí (zpravidla 200g a 200g), bílek a mandlové aroma – tady musím podotknout, že to aroma je DOST podstatné, dodává marcipánu tu správnou chuť i vůni. Marcipán můžu v jakémkoliv množství… 🙂

A ještě, to mandlové aroma nemusí být. Já ho taky nepoužívám.

Tak já už dělám pouze tuto
marshmallow bonbóny, moučkový cukr, sušené mléko, mandlové aroma, čokoláda, olej
Hmota je taková pružná, téměř se netrhá, pokud nechceme, není lesklá (dá se potřít lehce vodou nebo olejem a lesklá je).
Hmota tolik netaje jako marcipán díky čokoládě a vůbec těm Marshmallow bonbónům, ale nalze na to plně spoléhat. Spíš je ten proces pomalejší.
Pro tmavou čokoládovou variantu přidáme tmavou čokoládu a společně s cukrem a sušeným mlékem sypeme kakao.
do misky vymazané olejem nasypeme bonbóny, na dort o průměru formy 23cm jsem dala trošku víc, než půl sáčku. Přidáme cca dvě lžíce vody.
zahříváme v mikrovlnce na plný výkon asi 20 sekund, v průběhu můžeme promíchat lžící potřenou olejem (to aby se na ni hmota nelepila)
teď bod, který nemusíte udělat, přisypeme trochu čokoládové polevy nebo čokolády a vmícháme do hmoty, znovu zahříváme, dokud není vše tekuté a spojené (v této fázi přidáme barvivo, v tekutém se dobře rozpouští, používám práškové i gelové)
přisypeme půl napůl moučkový cukr a sušené mléko a nakapeme esenci, smícháme. většinou vždy přisypávám po troškách. Ve chvíli, kdy už lžící hmotu těžko míchat, vyklopím ji na pracovní plochu posypanou moučkovým cukrem a prodělám, dokud nepřestane lepit.
vyválíme na Solamylu. Může se stát, že je hmota moc tuhá, pak ji dáme na pár sekund do mikrovlnky (záleží podle velikosti, ale raději méně než více, přidat můžete vždycky). dneska jsem měla hmotu dokonce takovou, že jsem při vyvalování nemusela téměř podsypávat, ale zato jsem se více nadřela při rozvalování, byla tužší. Díky tomu ale zase gumovější, netrhá se, je taková pružná…
Dort, který je promazaný a důkladně vychlazený přemístím na talířek, který je nejvíce stejně velký, jako dort, klidně i méně. Na něj přeneseme dostatečně velkou vyválenou placku hmoty na potahování a nahrubo hřbetem ruky marcipán na bocích srazíme dolů .
kvůli ulehčení práce si ustřihneme přebývající okraje s dostatečnou rezervou cca 3-4cm. je to praktické i z toho důvodu, že se vám hmota neušpiní od krému a můžete ji znovu použít
hmotu zahrneme pod dort, stále jakoby hmotu od dortu vytahujeme a za rukou hřbetem druhé ruky přitlačujeme
Místo marshmallou táké používám gumové medvídky. Nebo dělát tak půl napůl. Obě hmoty pak smíchám a bezvadně se s tím dělá. Takže použiji vlasně tu i tu.