Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
zavařené jídlo
Dobrý den maminky, prosím Vás o radu. Za měsíc jedeme na 10 dní do Chorvatska a potřebuji sebou nachystat jídlo – zavařit, můžete mi prosím poradit nějaké jídlo? – mě totiž napadají jen ptáčci 🙂 a jak to zavaření mám udělat? mam jídlo klasicky uvařit zavíčkovat do zavařovacích sklenic a zavařit – jak – nemám zavařovací hrnec.
Děkuji
Sima
Botulinem se lze otrávit i ze zavařené zeleniny, nejen masem. Zavařovala jsem běžně zabíjačku, od polévek, masa, guláše a zatím je moje rodina naživu, děti vyrostly a mají i vnoučata a i pravnouče čekám. Zavařovala jsem i lečo, ovoce, nakládala okurky a zeleninu a celou tu dobu jsem mívala strach z botulinu, takže kdykoli se mi něco nezdálo, vyhodila jsem to, ale to bylo opravdu minimálně. Maso se musí zavařovat dvakrát
a u každého zavařování je třeba dodržet naprostou hygienu a sklenice mít vypláchnuté vřelou vodou, mít vyvařená i víčka.
My jezdíme do Chorvatska už 8 let každý rok,pokaždé zavařuji spousta masa a nikdy nám nic nebylo.Podotýkám,že to jedli i naši prcci a to jezdíme od jejich jednoho roku.Na převoz to vydrží a samozřejmě,že to musí být pak celou dobu do konzumace v lednici.
nikdo se ještě ještě neotrávil? nelžete aspoň. otrávenejch a přiotrávenejch bylo dost.
Hromady lidí zavařují maso běžně při zabíjačkách a nikdo se ještě neotrávil.Stačí si zadat na netu do vyhledáváče domácí vepřovka.Pokud se dodrží postup zavařování,není žádný problém a navíc taková domácí vepřovka je opravdu vepřovka z masa a ne Mendělejevova tabulka prvků.:)Z takové domácí vepřovky pak kdekoliv za pár minut vykouzlíte cokoliv.Od guláš,přes rizeto,až třeba i po obyčejný natřený chlebík.Problém je,že jak jednou okusíte…budete dělat běžně i doma.Je to ňamka.
Všechny zdravím, my jsme loni jeli do italie na 10 dni , uvareny gulas a rajskou omacku jsem dala do sklenic a chvili povarila,nasledne jsme meli sklenice v lednici a muzu rict ze jidlu vubec nic nebylo a bylo velmi chutne.
allka
Sonča – záleží na tom, čemu kdo říká draho.
My jedeme příští týden, tak jsem se dívala na ceník základních potravin.
1kg chleba – okolo 25 Kč ( v přepočtu podle kurzu)
1l mléka – kolem 20 kč
150 ml jogurt – kolem 16 Kč
1 kg kuřecího masa – kolem 100 Kč
1 kg rajčat – 4-8 Kč
1kg paprik – 12_15 Kč atd.
Myslím, že to zase nejsou tak závratné ceny.Nejdražší je tam balená čistá voda. Ta vychází kolem 30 Kč.
Z vlastní zkušenosti vím,že v jiných zemích je podstatně dráž.
jejda lečo bez uzeniny jasně že ne maso
Jo, a k tomu zmraženému masu, určitě by to mělo cestu vydržet, jinak, jak radí Radka, hned uvařit, v lednici hotové jídlo vydrží déle.
Jinak nemám co dodat – zatavené potraviny jsou skvělý nápad 🙂
A variant je velká spousta, od zmiňovaných těstovin, rýže ap. … až po hotové paštiky, rybičky , sýry… třeba tuňák nebo uvařené těstoviny se dá kombinovat s tou zeleninkou a výsledkem jsou výborné a docela syté salátky 🙂
No, jak to tu pročítám, s cenami jinde zkušenost nemám, ale měla bych strach, že se mi doma zavařené maso zkazí…. vím, že švagrová si takhle na cesty zavařuje maso už léta, ale nikdy jsem se jí neptala, jak to dělá.
Pro dítko bych určitě zvolila hotové skleničky – přírkmy. Je jich veliká spousta, jistě nebude problém je vybrat tak, aby jídlo nebylo fádní a prcek se dobře napapal. U dospělých a starších dětí bych si raději nakoupila konzervy a instantní potraviny – i když normálně to nejíme, těch pár dní se jistě nic nestane a je to lepší, než riskovat otravu – a ta z masa může být hodně ošklivá!
A jako zdravější variantu bych si přímo na místě nakoupila ovoce a zeleninu (raději vzít s sebou balené vody na umytí) a nakoupila bych pečivo… zeleninové saláty jsou chutné , lehké a jednoduché.
Určitě se na těch pár dní dá přežít bez masa – a když tak raději to hotové z obchodu.
Holky, v Chorvatsku je tak strašně draho? Nikdy jsem tam nebyla, tka to nedokážu posoudit. My jsme si ještě kdysi vezli instantní jídlo s partnerem na dovolenou do Norska, ale tam bylo 4x dráž než u nás.
Jinak pro dítě bych taky koupila dětské konzervičky, naše se po nich můžou utlouct a dospělí pár dní bez masa přežijí.