Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
bio potraviny
Probírala jsem se svojí dr. to, že malá (8m)chce jíst pouze kupované příkrmy a ona mi řekla, že jsou lepší, protože se na ně používá ovoce, zelenina, maso v bio kvalitě. Zajímá mě jestli vaříte mimčům z bio nebo kupujete normální. Děkuju
no trochu toho vývaru dávám,zkusim víc uvařit a víc vody a dám vědět až se mi to povede, co jsem dělala špatně.
Jé,Matilda mě přeběhla. Napadlo mě taky totiž,jestli Lien dáváš dost tekutiny. Já ze začátku mixovala jen zeleninu a taky se rozčilovala,že to není hladký „jako ze skleničky“. Pak mě trklo,že tam mám přilít vývar a bylo po problému.
Lien, jen k tomu mixování – já to mám hladké, když tam mám více tekutiny – já jsem dětem vařila tak, že jsem šoupla do papiňáku brambůrek nebo rýži, zeleninku, kousíček másla nebo kapku oleje a případně kousek už povařeného masa, taky z mrazáku, jak píšou holky. Po uvaření to má v podstatě konzistenci zeleninové polévky, umixuji to tyčákem úplně nahladko, pokud zůstal neumixovaný kousek, vytáhla jsem ho ručně pryč. Děti jsou různé, některé maminky mají štěstí a děťátko jim papá rozmačkané vidličkou, já jsem třetímu dítěti musela mixovat, jinak se od začátku dávil.
Jinak dilema, jestli skleničky nebo kupované – pokud to kupované baští jen kvůli jemné konzistenci a tobě se to tak nepodaří, tak bych to nelámala přes koleno, jen ti radím zkoušet vždycky jednou za pár dní přidat ke skleničkovému jídlu trošičku domácího, ať si zvyká na zpočátku hrubší kaši a pak i na jemné kousky. V osmi měsících je to šikulka, když už tak hezky papá, máš maminky, které i do jednoho roku na příkrm nepřejdou, protože mimčo chce pít jen mlíčko.
Bio já osobně nekupuji, tady u nás se k němu nedostanu a tak nějak jsem na tu značku tak trošku alergická, protože všude, kam se v poslední době kouknu, vidím a slyším, že malé dítě nic jiného dostat nesmí, jedině bio je záruka toho nejlepšího a nejzdravějšího, podle mého je to nesmysl a jen na vytahování peněz z lidí, možná jsem zaujatá, protože s financemi si celkem zoufám a na to, abych všechny své děti krmila biopotravinami, nemám. V obchodech se zeleninou a ovocem se koukám na zem původu, kupuji hlavně české a polské plodiny, a ne podle vzhledu, je mi jasné, že krásná zelenina a lesklá jablíčka nejsou známkou kvality. Ale je problém třeba v jablkách, ty drahé a krásné jsou vesměs u nás belgické a nizozemské, ty v horší kvalitě a maličké a jen o kapánek levnější jsou česká a polská, ale pod slupkou jsou už zahnědlá a nejhorší je, když strouhám malému na pohled pěkné jablko, které ovšem hnědne od prostředka od jádřince… Tržiště s místními výpěstky tu moc nejsou, občas se dostanu do města, ale i tam je situace stejná. V létě to tedy jistíme svojí zahradou, která je ale teprve ve vývinu, takže na zimu na uskladnění zatím nemáme nic. Ale bude líp:-)
Lien, nikdy jsem nemixovala, přes sítko jsem pasírovala asi 14 dnů.
Já šťouchala šťuchadlem na brambory – bylo to i s kousky.
Holky se velice rychle naučily to jíst.
Toto a fakt, že jsem jim vařila, se nám zúročil ve školce – holky neměly a nemají problém s jídlem (a sklízí od začátku pochvalu u učitelek).
Jídla jsem vždy vařila více, rozdělila do skleniček se šroubovacím víčkem od jogurtů v aktuálních dávkách.
Co jsem věděla, že sní v přiměřeném termínu, nechala jsem v lednici, zbytek jsem zamrazila. V mražáku jsem vždy měla zásobu na dobu, kdy jsme měly nějaké povinnosti či pochůzky.
Dávala bych klidně ty skleničky, dokud nezačne polykat i kousky. Náš syn byl opak, jakmile to bylo hladké, nechtěl to, mačkala jsem od začátku jen vidličkou. A synovec zase jedl taky jen úplné kašičky.
Úplně souhlasím s Lussy, kupovaným jídlem nic nezkazíte. Normy jsou hodně přísné.
Lien,já to mixuju v klasickém mixéru a když chci aby to bylo hladké,tak to hladké mám. Není ta zelenina a maso třeba málo uvařené? To se pak hůř mixuje. Proto já to maso uvařím,dám do mrazáku a pak to na chvilku dám k zelenině co se vaří. Když to bylo tužší (ale ne tvrdé) malá to taky nechtěla.
Hlavně buď co nejvíc v pohodě,jak se budeš takhle nervovat s jídlem,malá to pozná a jíst nebude.
takže ještě jednou, teď jsem malé zkusila dát bio krůtí se zeleninou, ale nebylo to úplně hladké, a nejí to, myslím, že to není o chuti ale o konzistenci, ona se u toho jakoby dáví a nechce to a já to doma ani mixerem ani když to pasíruju úplně hladké nemám. Jestli se to někomu daří udělat napiště mi prosím jak. Mám dva mixery normální a tyčák, ale hladké to není ani kdybych to mixovala hodinu.
Já jsem např. králičí maso (syrové) nakrájela na menší kousky, ty jsem dala do sáčku, rozprostřela tak, aby zmrzly odděleně a pak jsem na vaření vzala jen potřebné množství.
Syn ty kupované skleničky vůbec nechtěl, i když chuťově mi přišlo, že je v nich jídlo výborné. A to i bez soli. Není pravda, že dítě přinutíme jíst to, co mu budeme dávat, než jsem měla dítě, taky jsem si to myslela. Domluvím se s ním na většině věcí, ale když něco nechce jíst, tak to do něj nedostanu. Nevím taky, proč bych to dělala. Když je k dispozici více dobrých řešení, ať si vybere. Některé děti nechtějí jíst skoro nic, některé snědí cokoli.
Tak já dětem když byli malé dávala ze zahrádky a málo sem kupovala věčinou jen na cesty.Dva roky sme nehnojili ani nestříkali a měli sme to také jako bio:o))jinak ovoce máme také svoje ted je například velká úroda střešní a nestíháme papat o jahodách ani nemluvím.Musím podotknout,že stromečky také nestříkáme takže je máme bio stále to co urodí.A to je nejlepší a vím,že tam žádné jedovaté látky nejsou….
maja
Ahojky, můj vztah k biovýrobkům je dobrý. Dávám přednost tedy tomu přímo z naší nebo babiččiny zahrádky, kde vím, že nehnojíme a zahrady nejsou blízko hnojených polí ani silnic.
V poslední době často pozoruju, že obchody jsou natřískaný ovocem a zeleninou gigantických rozměrů , ale prachbídne chuti. Co se týká třeba konkrétně jablíček, dávám přednost těm tuzemským. Nedaleko chaty máme sady a jablíčka jsou výborné kvality , i když ne bio. Je dost ostuda, co kolikrát najdu na pultech. Myslím tím nahnilou, vyschlou nebo plesnivou zeleninu či ovoce. Z toho ouplně pěním a odcházím bez nákupu.
Jinak , když byla Eli malá a začínaly jsme s příkrmy, tak převládalo domácí jídlo. Skleničky jsme moc nekupovaly. Připravené namixované jídlo vůbec. Prostě jí to nejelo. Ještě zpočátku, když nešlo kousání, tak to byly kupované přesnídávky. Nevyhledávala jsem přímo bio, ale koukala jsem na to, aby tam nebyl přebytečný sajrajt, jako třeba přidaný cukr. Když jsem je chutnala, tak ty bio byly opravdu na chuť lepší. Když se naučila kousat, tak jsem spíš kupovala bílé jogurty a do toho krájela čerstvé ovoce a po tom se mohla utlouct 🙂 Dodnes to miluje. I když dnes ráno si třešňový jogurt vylepšila mým ledovým čajem a pokládala to za delikatesu, tak nevím 😀
Nyní na jejím ovocno – zeleninovém jídelníčku převládá ta čerstvá. Neustále má na stole pokrájená rajčátka, okurky, papriky, nebo ovocné salátky se sezonim ovocem.
Když to shrnu bio je lepší, opravdu chuťově výraznější.