Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
utopenci
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, jak děláte utopence. Díky moc, hezký den všem.
A já takhle:
-1 kg špekáčků, které obílím se slupky a rozkrojím podélně
– nakrájím hodně cibule, jak kdo chce, na kolečka
-uvařím nálev- 2:1 vodu a ocet, přidám bobkový list, kuličky nového koření, mletý pepř, špetku soli a povařím.
-nálev nechám zchladit a studeným zaleju špekáčky, proložené cibulí.
Zavřu a nechám 14.dní odležet v lednici.
Jsou výtečné!
ja dělam utopence šupšup.misto špekačku mužeš použit i točený salam.nakrajim kolečka a postupně dělam vrstvy,kolečka pak cibule na kolečka,červena paprika,sul,pepř a takle to střídam dokud není lahev plna.navrch dam jednu lžičku cukru a zleju nalevem-kolik octa tolik převařene vody.pak je pořadně uzavřu a druhy den už mužeš konzumovat.fakt je to rychle a dobre samozdřejmě si tam mužeš přidat jake koliv koření podle sve fantazie dobre je i když do každe sklinky daš jednu feferonku.tak dobrou chut pa
Rychlí utopenci –
1/2 kg špekáčků
4 cibule
4 lžíce octa
4 lžíce oleje
4 lžíce plnotučné hořčice
4 lžíce worcestru
4 lžíce kečupu
8 lžic vody
1/2 lžičky soli,chilli,pepř,ml.paprika
Nálev:smíchat ocet,olej,hořčici,worchestr,kečup,vodu,sůl,koření.Nechat přejít varem.Teplým nálevem zalijeme špekáčky pokrájené na půlky nebo čtvrtky.Po vychladnutí jsou hotové.
Dobrou chuť.
Ájina
Já mám trošku jednodušší recept-špekáčky rozkrojím podélně, ale nedokrojím. Do otevřené tlamičky dám nakrájenou cibuli, opepřím a ještě dám kousek kysaného zelí. Naskládám na sebe, dám mezi ně 2 čili papričky a vše zaleju nálevem=svařím 1:1 ocet a vodu.
Když chci proces naložení urychlit, tak nálev použiju mírně teplý. Až teprve vychladlé dávám do lednice.
Qinty
děkuju moc, vyzkouším
Ahojky, já vždycky dělávala nálev na utopence stejně jako nuninka, ale jinak se tomu u nás prý říkalo „muzikanti“. Špekáčky na naříznou do půlky po délce, dovnitř pepř, sladkou a pálivou papriku, namazat hořčicí a vložit tenký pláteček kyselé okurky.
Vrstvit stejně jako nuninka s cibulí a zalít vychladlým nálevem…
Dobrou chuť 🙂

Recept na klasické utopence
špekáčky, 2dl ocet, 1 dl voda, velká cibule + červená malá cibule, 1 lžíce soli, 1 lžíce hořčičného semínka, lžička celého pepře, lžička cukru, 2 bobkové listy, chilli papričku nakrájenou na drobno.
V hrnci si svaříme ocet s cukrem, vodou a kořením (+ chilli papričkou)
Špekáčky si propícháme velkou jehlou, třeba grilovací.
Do láhve skládáme vrstvy – špekáčky, cibule nakrájená na kolečka, bobkový list, špekáčky…
Nakonec nalejeme nálev, který jsme si udělali.
Sklenici dobře uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru (nemusíme) a necháme vychladnout.
Naložené špekáčky necháme týden odležet.
Pokud nechcete mít utopence ostřejší, nepřidávejte chilli papričku. Může se přidat normální zelená paprika nebo bylinky.
Dobrou chuť :-)))