Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Kulatiny
Milé maminky, potřebovala bych poradit něco eňoňuno na moje blížící se kulatiny. Pořád dělám jen chlebíčky, z vícezrného pečiva jenohubky, sýrovou roládu, každý rok to samé. Ráda bych něco nového, inspiraci, čím bych se mohla blejsknout. Určitě máte nějaké receptíky, kterými bych oslnila :-). Jsem ráda co se týče studeného stolu, originální, tak vás moc prosím, přispějte, děkuji.
Nuninko, moc děkuji za receptík, musel zabrat hodně času 🙂 Doufám, že se mi povede.
Mám soukromo veřejný dotázek-my si vykáme? Že ne..:-)

Metrový moučník
4 vejce, 1 1/2 hrnku moučkového cukru, 12 lžíc oleje, 12 lžíc vlažné vody, 1 1/2 hrnku pol. mouky, prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa
Náplň- 2 hrnky mléka, 2 van. pudinky (nebo jaké máte rádi) 1 máslo, 1/2 hrnku moučkového cukru, 1 žloutek, 4 lžíce rumu ( nemusí být)
Poleva – Rychlejší je koupit hotovou, jinak- 3/5 kostky másla, 2 lžíce mléka, 2 lžíce maizeny (škrob), 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, 1 1/3 hrnku cukr moučka
Z bílků ušleháme tuhý bílek, přidáme cukr a prošleháme. Postupně vmícháme žloutky, vodu a olej. Nakonec přidáme mouku a prášek do pečiva.
Těsto rozdělíme na dvě části a do jedné přidáme kakaao.
Upečeme ve vymazané a vysypané formě. Nejlepší je srnčí hřbet – (hranatý), ne ten kulatý.
Upečené necháme vychladnout a pak nakrájíme na plátky.
Plňíme přímo na podnose a střídáme světlý a tmavý kousek.
Náplň- Uvaříme si pudink, necháme vychladnout. Máslo ušleháme s cukrem a po částech přidáváme pudink, žloutek a rum – vyšleháme hladký krém.
Část krému si necháme na pomazání hotového moučníku.
Hotový moučník polejeme polevou. Dáme do lednice ztuhnout.
POZOR při krájení- musíme krájet šikmo, ne rovné řezy, ale šikmé. Pak vzniknou dvoubarevné řezy.
Já dělám vždy dva metrové řezy. Jinak by se mi nevešel na tácek ani do ledničky. Jeden je dlouhý a druhý už pak tak poloviční. Ale záleží na Vás, jestli budete chtít mít jeden opravdu metrový, nebo uděláte dva.
Všem vám moc děkuji za inspiraci.
Bebe dort jsem chutnala, ale omlouvám se, ten nemusím, mě totiž ani nechutnají ty sušenky samotné.
Nuninko, prosím tě, ty řezy napiš, ano? Ty jsou prej výborné.
Marťasko, slaný závin se mi zamlouvá. Mám doma listové těsto, vyzkouším. Ráda zkouším nové recepty.
Frančice, chlebový dort mě láká už léta a když ho Kukačka vzpoměla, říkala jsem si, že je právě příležitost. Jen si nedovedu nějak představit krájení. No, uvidím..to bude tedy žranice :-)))) Pardón 🙂
Pro dětské oslavy dělám jednohubky z banánů. Na piškot položím kolečko banánu, přiklopím dalším piškotem, propíchnu párátkem a ponořím do rozpuštěné čokolády. Úspěch má i sýrová roláda – sýr se nechá v igelitovém sáčku ve vařící vodě rozpustit, potom se na vále politém vodou vyválí na placku. Poklademe šunkou a potřeme pomazánkou a pořádně zatočíme. Pomazánku uděláme z tavených sýrů a vajec uvařených na tvrdo, trochu plnotučné hořčice a dochutíme dle chuti.Zabalíme do alobalu nebo celofánu a necháme v ledničce uležet. S listovým těstem se dají dělat různé záviny – záleží na tom, čím je naplníme.
Chlebový dort dělala kolegyně šéfovi k 50. a krájel se normálně jako dort a jedl na talířku s vidličkou nebo lžičkou.
Frančice

Bebe dort je výborný, taky ho doporučuji :-)))
Nebo ještě metrové řezy. Ty jsou také senzační. Recept můžu dopsat.
Martasko, se slaným závinem sklízím úspěchy. Dělám ho takhle: Listové těsto rozválené, na to šunka, pak míchaná vajíčka (na jeden štrůdl asi 4), pak trocha kečupu, nějakou zeleninku (dobrá je kukuřice z nálevu a normální kapie, trochu podušená), někdy podušené žampiony, z koření oregano, sladká paprika, trochu pepře, a nakonec nastrouhaný sýr eidam. Celé zabalím jako klasický závin a taky tak peču.
Jako sladké mě napadl BEBE-dort. Ten dělám den předem. Nejdřív udělám krém – jeden vanilkový puding, 3-4 lžíce cukru, 600 ml mléka, 1 žloutek a 1 lžíce hrubé mouky. Za míchání vařím asi 3-4 min., max. 5.
Nechám úplně vychladnout. Když je to vychlazené,přidám máslo, kolik, přesně nevím, poznám podle chuti. Ale určitě osminku, možná čtvrtku másla tam dám. Potom vytáhnu dva až tři balíčky Bebe sušenek, takové ty klasické, žádné Dobré ráno. Hezky vypadá, když se udělají dvě barvy – žlutá a hnědá (s kakaem). Pak mažu – 1 sušenka se žlutým krémem, 1 s hnědým, připlácnu a tak pořád dál, až „postavím“ takový komínek, ale naležato (jako takové metro. Důležitá věc – dělám to na alobalu. Když je hotovo, posypu „dort“ kokosem, zabalím do alobalu a dám přes noc do lednice. Sušenky díky krému zvlhnou a je to krásně měkké. Krájím ostrým nožem na šikmo, aby byly vidět proužky krému.

Cori
Jde to i bez pekárny, sní je to jenom jednodušší. a prdopeč je prášek do pečiva :-))
… nebo slaný závin:
listové těsto rozválet, potřít kečupem, posypat cibulí, dát šunku, sýr, zabalit, potřít vajíčkem, posypat sezamem, upéct.
prdopeč=prášek do pečiva
Můžeš zkusit šneky – listové těsto rozválet, na to dát prakticky cokoliv – kečup, šunka, sýr… zamotat jak na štrůdl, nakrájet na asi 1 cm široká kolečka, ty dát na plech, pomazat vajíčkem, posypat drceným kmínem a upéct.
Nuninko, ty jsi zlatíčko, že sis dala práci. Moc děkuju. Ty luxusní minirohlíčky mě fascinují. Jenže já nemám pekárnu. Dá se to nějak jinak? A co je to prdopeč? Vyzkouším všechno, co nejdříve, ať vím výsledek.
Kukačko, děkuju za tip. Ten chlebový dort jsem také někde viděla, v časopise myslím, už je to dávno, jen mi není jasné, jak se to nabízí hostům. Já viděla vydlabaný kulatý chleba a vyplněný vším možným.
Viděla jsem kdesi na netu fotku chlebového dortu – kulatý chleba jako korpus, místo krému pomazánka, ozdobené salámem, paprikami atd. Vypadalo to úžasně.

Já ráda a často návštěvám dělám toto:
Zelňáky na plech – rychlé a dobré
1/2 hlávky zelí, hrubá mouka nebo polohrubá(hladká mouka), 2 vejce, mléko, olej, salám(podle chuti, může být i uzené nebo anglická slaninka, prostě co lednička dá), sůl, pepř,podravka, pálivá paprika
Tento recept je dělaný „podle oka“, proto je možné podle potřeby přidat mouku atd.. těsto by ale mělo trochu „táhnout“ a nemělo by ho být moc – zelí i salám musí být dobře vidět:-))
1/2 hlávky zelí nastrouháme, přidáme salám na kostičky, 1 vrchovatý hrnek hrubé nebo polohrubé mouky(většinou dělám z polohrubé),můžeme ještě trochu zaprášit hladkou moukou, 2 vejce, 1/2 hrnku mléka, 1/2 hrnku oleje, sůl(docela dost), podravka, mletý pepř, trochu pálivé papriky, prášek do pečiva.
Směs dáme na pečící papír na plech, urovnáme do placky a pečeme cca 30minut v předehřáté troubě na 180°C (používám horkovzdušnou troubu, program koláč), nakrájíme a podáváme. Když přidáte prdopeč, vykouzlíte kompaktní koláč.
Česnekové trojúhelníčky (těsto si nachystáme v pekárně) Plnit můžete opravdu čímkoliv.
500 ml mléka
100 ml oleje
1 lžička cukru
2 lžičky soli
750g hladké mouky
3 lžičky sušeného nebo 50g čerstvého droždí
nádivka:
125g změklého nebo rozpuštěného tuku (nejlépe máslo)
3 žloutky (opravdu nemusí být)
sůl dle chuti
12-14 prolisovaných stroužků česneku
Suroviny na těsto dáme do pekárny a zapneme na program kynuté těsto…. Po skončení programu těsto rozdělíme na 4 díly, které rozválíme jako na závin. Potřeme nádivkou a posypeme vegetou, kořením nebo semínky. Zavineme a potřeme zbylou nádivkou. Na plechu rozkrájíme na šikmo na trojúhelníky pomocí nože nebo rádýlka na pizzu (necháme vedle sebe neoddělujeme) a necháme ještě asi 30 minut dokynout.
Pečeme asi 30min při 180°C. Po upečení nám jdou krásně odloupnout trojúhelníčky.
Luxusní minirohlíčky (těsto v pekárně)
TĚSTO -500g hladké mouky, 1 kostička droždí, 250ml vlažného mléka, špetka cukru, 150ml oleje, sůl. NÁPLŇ – šunkový salám, suchý salám, Niva. Žloutek na potření, kmín na posypání. Nebo na sladko.
Do části vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Ten přilijeme do mouky, přidáme ostatní přísady a důkladně vypracujeme vláčné těsto. Necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů. Z každého dílu vyválíme kolo, které rozdělíme na osminky. Na každý kousek těsta položíme nejprve 1/2 kolečka šunkového salámu, na to kolečko suchého salámu a navrch hromádku nastrouhané Nivy. Zabalíme do rohlíčku, začínáme širokou stranou těsta, cíp necháme pod rohlíčkem, aby se nám při pečení nerozbalil. Potřeme žloutkem a posypeme kmínem ( nebo mákem ). Upečeme dorůžova.
Rohlíčky můžeme plnit i jinými surovinami – např. zelí+uzené maso ; špenát s česnekem ;
Rohlíčky je možné plnit i sladkými nádivkami ( pak tolik nesolíme těsto a dáme víc cukru ) – např. tvaroh, mák, povidla, ořechová nádivka, jablka, puding, …
Jinak jde třeba udělat pizza, hamburgry.