Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Co vařit v tlakovém hrnci?
Ahoj holky, poraďte co vařit v tlakovém hrnci, dostala jsem ho k narozeninám, a nemám s ním vůbec žádné skušenosti. Díky Alice
Alice
Bez tlakáče bychom jedli asi jen tak dvakrát týdně 😀 Qinty přidávám se.Dělám v něm skoro vše,co se dá,jen ty luštěniny tedy ne,to mám strach aby to nevybouchlo,protože popáleniny jsou fakt nepěkná záležitost.Co se tedy týče masa dušeného,vařeného,guláše,polívky atd.Jen na okraj,tchýně vývar na hovězí polívku vaří poctivě pomalu normílně a má dle mého lepší chuť.Ale zase ta úspora času je pro mě důležitá.
Pro začítečníky opravdu pozor při otvírání,až bude schlazený,pak není třeba se ho bát.
Zuzina
Taky se v tom brzy uvaří např. vepřové koleno-jako ovar, krůtí krky-ty když trošku podleješ, osolíš a přidáš kousek másla, tak asi za půl hodiny jsou hotové a s čerstvým chlebem nemají chybu. Nebo jestli děláš srdce na slanině, tak v papiňáku je to taky brzo, i když je srdce opravdu bytelný sval. Papiňák ho zvládne. Hlavně hlídej sykot, když začne, tak trošku uber na příkonu, aby se sykot zmírnil a pak třeba ještě jednou, prostě aby si sykal tak nějak jemně. Např. u čočky je opravdu to hlídat a jak začne sykat, tak ztlumit hodně a opatrně přidávat a pak se nic nestane. A nemusíš ji ani namáčet, je hotová opravdu za chvilku. Pozor na to, mohla bys z ní mít bešamel, jak ji tam necháš dlouho. Lepší je si to průběžně zkontrolovat, jak daleko vaření postoupilo a časem už najdeš tu správnou dobu. A ještě jedna rada, když budeš papiňák otvírat, tak se pro jistotu nedívej přímo do hrnce, ale radši tak trošku bokem.
Jinak sláva vynálezci tohoto hrnce. Nemá chybu.
Qinty
Já také tlakáč používám téměř denně. Dělám v něm polévky, omáčky, maso, brambory. Téměř vše. Je to rychlé. Jen pozor na luštěniny a rýži.
Jana

Já v tom dělám vývarové (masové) polévky, čočkovku, roštěnky (předem osmahnu na cibulce, aby se zatáhly), vařenou slepici, guláš…
Jedna kolegyně v nich vaří brambory (prý jsou hotové za 8 minut).
Papiňák má široké použití.
Vím, že se ho někteří bojí, že jim bouchnul. My ho v rodině používáme všichni (mamka, tchyně, ségry, babička kdysi taky) a nedáme na něj dopustit.
Jen manža musel trošku „natvarovat“ pokličku – netěsnila a obsah utíkal.

Dá se v tom vařit spousta věcí. Dělávám tam guláš, vývar na polévku nebo třeba když dělám k omáčce vařené maso, tak ho napřed posolím, popepřím, osmahnu ze všech stran na pánvi, aby se zatáhlo, dám do tlakáče, na té stejné pánvi osmahnu mrkev, cibuli,atd…přidám k tomu, podleju vývarem, trochu soli, pepř, nové, bobkový.. – když to uvaříš v tom tlakáči, nevyvaří se to do vody, ale zůstane krásně šťavnaté.
Bacha na luštěniny, ty rády pění, tak ať to nevylítne ventilem nebo ještě hůř…-je dobré je nechat chvilku zavřít a pak vařit opatrně.
Já vařím v tlakáči hlavně gulášek a hovězí maso a je do hodiny krásně měké.Nedám na tlakovej hrnec dopustit!!Taky sem se toho ze začátku bála a nevěděla jak na to ale časem se člověk naučí a pak to jde jedna radost..-)))Dobré recepty jsou na http://www.maminčiny recepty.cz
maja

v tlakovém hrnci se dá vařit spousta věcí. Polívky, guláš, španělský ptáček, bramborový guláš. Nebo zkuste tento recept
BRAMBORY V PAPIŇÁKU
asi kilo brambor, 100 g másla, větší cibule
Brambory klasicky oškrábeme a nakrájíme na plátky. V papiňáku rozpustíme máslo a na něm osmahneme cibulku nakrájenou na kolečka /do růžova/. Pak přidáme brambory, promícháme s máslem a cibulí a posolíme. Papiňák uzavřeme, počkáme až začne pískat a za 3-5 minut vypneme plamen a necháme dojít. Brambory je lepší nechat tak těch 5 minut, krásně se připečou.
Tahle příprava je vlastně příloha, jako hlavní chod, zkusila jsem přidat i česnek – lahůdka :-)))
Recept jsme našla na internetu a fakt báseň. A hlavně rychlá příprava – šetří čas. Doporučuji zkusit, mňam.
Je třeba opravdu dodržet tu dobu, tzn. necháme papiňák zapískat a necháme tak 3-5 minut. NEPŘIPEČE SE TO.