Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
omačka
dobry den prosim napište mi nekdo jednoduchy recept na koprovou omačku s vajičkem?dekuji
anička
Já ji dělám víc dosladka – a trošku jinak 🙂
Zpěním cibulku na másle, zaliju asi 250 ml vývaru (může být i z kostky), trošku provařím a pak přidám mléko nebo smetanu s rozmíchanou moukou (cca 400ml). Dochutím (vegeta, cukr) a nechám projít varem ( často míchat, aby se nepřipálila). Odstavím z ohně a teprve potom do ní vmíchám nasekaný kopr.
Je to vlastně základ na bešamel ochucený koprem. Podávám nejčastěji s vařenými vejci a knedlíkem, mohou být i brambory.
plnotučné mléko 100 ml
kopr 1 svazeček
zakysaná smetana 3 lžíce
hovězí vývar 500 ml
máslo 3 lžíce
ovocný ocet
hladká mouka 2 lžíce
smetana ke šlehání 200 ml
Kopr přebereme, opereme, osušíme a nasekáme nadrobno.
V hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme jej moukou a orestujeme dorůžova. Růžovou jíšku zalijeme vývarem nebo vodou a povaříme. Stačí 15 – 20 minut, než se rozvaří případné hrudky. Přidáme kopr a trochu mléka a omáčku necháme přejít varem.
Koprovou omáčku ochutíme octem, osolíme a nakonec vmícháme smetanu.
Hotovou koprovou omáčku podáváme s hovězím masem nebo vejcem a jako příloha se hodí houskové knedlíky nebo brambory.
Koprovou omáčku dělám takto:
Udělám si světlou jíšku, kterou rozředím vodou nebo masovým vývarem. Osolím a provařím. Pak přiliju kysanou smetanu nebo šlehačku. Podle chutí přikyselím octem a cukrem. Nakonec do omáčky nasypu nasekaný kopr, promíchám a odstavím. Omáčku podávám s vařenými vejci a brambory.