Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Dortový korpus
Prosím, poraďte, kdo máte zkušenost. Chystám na zítřek narozeninový dort, poctivě jsem podle návodu umíchala těsto, i když se mi postup nezdál z mé zkušenosti ideální, a ukázalo se, že asi správně. Korpus (menší) je vysoký jen asi 3-4cm a já bych ho ráda naplnila, jak jsem Vítkovi slíbila. Co myslíte? Nikdy jsem tak nízký korpus neměla a trochu se bojím, že se mi ho nepodaří po proříznutí rozklopit, aniž bych ho zlomila. Ale nenaplněný dort, takto nízký, bude pro narozeninovou oslavu nejspíš malý :-(. Máte někdo nějaký tip?
TAk přesně takhle mi to dopadne pokaždé, a ť dělám co dělám. Vždycky mi ten korpus klesne a já se bojím jej rozříznout. Takže vždycky upeču ještě jeden :-), a třeba je udělám z menšího množství. Ale asi bych se za tuhle radu měla stydět, co?

Virenko, tak super, že se oslava povedla.
Vítkovi přeji vše nejlepší, hodně zdravíčka, štěstíčka, pohodičky, lásky a dobré náladičky. :-))
Taky jsme měli oslavu. 🙂 A jelikož malá dostala kolo, které si sama vybrala a Barbinku, která zpívá, byla radost veliká. 🙂

Virenko, já vždycky dělám korpus jen tak, že ušlehaný bílek dávám pomaličku až na konci a do mouky přidám trochu prášku do pečiva. A pokud chci pevnější dort, dělám vyloženě třené těsto – žloutky ušlehám s cukrem a máslem nebo herou, pak mouku s celým PDP a nakonec lehce bílek. Ale co tě pouučuji, však máš své zkušenosti. Hlavně, že všem chutnalo!
A protože jsem to nějak propásla – využiji příležitosti a Vítkovi přeji dodatečně všechno všechno NEJ!!! Ať je hlavně zdravý, klučina jeden:-)

Ájíku, shodou okolností jsem měla krásně žlutá domácí vajíčka od kolegyně, paradoxně měly bílky vodnaté dost (kupované mívám naopak dost hutné), ale sníh se z nich šlehal přímo báječně a co ho bylo. A hlavně ta krásně žlutá barva, škoda, že to v kakaovém korpusu ve výsledku není vidět 🙂
Jé, tak jdu s křížkem po funuse :)) Já to dělávám tak, že upeču dva korpusy, anebo, jak zmiňuje Nuninka, jeden čas jsem přidávala trochu prášku do pečiva. Dost dlouho mi trvalo, než jsem našla osvědčený recept, nakonec ho mám z netu – a ještě jedna vychytávka… dávat domácí kvalitní vejce nebo vejce od „podestýlkových slepic“ – kvalitní chovy. Bílky nejsou tak vodnaté a pak je i korpus nadýchanější. Je pravda, že jsem je použila na poslední dort a povedl se krásně.
To už jen tak na okraj, hlavně , že oslavenci a rodince dortík chutnal :))

Nuninko, nebyl tam prášek do pečiva. Ale těsto bylo výborné, dort chutnal jako pravý pařížan, úspěch byl obrovský u celé rodiny, oslavence nezmiňuju, ten se blahem přímo vznášel (ve všem byla milovaná čokoláda, i ve šlehačce 🙂 ). Rozkrojení se nakonec povedlo dobře, byl prostě jen nižší než obvykle a než jsem čekala. Jo, a nití to vůbec nešlo, nedalo se to utáhnout. Naštěstí nožem dobrý…
Příště nedám na recept a smíchám nejdřív vyšlehané žloutky s moukou a bílky přidám až nakonec, jak jsem zvyklá. Většinou zůstává těsto nadýchané pěkně, i když toto bylo taky lehké a jemné. Spokojení byli všichni a bylo to prima 🙂 Vítek si dokonce poprvé dobrovolně (!!) vzal košili a před zrcadlem se sám pochválil, jaký je fešák :-)))

Byl tam prášek do pečeiva? To se mi totiž stalo, když jsem dala na recept kde bylo napsáno, že prášek do pečiva se nepřidává.
Krémem se korpus ještě zvedne. Rozkrojit opatrně nožem nebo zkusit nití.
Pokd to nebude velká oslava, tak nevadí, že nebude moc vysoký.
Může se udělat další korpus jak radí holky.
Hlavně to nevzdat. Určitě bude mít úspěch :-)))

Holky, všem díky za názory. Byl to šlehaný korpus ze 6ti vajec (ne zrovna piškot, cukru o dost méně)- nečekala jsem to. Ale díky postupu – smíchat nejdřív hmotu z cukru, žloutků a másla s bílky a až nakonec tu trochu mouky – je to jak je. Korpus je hezky pórovitý, chuťově skvělý, výška přesně akorát na pařížana. Na ten by to bylo ideální, ale ten si letos odpustím, už loni jsme takový měli a s čoko polevou nahoře působil hodně smutně i přes ty kopce šlehačky.
Rozhodla jsem se další korpus nedělat, protože mít dort z 12 (!) vajec pokládám za trochu velkou bombu. Půjdu teď chystat krém a uvidí se, nakonec nejsem fanda těch vysokých dortů. Toto jsem sice nečekala, ale možná, že pro příště, až to už budu vědět, ho budu dělat schválně – chuť vypadá na eminente :-)).
Tak mi držte palec, ať se proříznutí zdaří… Ještě jednou všem díky a díky za přání, my si to opravdu užijeme 🙂

Souhlasím s Peťkou, taky bych upekla další korpus :-)třeba i z menšího množství

Hmm…co upéct ještě jeden korpus? Pokud se ti taky „povede“ 3-4cm., pak z toho bude super vysoký dort! :-))

Virenko, já dělám korpus na dort piškotový šlehaný, nevím, jaký jsi dělala ty. Pokud se mi „povede“ nízký, upeču dva. Když nechci mít až tak vysoký dort, udělám na nízký korpus šlehaný krém (dr.Oetker) a krém poliju čokoládou, takže mám těsto, krém, poleva.
Pokud budeš rozkrajovat nízký korpus, zkus si vzít plochý rovný dlouhý nůž a vrchní díl přikryj talířem nebo tácem, nezvedej ho jen nožem nebo rukou, vem to celé a překlop to.
Tož tak mé „cukrářské“ dovednosti 🙂
Když mám takto nízký korpus, tak ho rozříznu nití, nanesu část náplně, proložím piškoty namočenými v rumu nebo šťávě a nanesu zbytek náplně. Nebo upeču ještě jeden korpus. Přeji krásné narozeniny.
Jana
Renčo, zkus korpus rozříznout nití (po obvodu natáhni nit a překřížením „řež“) – je to přesnější než nožem a nestane se (většinou), že by praskl někde uprostřed. Až ho rozkrojíš, použij tenký a dost dlouhý nůž z každé strany a korpus přendej na plochý talíř, ze kterého se Ti dobře vrátí zpět na naplněnou polovičku, dělala jsem takhle plněný kulatý perník a povedlo se.
Držím palce a Vítkovi krásné narozeniny.