Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
šťáva k masu
Ahoj,holky prosím poraďte jak děláte šťávu k masu. Když dělám třeba na pánvi kuřecí maso ,nebo vepřový,tak podleju vodou,trochu másla a mám to takové nijaké. Cci aby šla š´távou polít příloha. Tak prosím poraďte jak to děláte vy? Díky
Irena
Tak to já postupuji úplně opačně. Osolené a opepřené maso osmahnu na tuku (olej, sádlo) po jedné straně a když ho obrátím, tak po chvilce přídávám cibuli třeba na půlkolečka nebo menší čtvrtky a nechám dusit. Nepodlévám do té doby, dokud tam není jenom tuk. Pak maličko podleju a přidám kousek masoxu, jindy trošku sojové omáčky a jakmile je maso hotové, tak ho vyndám a do výpeku seškrábnu okraje na pánvičce jako Jolly a pokud se mi nezdá chuť, tak zkusím experimentovat-trošku cukru, trošku vína (s tím opravdu opatrně), je lepší malinko a pak přidat. Jak se čehokoliv dá moc, tak se chuť dolaďuje špatně. Česnek dávám buď jenom rozmáčknutý stroužek nebo rozkrojený na 2 díly. Jenom to provoní, kdežto utřený je hodně aromatický a jídlo má chuť česneku. Zahušťuji moukou, rozmíchanou ve vodě, ale zase jenom trošku a přidávám. Klasicku jíšku nedávám, musí se dlouho provářet. Na zahuštění je taky možné použít škrob rozmíchaný ve vodě, ale někdo to nemá rád, že je to takové jinačí, než s moukou. Neboj se experimentovat, ale hlavně vždycky přidávej po troškách. Taky sojóvá omáčka se vyplatí ta lepší (třeba v Globusu), než ta od Vitany, ta mi přijde jako vodička. I vorčestr dokáže doladit chuť.
Ber to tak, že všechno co se jí, se dá použít.
Qinty
Taky to dělám tak, že vždy nejdříve na oleji osmažím cibuli (příp. česnek), pak dám nasolené maso, nechám zatáhnout a teprve potom přilívám vodu. Lépe méně, aby se maso spíš dusilo než vařilo, k vaření navíc přidávám bujón v kostce – podle druhu masa hovězí, slepičí, houbový (nejčastěji střídám tyhle tři)- ale jsou i bylinkové, zeleninové…) V průběhu dušení dochucuji – sůl, vegetu bez glutamátu, případně koření – podle chuti a taky věku dětí. Do některých omáček přidávám na konci prolisovaný česnek nebo čerstvě nasekané bylinky. A rozhodně nechám maso po úpravě chvíli „odležet“ než je dám na talíř (tak 20-30 min), chutě se hezky propojí 🙂

Zkuste si nejprve orestovat cibuli, česnek. Pak přidat maso, opéct ze všech stran. Pustí šťávu. Maso vyndáme, do výpeku můžete přilít vývar, je to lepší než voda. Dochutit podle potřeby a chuti.
Zahustit, můžete přilít také smetanu.
Také se dájí koupit už hotové omáčky na maso. Myslím že Dobré nápady, ale nevím teď od koho, ale jsou na to reklamy.
Vážená paní Ireno!
Určitě bych dělala maso na pánvi jiním způsobem.1-2 velké cibule nakrájíme na drobno a opečeme na pánvi,než se nám opeče cibule můžete maso přidat na cibuli aopečeme společně s cibulí až je na masu kůrčička otočíme a opečeme z druhé strany.Tak opakujem všechny kusy masa.(samozřejmě,že maso musí být naklepané a osolené ).po opečení masa doděláme cibuli do zlatova a teprve podlejeme.Maso skládáme na sebe do kříže-lepší se uvaří.Jakmile je maso hotové,měkké plátky vyjmeme a štˇávu zahustíme budˇ zásmažkou nebo moukou rozmíchanou ve vodě.Po obvodě pánvičky se udělaly běhen pečení okraje na pánvičce.Oškrábejte je!!!!!!!!!To je nejlepší část té štˇávy.Provaříte ji a nakonec můžete přidat to vaše zminˇované máslo,které slouží pouze na zjemnění pokrmu.!!!!!!!!!!!!dobrou chutˇ a mnoho štěstí při vaření!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!