Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
chleba
dobry den, synovi je rok, chtela bych se zeptat, co mu muzu mazat na chleba, krome masla.prospiva dobre a vsechno ji bez problemu. jaky mate nazor na acidofilni mleko v tomto veku? muzu ho davat synovi kazdy den? dekuji za odpoved
tereza

Dobrý den Terezo,
chléb nebo pečivo můžete slabě pomazat klasickým máslem, rostlinným tukem, džemem, možno dát sýr či šunku; jako snídaně se hodí i ovoce.
K obědu maso nebo vejce, zelenina, příloha (brambory, rýže, těstoviny), jednou týdně lze i sladké jídlo – rýžový nákyp, žemlovka – vše s ovocem. Návod na omáčky je jednoduchý – jednoduše uvařenou zeleninu rozmixujte (když jí bude víc, bude omáčka hustá a nemusíte zahušťovat), pokud budete chtít mléčný typ, na závěr přimíchejte některé umélé či kravské plnotučné mléko.
Ohledně acidofilního mléka – už od 9. měsíce můžete nabízet kysané mléčné výrobky, tak v tom nevidím žádný problém.
Konzumace probiotických bakterií v mléčných výrobcích je vhodná zejména jako prostředek na posílení imunity, probiotika dále působí proti střevním potížím a infekcím, zlepšují trávení, mírní nadýmání a zácpu. Probiotika jsou účinná také jako prevence některých nádorových onemocnění, zejména rakoviny tlustého střeva. U dětí navíc snižují riziko vzniku alergie nebo atopického ekzému.
Některé účinky probiotických bakterií byly již vědecky prokázány, na další studie se stále čeká. Účinnosti probiotických bakterií je však připisována velká budoucnost – zkoumá se jejich vliv na zánětlivá onemocnění respirační, ischemické choroby srdeční apod.
Na trhu je velký výběr mléčných výrobků s obsahem probiotických kultur, ne všechny však těchto bakterií obsahují dostatečné množství. Údaje o obsahu živých kultur i jejich množství by měl výrobce vždy uvádět na obalu, což se bohužel až na výjimky neděje.
Některé „probiotické“ výrobky přitom obsahují živých kultur jen zanedbatelné množství a ty pak nemají žádný účinek – nemohou plnit své poslání. U probiotických bakterií naopak (s rozumem) platí: čím více, tím lépe. Není totiž možné se jimi předávkovat.
Odborníci doporučují dospělým denně konzumovat alespoň 100 gramů mléčného výrobku s obsahem 10 milionů probiotických bakterií v 1 gramu nebo mililitru.
Na acidofilním mléku není nic nezdravého, naopak velmi příznivě působí na trávení a jako prevence před nemocemi.
Můj syn měl od roku a půl intoleranci laktózy a tohle byl jediný mléčný výrobek, který snesl, takže ho pil každý den.

na mleko krom materskeho a umele vyzivy bych jeste nespechala.

Muj syn v roce uz jedl uplne vsechno, omacky, testoviny, masa, no na co si vzpomenu.
Nejradeji mel dusenou mrkvicku z hraskem, spenat svickovou a rajskou, dokonce dlabal s tatkou i plnene knedliky uzenym masem a zeli a byl uplne spokojeny.
Ryzi muzete vyzkouset take. Myslim ze ted uz muzete varit co chcete, jen upravite konzistenci jidla podle toho jak jste zvykla. ja jsem nejprve mackala vse ale pak jsem nechavala kousky aby si syn zvykl ze musi kousat. Drzim palecky a dobrou chut.
Dekuji vam zatim za odpovedi, mame tedy dalsi inspiraci. nemohli byste mi jeste poradit co na obed? zatim mame zeleninu vsemozneho druhu a masicko, k tomu brambor, ryze, testoviny. co treba nejake omacky atd?
tereza
Můžeš zkusit žervé. Nevím přesně, ale taky jsem už asi občas dávala marmeládu (domácí).
Acidofilní mléko bych mu určitě nedávala každý den.Poněvadž to je dobré akorát tak na průjem.Dětské tělo není ještě zvyklé na tyto kyseliny obsažené v něm.Nejlepší je rozšlehaný odtučněný tvaroh s mletou paprikou a kousek zeleniny na to,nebo pomazánka z perly s přídavkem nadrobno nakájené petrželky,šunky na kostičky a nastrouhat tvrdého sýru.Vyvarovat se uzeným masům a párkům…

Terezo, já bych po roce už postupně zkoušela pomazánkové másla (většinou obsahují zakysané smetany…)- ale je třeba najít ty „lepší“, ono ani značka není „záruka kvality“, j třeba onehdy docela zírala, co všechno obsahuje rama BonJour), nebo Lučina je výborná a je jich velký výběr, nebo bych pomalinku zkoušela nějaké pomazánky, kde je základ třeba tvaroh, případně to pomazánkové máslo….
Na měkké sýry je čas, protože obsahují více solí, já třeba taveňáky synovi nedávám a to má 2,5roku. POstupně po roce lze taky přidat tvrdý sýr, třeba strouhaný, děti to většinou mají rádi.
Lze také vyzkoušet nějakou kvalitní šunku… (jiné salámy synovi pořád nedávám, i v těch 2,5 letech…).
Paštiku já synovi nedávám, i když vím, že už ji u babičky dostal, ale v roce bych rozhodně žádné paštiky nedávala….
Víc mě teD´ani nenapadá….
Jo, s tím acidofilním mlékem nevím…protože já totiž nevím, jaký je rozdíl mezy kyškou, acidofilním mlékem, kefírem, jogurtovým mlékem…. tak kdyby mi to případně někdo vysvětlil.. :-):-):-):-)
Jogurtové mlíčko bych klidně malému dítku dala – neochucené pokudmožno, pokdu třeba má rád bílý jogurt….