Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Vegetariánské menu
Moc prosím o radu-o víkendu máme oslavu,chystám pohoštění (bude to v podvečer)a protože mezi hosty budou i dva vegetariáni,lámu si hlavu nad tím,co jim nabídnu.Dortík si dají s námi a ze slaného dělám pro nás řízky+bramb.salát(nebo chleba)a chlebíčky,pro ně jsem myslela taky chlebíčky s nějakou bezmasou pomazánkou+ještě něco-napadly mě nějaké zelenin.placičky,ale minule jsem pro ně dělala brokolicové a nechci se moc opakovat.Napadá vás, prosím, něco?Díky.
Ája
Holky, moc děkuji za tipy! Jedna mňamka větší než druhá!Ještě to promyslím a určitě z toho něco vyberu.A co nevyberu teď,udělám třeba zase příště:-)))
Ája

Ájo, na netu je spousta vegetariánských chuťovek, co třeba upéct závin z lístkového těsta – a jako náplň udělat něco sýrového, my jsme do práce na oslavy vždycky dělali pizza závin, to znamená, že jsme to těsto plnili náplní z kečupu a uzenin, což zrovna pro vegetariány není, ale co takhle naplnit strouhaným sýrem, kostičky balkánského sýra a třeba na kolečka nakrájené olivy, drcený česnek, to musí být dobrota…:-)
Teda holky, já si snad něco z toho udělám na véču:o))) mňam!

Zkuste třeba toto
Palačinky na slano klidně i pro vegetariány
Mouka hladká nebo polohrubá,vejce,mléko,sůl, olej, sojová šunka(granulát)kostička masoxu,voda,sojová omáčka,country zelenina,ale může být i jiná,podle chuti a koření já použila koření pěti vůní.kari,mexiko gril.na obalení klasický trojobal.
Připravíme si palačinky,to je klasika.Sojovou šunku(nebo mleté kuřecí,nebo jakékoliv maso,také podle chuti) si připravíme,tak že dáme vařit vodu s kostkou masoxu,pak nasypeme soj.šunku,vypneme a necháme asi 15 minut naboptnat,pak scedíme a pripravíme jako čínu,klasika na trošce oleje osmahneme soj.šunku,přidáme koření,soj.omáčku a country zeleninu,necháme prohřát a může dát i kečup,prostě co vás napadne.Směs plníme do palačinky,kterou potom obalíme v trojobalu a osmažíme.Podávat můžte se zeleninou,bramborem nebo jen tak.
BIO KUSKUS SE ZELENINOU
kuskus,olivový olej,250ml vývaru,máslo,bylinky,mražená zelenina
250g kuskusu smícháme se 3lžícemi olivového oleje,přidáme 250ml vývaru-drůbeží nebo zeleninový-a dáme vařit,dokud se vývar nevstřebá-je to velmi rychlé.Necháme 2min.stát,přidáme lžíci másla a opět necháme 8min.stát.Dáme do parního hrnce zeleninu-dle chuti,jakou máte rádi.Uvařenou zeleninu smícháme s kuskusem a ochutíme bylinkami-např.směsí italských bylinek-sůl,tymián,bazalka.Já osobně doporučuji přidat tuňáka.
KUSKUS SE ZELENINOU A TOFU
cca 400g Kuskusu, 3 mrkve, 3 cibule, 1 porek, olivový olej, 750 ml vody nebo vývaru ,na posypání uzené tofu, kmín, 4 stroužky česneku.
Dáme si vařit 750 ml vody. Mezitím osmahneme česnek + kmín, poté přidáme cibuli, mrkev, porek a restujeme tak dlouho, dokud není zelenina měkká. Přidáme Kuskus, zalijeme 750 ml vroucí vody. Ještě asi 3 minuty vaříme, poté odstavíme a necháme pod peřinou 20 minut dojít. Podáváme s nastrouhaným uzeným Tofu. TAké můžeme přidat hrášek. Můžeme promíchat s kečupem.
OVESNÉ BRAMBORÁČKY
200 g bio ovesných vloček, 2 cibule, 5 stroužků utřeného česneku, 3 plné lžíce bio majoránky od Sonnentor, 2 bio vajíčka, sůl
vločky si namočíme tak, aby byly celé ponořené, necháme takto odležet ještě 20 minut, poté přebytečnou vodu slijeme. Přidáme ostatní suroviny a pečeme vynikající bramboráčky na které mám nejradši kysané zelí.
ZELENINOVÉ KARBENÁTKY
1 kg uvařené zeleniny (kapusta, mrkev, hrašek, jakykoliv mix) 1 větší cibule 2 housky namočené v mléce (ja davam jen strouhanku:-) 50g tuku 2 vejce 2 stroužky česneku pepř, majoránka, sůl 4 lžíce hladké mouky strouhanka
Uvařenou kapustu(zeleninu) dobře scedíme, vymačkáme, zbavíme silných žeber a umeleme na masovém mlýnku.
V míse promícháme vymačkané housky, nakrájenou cibuli, vejce, koření, česnek utřeny se solí a kapustu. Není-li těsto tuhé, přidáme strouhanku.
Tvoříme karbenátky, které obalujeme v mouce a smažíme na tuku.
Můžeme podávat s bramborovou kaší.
SOJOVÉ KOSTKY NA ŽAMPIONECH S PORKEM
100 g sójových kostek, 1 cibule, 1 pórek, 1 malá plechovka sterilovaných žampionů, olej, kari koření, pepř sůl ************** MARINÁDA: 600 ml vody, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1 kostka zeleninového bujonu Würzl, 1 lžíce olivového oleje, 3 kuličky nového koření, mletý bílý pepř
Nejdříve si připravíme marinádu. Do vařící vody vložíme oloupanou, napůl rozkrojenou cibuli, oloupané a rozpůlené stroužky česneku, kostičku bujonu, lžíci oleje, nové koření a špetku bílého pepře. Povaříme asi 15 min., potom přecedíme a v připraveném vývaru uvaříme a necháme nabobtnat sójové kostky podle návodu na obalu. Po uvaření už nálev dále nepoužíváme.
Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a osmažíme na něj nasekanou cibuli. Vmícháme asi půl lžičky kari koření, připravené sójové kostky, na kolečka nakrájený pórek a sterilované žampiony. Zakryjeme poklicí a asi 5 min. podusíme. Podle potřeby podlijeme vodou. Ke konci dochutíme a můžeme zjemnit trochou zakysané smetany.
Podáváme nejlépe s rýží natural smíchanou s divokou rýží, posypané pórkem.
KVĚTÁKOVÉ NEBO BROKOLICOVÉ KARBENÁTKY S OVESNÝMI VLOČKAMI
Pro cca 4 strávníky: půl sáčku ovesných vloček, 1 květák (nebo brokolici), 2 vajíčka, strouhanka, česnek, masoxový vývar, koření dle vaší chuti – vegeta, grilovací, zlaté kuře, může být i jiné na které jste zvyklí třeba kari – dávám ho podle toho, co zrovna mám. Na obalování pomleté kukuřičné cornfleky smíchané se strouhankou.
Vločky propláchneme ve vodě a dáme je do masoxového vývaru ať „natáhnou“. Mezitím uvaříme květák nebo brokolici v osolené vodě do měkka. Rozmačkáme ji, přidáme scezené a okapané vločky, vejce, prolisovaný česnek, koření dle chuti a strouhanky tolik, aby těsto drželo a nerozpadalo se. Polévkou lžíci nabírám hmotu, v ruce udělám placičku a obalím ve strouhance s cornfleky – karbanátky jsou pak křupavé. Smažím ze začátku zprudka a potom uberu, aby se pěkně prosmažili.
Super jsou s bramborovou kaší a okurkovým salátem, ale fantazii se meze nekladou. Lze přidat zeleninovou oblohu.
PAELLA S TOFU
1 šálek rýže, 1/2 šálku cizrny, 3 šálky vývaru, 1 plechovka loupaných rajčat, 1 cibule, olej, česnek, pepř, bylinky dle chuti čerstvé i sušené (máta, tymián, oregano), tofu
POSTUP PŘÍPRAVY
1. Na oleji zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme rajčata, pepř, bylinky, proslisovaný česnek a prohřejeme.
2. Přidáme rýži, cizrnu a vývar. Dusíme pod pokličkou 15 minut.
3. Nakonec přidáme na kostičky pokrájené tofu a dusíme ještě 5 minut.
GRILOVANÁ ZELENINA
cukety, předem povařená mrkev, paprika (+ koření adžika, sůl, pepř, olivový olej) ******* LILKOVÁ SMĚS – 1 lilek, sezamová pasta Tahini, česnek, citronová šťáva, olivový olej, sůl, pepř ******* čestvá okurka, rajče, bazalka
Cukety, mrkev a papriku pokrájíme na větší kousky a v míse promícháme s olejem a kořením. Dáme na plech a při vysoké teplotě grilujeme dokřupava. Necháme vychladnout.
Lilek omyjeme, podélně rozpůlíme, posolíme a necháme 30 minut „vypotit“. Poté ho omyjeme, osušíme, potřeme ze všech stran olejem a v troubě grilujeme asi 10 – 15 min. do měkka. Po zchladnutí nakrájíme na větší kostky a smícháme se sezamovou omáčkou (asi 2 – 3 lžíce Tahini + 1 – 2 prolisované stroužky česneku, šťávu z půlky citronu, trochu olivového oleje, sůl a pepř promícháme).
Okurku překrojíme na polovinu a nakrájíme na širší klínky, rajčata na měsíčky.
Vše upravíme na velký talíř, osolíme, opepříme a posypeme čerstvou bazalkou.
Jako příloha jsou dobré zapečené plátky bylinkového chleba s hermelínem, tenké sezamové plátky (Mini Toast), tortilla chips,…..co kdo má rád!!
QUICHE
KORPUS: 175 g hladké mouky (celozrnné), 90 g másla, 2 lžíce vody, sůl ***** NÁPLŇ: zelenina dle chuti (mražená směs, lilek, brokolice, cuketa, rajčata, špenát,…) ***** ZÁLIVKA: 200 ml zakysané smetany nebo šlehačky (část lze nahradit mlékem), 2 vejce, pepř, sůl, bylinky (oregano, bazalka), plátky či strouhaný sýr navrch
Suroviny na těsto zpracujeme v tuhé těsto, vyválíme na velikost koláčové formy a formu jím vyložíme, dno propícháme vidličkou a vložíme na 1/2 hod. do lednice odpočinout. Poté vložíme asi na 10 min. do rozehřáté trouby předpéct. Mraženou zeleninu přelijeme horkou vodou a necháme povolit, ostatní druhy zeleniny nakrájíme na libovolné kousky.
Předpečené těsto necháme chvilku vychladnout a ozdobně vyložíme zeleninou. Nakonec zalijeme zálivkou (vše smícháme) a poklademe sýrem. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 – 200 °C asi 45 min. nebo až nám zálivka nebude téct a bude držet tvar.
Quiche můžeme podávat teplý i studený se zeleninovým salátem
MŮŽETE POUŽÍT JAKOUKOLI ZELENINU NEBO SÝR, ZAPÉCT NEBO GLILOVAT. SNAD VÁS NĚJAKÝ RECEPTÍK ZAUJME A VYZKOUŠÍTE. HODNĚ ŠTĚSTÍ A AŤ HOSTŮM CHUTNÁ.
K tomu bram. salátu mě ještě napadá udělat kapustové karbanátky (kapusta, ovesné vločky, kousky sýry, trochu zeleninky, možno i sójové maso)
a nebo skvělé jsou sýrové špízy( 2-3 druhy sýrů na stejně velké kousky, kousky paprik kvůli barvičce na špejli, obalit v trojobalu – lepší je dvakrát, aby pak při smažení všechen sýr nevytekl a osmažit. Lepší je to ve friťáku, jde to rychleji a je to ze všech stran rovnoměrně.)
Jinak klasika – smažený sýr (nedá moc práce).
Nebo zapečené brambory s brokolicí, smetanou a sýrem.
Nebo segedínský guláš ze sójových kostek. Dělá se stejně jako klasický z masa, jen místo masa najdřív uvaříš ty sój. kostky.
Nebo kup tofu, můžeš ho osmažit nebo přidat do těstovin a zapéct spolu se zeleninou a sýrem.
Nebo lasagne. Tofu můžeš použít jako jednu z vrstev, omáčku buď smetanovo-sýrovou nebo rajčatovou, do dalších vrstev třeba houby/žampiony, pórek, brokolici, fantazii se meze nekladou a navrch plátky rajčat, posypat bazalkou a posypat sýrem.
Ať chutná, vegošům i masožroutům! 🙂
Pohankové karbanátky
Potřebujeme:
Na karbanátky:
* 120 g pohanky
* sůl
* pepř
* majoránku
* 3 stroužky česneku
* 1 menší cibuli
* olej na smažení
* 1 vejce
* 2 lžíce prosáté strouhanky
* 2 lžíce hladké mouky
Na valašské zelí:
* 700 g kysaného zelí
* sůl
* kmín
* 1 cibuli
* 700 g brambor
* 80 g slaniny
* 1 lžíci sádla
* 1 menší hlavičku česneku
Příprava:
1. Pohanku uvaříme ve větším množstvím vody a scedíme. Osmahneme cibulku, česnek utřeme se solí a spolu s vajíčkem, mletým pepřem a majoránkou přidáme do pohanky. Zahustíme strouhankou. Ze směsi tvarujeme karbanátky, které obalujeme v hladké mouce a smažíme na oleji.
2. Kysané zelí nakrájíme, a pokud je příliš kyselé, propláchneme studenou vodou. Podlijeme a dusíme. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Uvaříme je zvláą» v osolené vodě s kmínem. Scedíme a přidáme uvařenému zelí, v němž je rozšťoucháme. Osmažíme cibulku, slaninu rozškvaříme a česnek utřeme se solí. Přimícháme do zelí s bramborami a prohřejeme. Podáváme ke karbanátkům nebo jindy samostatně.
Pohankové karbanátky se zeleninou
250 g pohankové lámanky, středně velká kapusta, 3 cibule, olej, 3 vejce, majoránka, muškátový oříšek, vegeta, petrželka
V osolené vodě uvaříme kapustu. Pohankovou lámanku zalijeme vřící osolenou vodou (vývarem z kapusty) a necháme vychladnout. Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme nadrobno posekanou uvařenou kapustu, krátce podusíme. Po vychlazení smícháme s pohankovou lámankou, přidáme vejce, majoránku, dochutíme vegetou, solí, pepřem. V případě potřeby zahustíme strouhankou. Formujeme malé karbanátky, které smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme polité kečupem nebo jogurtovou omáčkou s bramborovou kaší nebo chlebem a zeleninovým salátem.
Jáhlový salát s jogurtovou zálivkou
200 g uvařených jáhel, 2 barevné papriky, 1 menší čerstvá okurka, 1 červená cibule, 3 rajčata, pepř, sůl, worcestrová omáčka, 1 bílý jogurt, 1 lžička francouzské hořčice, 1 lžička cukru, trochu citrónové šťávy, směs čerstvých ( sušených ) bylinek
Všechnu zeleninu nakrájíme, smícháme s uvařenými jáhly, ochutíme worcestrovou omáčkou, solí a pokapeme olejem. Do jogurtu přidáme hořčici, cukr, citrónovou šťávu a jemně nasekané bylinky. Připravenou zálivkou polijeme porce salátu přímo na talířích nebo zálivku zamícháme do zeleninových jáhel. Salát podáváme zdobený snítkem čerstvé bylinky.
Další pohankové karbanátky najdeš zde na Mimibazaru: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=4870
Přeji, ať chutná :o)