Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
NIVA
Ahoj,ahoj,
chtěla bych se zeptat, od kdy může dítě NIVU? Konkrétně zapečené těstoviny se smetanou, ve které je nastrouhaná a rozvařená NIVA.
Moc díky.
Kateřina
Dobrý den Kateřino,
nejsem příznivcem plísňových, zrajících nebo tavených sýrů pro děti.
Záleží jen na vašem rozhodnutí, já pouze mohu doporučit místo výše uvedených:
žervé či lučinu od 1. roku
kvalitní tvrdé sýry od dvou let
Doporučuji také http://www.kojeni.net, je tam spousta rad a tipů ohledně výživy.
Záleží asi hodně na chuti dítěte… Rozhodně bych nedávala dříve než ve 4-5 letech – stejně by mi to kluci dříve asi nejedli – v syrovém stavu 🙂
Ale je pravda, že když dám jakýkoliv plísňový sýr v uvařeném stavu (na těstoviny, v omáčce, smažený hermelín), jedí jej bez problémů. Ale určitě ne dříve než kolem toho 4. roku.
Tak nivu dětem nedávám ale tvarůžky nebo romadůr potom by se děti ujedli:o))
maja
My s tím začaly kolem třetího roku.
Nenabízela jsem, ale jako u spousty dalšího holky viděly (u tatínka, u mě) a chtěly ochutnat. Myslela jsem si, že jim to chutnat nebude a budou odmítat, ale naopak.
Takhle začaly jíst hermelín, nivu, kvašáky, olivy….
Není to na jídelníčku denně, ale občas ano.
Nivu ale používám hlavně na ty těstoviny (s nivou a brokolicí), kde projde tepelnou úpravou a navíc je zjemněná smetanou.
Dříve jsem toto jídlo dělala s obyčejným eidamem.
Francouzi dávají odmalička:-). Zdůvodňují to tím, že těm úplně malým dětem stejně nechutná a vezmou si ji, až bude ta správná doba.
Já bych nivu,hermelín,zrající sýry nechala na co nejpozději:-) Takže 6,7let i později.
Myslím,že stačí eidam,nebo zkuste blaťácké zlato-to je taky zajímavá chuť. K