Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
strava pro kojící maminku
ahoj holky, nejsem si úplně jistá, spíš s tím, co nadýmá a čeho se vyvarovat. Vím, že zelí, kapusty, teplého kynutého (chleba, buchty). Ale zajímá mě, jak zelenina do polévky? Když je tam hrášek a kukuřice? Do polévek dávám mražené směsi, polévkové, tak co z nich bych neměla.
Díky za tipy.
Ahoj Leenco, já jsem měla pocit, že mimčo je nadmuté, i když se nadechnu vůně zelí, které vařím:-))) To bys opravdu nemohla jíst asi nic, já jsem se vyhýbala luštěninám a zelí, to jsou jídla, která nadýmají i mě, i když je miluji. Ale jinak, ať jsem dělala, co chtěla, dokonce i když jsem chytila slabou střevní chřipku a dobrovolně si naordinovala dvoudenní dietu – suché pečivo a čaj, miminko se mohlo ukroutit. Nedávno byl v televizi pořad o baby kolikách – pan doktor říkal, že to nemá se stravou maminky nic moc společného, je to prostě věc, která je sice pořád pro všechny záhadou, proč některé děti mají silné koliky a některé žádné, ale hraje v tom roli spousta jiných faktorů, včetně stresu matky, důležitost rituálů, které děti uklidňují, zralost střev po narození, míra dráždivosti – to, jak dítě reaguje na různé podněty z okolí a jak je vstřebává, jsou miminka naprosto klidná, spavá a pohodová, náš malý nespal skoro vůbec ani ve dne ani v noci…
Jedno tě může uklidnit – opravdu to přejde:-)))
A ještě jedna věc – kromě kapiček SAB, které někomu pomohou, někomu vůbec, zkus si koupit Bylinné kapky BABYCALM, našemu prckovi dělaly moc dobře.
Dobrý den Leenco, omlouvám se za pozdní odpověď, byla jsem na horách, a proto odpovídám až nyní 🙂
Klasické nadýmavé potraviny znáte (květák, zelí, kedluben, česnek, cibule, čerstvé nebo kynuté pečivo, luštěniny – kromě červené čočky), ale mohu vás ujistit, že miminka bolí bříško, i když si mamča žádnou nadýmavou potravinu nedopřeje.
Každá jsme jiná – určitě víte, co nadýmá vás a toho se vyvarujte, u ostatních věcí nejprve ochutnejte a řiďte se reakcí miminka.
Probiotika jsou také dobrá, pomoct může i čaj pro kojící maminky nebo čaj z fenyklu či kmínu.
Ahoj Leenco, nadýmat můžou i bublinky – pokud piješ třeba Colu nebo jiný limonády a perlivý vody, to já kvůli malýmu vůbec nemohla.
Terka
Díky, holky, myslela jsem kvůli prdíkům:-)
Asi budu muset vypozorovat, co jo a co ne. Ale jak píšeš, Babofko, člověk by pak nemohl jíst nic…
Chtěla jsem vařit pórkovou polévku, tak tu radši vynechám.
O vajíčku a paprice jsem nevěděla, pečivo jím i čerstvé. Tak uvidíme.
Já taky jedla všechno…No, teda první čtyři měsíce jsem nejedla lustěniny, to je fakt…ale jinak všechno, včetně cibule, česneku, čerstvých rohlíků…
Ale je pravda, že můj syn netrpěl bolením bříška, tak jsem to nemusela řešit. Kamarádky syn trpěl hodně na koliky a on aorpavdu nejedla „skoro“ nic, ze zeleniny tuším jenom rajčata, pečivo staré…..
Já měla probiotika a jedla jsem i česnek:-)-malý na prdíky nijak zvlášť netrpěl. Při přebalování doporučuji cvičit pravidelně s nožičkama-hodně to uleví.
Ta zelenina v polévce myslím není problém-kdyžtak si místo hrášku dej jen kořenovou zeleninu a srovnej to pak.:-)
Někoho nadýmá i den starý rohlík-to je fakt těžké.K
Leenco, předpokládám, že to řeším kvůli dětským prdíkům, viď? 🙂
Já ať jedla co jedla, s malým a jeho nadmutím jsme zažívali strašné stavy…
Zelenina v polévce by asi vadit nemusela, stejně jí tam není moc.
Nadýmají také vejce, čerstvá paprika, bílé pečivo, česnek (třeba i v bramborácích nebo bramborové polévce), cibule, pórek,…
Mě tehdy dokonce dětská MUDr. řekla, ať si se svojí stravou tolik nelámu hlavu, protože stejně prdíky u prcka moc neovlivním a nemohla bych jíst skoro nic, jenže to bych zas přišla o mlíko…
Zkus se ale zeptat v lékárně na laktobacily (pro tebe), jestli je můžeš při kojení. Ty by vám mohly pomoci.