Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Rostliné nebo živočišné tuky?
Dobrý den, prosím chtěla bych poprosit o radu. Mám dceru 9měsíců, neustále bojuji s babičkou zda dcerce dávat rostlinné nebo živočišné tuky, sama preferuji tuky rostlinné – jsou pro kojence vhodné margaríny?, ale babi cpe dceři máslo a samé plnotučné výrobky nabité cholesterolem.Můžete mi poradit co je vhodné, jsou margaríny nezdravé? Sama mám zvýšený cholesterol – nejsou to žádné šílené hodnoty -tak kolem 7 LDL, ale v potravě se živočišným tukům vyhýbám na 90%,takže předpokládám , že se jedná o vrozenou poruchu.Myslím, že hodnoty by byly daleko vyšší, kdybych si pozor na tuky nedávala.Jsem zastáncem zdravé výživy, a nechci u dcery vypěstovat nezdravé stravovací návyky už od raného věku.Prosím poradtě mi co s těmi tuky, děkuji moc , hezký den, hana
kalinovah76@seznam.cz
hana
My používáme máslo i rostlinné tuky.Z rostlinných tuků hlavně olivový olej.Podle odborníků na zdravou výživu jsou margaríny nevhodné, protože k jejich ztužování se požívají různé chemické emulgátory.
Takže k mazání na pečivo je lepší máslo,které emulgátory neobsahuje a roslinné tuky používat v tekutém stavu.
Jsem onkologický pacient a toto mi poradil onkolog z ligy proti rakovině.
Taky používáme jenom rostliné tuky a dětská lékařka proti tomu nic nenamítá. Že jsou margaríny nezdravé je přežitek našich babiček. Cituju část článku z časopisu Mariane 3/2008 : “ Podle Fóra zdravé výživy a Společnosti pro výživu jsou rostliné tuky, které najdete na českém trhu, vyrobeny z kvalitních rostliných olejů.“
Já osobně si Hani myslím, že je to na tobě jestli budeš používat máslo, nebo rostliný tuk.
Já osobně bych margaríny neodsuzovala – je to pouzeo zvyku v té které rodině. My třeba máslo nekoupili už pár let :-). Ale když měl synovec v 5 letech jaterní dietu po mononukleóze, tak směl jen máslo – margarín měl v rámci diety zakázaný.
Margarínům bych se u dětiček obloukem vyhla. Kvalitní se vůbec nevyrábějí. 🙁
Když rostlinný olej, tak ideální je panenský olivový olej, nebo třeba jak používají španělé-tomatina.
Já přidám taky názor:
Přednost ve výživě dětí by měli mít tuky rostlinné a to proto, že jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, které jsou nezbytné pro organismus v době růstu. Tyto kyseliny jsou v tucích rostlinných, v živočišných je jich velmi málo.Doporučuje se proto olej olivový, řepkový, kukuřičný, slunečnicový, sojový. Tuk ale organismus potřebuje, spolu s tukem se vstřebávají některé vitamíny ( A,D,E,K) – stavba kostí, kůže, srážlivost krve.Protože reklama poukazuje na stravu nízkotučnými výrobky, organismus lidí má docela problém kvůli nedostatečnému zásobování organismu vitamíny rozpustnými v tucích.Pro dítě tedy rozhodně ne nízkotučné výrobky.
takže výrobky musí být kvalitní, ne máslo či margarín tesco ( apod), měli by mít rostlinný původ pro výše uvedené důvody.
Jinak cholesterol LDL i HDL se navzájem doplňují jejich hladiny by se měli rovnat. Oba organismus potřebuje, i když se jednomu z nich říká ten zlý.
Ivča
Dobrý den,
děti do dvou let potřebují určité množství tuků pro zdravý vývoj – je to asi 15 g tuku denně.
Jelikož ale toho děti snědí relativně málo, je důležité, aby potrava obsahovala dostatečné množství energie. Proto jsou dětem doporučovány plnotučné výrobky.
Objektivně zhodnoťte jídelníček vaší dcerky
– pokud obsahuje především neslazené, bílé jogurty, trochu másla na pečivo a kvalitní olej na přípravu pokrmů, ale nejsou v něm uzeniny (mimo kvalitní libové dušené šunky) a další nevhodné výrobky, nemusíte mít z cholesterolu a tuků strach.
Pokud přeci jenom nechcete používat tolik živočišných tuku, můžete používat olivový olej, který ten špatný cholesterol snižuje.
Naše dr. mi doporučovala vždy kvalitní máslo, margaríny mi vysloveně řekla,že nejsou pro děti vhodné.
Dávala jsem zákysové máslo a olivový nebo slunečnicový olej.
Také se přikláním k máslu a plnotučným výrobkům – mléko i jogurty.
Já souhlasím s Jarmuschkou, než nekvalitní margarín, dám dětem radši do jídla oříšek čistého másla, olivový olej nebo kvalitní slunečnicový. Na chlebík taky máme máslo, holky si ale spíš zvykly na pomazánkové, což je taky moc fajn. Myslím, že když se to s tukem moc nepřehání, nemusíme se cholesterolu bát.
Zkus se podívat na http://www.vyzivadeti.cz – je tam posouzení živočišných a rostlinných tuků.
Jinak pro děti – zvláště takhle malé cholesterol škodlivý není – naopak potřebují ho.
Je to na zvážení – už i odborníci (pokud nejsou zarytými zastánci vegetariánství či veganství) se pomalu vracejí k živočišným tukům (máslo, sádlo).
Já osobně bych se přikláněla k máslu (ne náhražky) a kvalitnímu olivovému oleji (ten pokud možno neupravovat tepelně – přidávat do jídla až na konec).
Kojenci margaríny můžou, ale musí to být kvalitní margaríny…. živočišných tuků mají kojenci ažaž – mlíčko!!!, popřípadě maso, jogurty, sýry… další živočišné tuky potřeba nejsou a rostlinné jsou pro zdraví lepší… i do příkrmů je lepší přidávat kvalitní olej místo másla… jinak pro tak malé děti jsou vhodné plnotučné výrobky – třeba jogurty… nízkotučné v žádném případě!!! Pokud máte předpoklady k vysoké hladině cholesterolu, tak je na místě hlídat příjem živočišných tuků a nahrazovat je rostlinnými… svoje dítě o nic neošidíte!! 🙂
Lucka