Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
sůl před 1.rokem
Dobrý den. V jídelníčcích pro kojence se uvádí, že dítě od 9. měsíce smí dostat pečivo. Jak to, když kojenci do 1 roku nesmějí sůl a žádná jiná dochucovadla? Přece to nepečou bez soli a jiných potravinářských přísad, ne? Taky se od 8. měsíce doporučují jogurty. Jak to, když do 1 roku nesmějí kravské mléko? Vůbec tomu nerozumím. Zatím dceři (8 měsíců) pečivo ani jogurty nedávám (manžel je atopik), ale nevím, jestli jí neodepírám nějaké důležité vitamíny. Zatím dávám jen polední zeleninu, někdy s masem nebo žloutkem, a večer rýžovou kaši z vody, jinak plně kojím. Ovoce odmítá. Mám začít s mléčnou svačinkou? Děkuju.
Jana
Milá petro, doufám, že jste si ulevila zbytečným útokem a dřív, než zase spustíte, něco si zjistěte o tématu. Pokud má miminko po rodičích dispozice k alergiím, doporučuje se prodloužit plné kojení, pokud to je možné, až do 8.měsíce. Vím to, protože sama jsem alergik, atopik, celiak a mám tři děti. Takže – zdravé děti, zdraví rodiče – pomalé zavádění příkrmů od 6. měsíce. Ale jinak rodiče ve spolupráci s pediatrem mohou odložit zavádění příkrmů, pokud tím miminko nestrádá a je sledované lékařem, což v podstatě na každoměsíčních poradnách je. Navíc, tato diskuze je stará, takže bezpředmětná.
musím reagovat na dítě plně kojené do 8 měsíce.Od 6 měsíce už je kojení nedostačující,dítě už nedstává potřebnou dávku živin.Zeptejte se raději své dětské doktorky a nečtěte přiblblé názory neodbrníků.
petra
Já pečivo také dávala až po roce. Do té doby ty kukuřičné křupky, housenky, jak píše Ctiradka a rýžové chlebíčky neslané (DM drogerie, jsou bio). A postupně ty dětské sušenky, klasické piškoty až později.
jogurt je upravené mléko – prošlo procesem kysání a tím je lépe stravitelné a tudíš se může podávat dětem už během 8. – 9. měsíce… (pouze lžice třeba do přesnídávky nebo kaše) pečivo se má dětem podávat až po roce… to, že to většina maminek nedodržuje je jiná věc… svému miminku určitě neublížíš, když podávání některých potravin oddálíš… jsou děti opravdu plně kojené do 8 měsíců i déle a je to tak v pořádku… pokud máte v rodině alergii, tak je to jedině dobře, že na nic nespěcháš… miminku žádné živiny nechybí!!!
Já nejsem purista, ale pokud vím, tak se doporučuje veškeré pečivo kvůli lepku(tedy alergii na něj) až od dosaženého roku. Já jsem to nepraktikovala. Prý je také s výhodou, pokud se pečivo dává dřív, když maminka kojí, dítě pak lepek lépe přijímá. Sůl je ve spoustě věcí(třeba v sýrech)a je bezpečně-nebezpečná pro malé i velké. Ti by to také se solením neměli přehánět:-).
Děti s nízkou porodní váhou a nedonošené potřebují hlavně více energie a bílkovin. Mléka pro jejich výživu obsahují jednak více bílkovin, jednak obsahují MTC tuky ( mastné kyseliny) a sacharidy. Navíc tato mléka obsahují zvýšené množství vitamínů, vápníku, fosforu, sodíku a železa. Takže ano, tyto děti mají zvýšený podíl sodíku v mléku.
Do jednoho roku se jinak sůl podávat nemá, jsou určité limity i pro dětskou výživu průmyslově připravovanou ( někde jsem četla že například HIPP to nesplnil u nějakých výživ), pečivo, chleba taky obsahují sůl, chleba dokonce o něco víc něž rohlík.
O soli jsem někde četla, že zdravým dětem se do roka dávat nemá, ale u extrémně nedonošených kojenců se naopak zařazuje, je to pravda?
výborné jsou kukuřičné křupky, takové ty „housenky“.. Dají se koupit ve zdravé výživě a jsou i bez soli… Můj syn je svého času „zbožňoval“…. A ložení je jenom kukuřičná mouka a voda….
Co se týká pečiva – já ho tedy nedávám synovi ( ještě mu nebyl rok), ale dávám tu kousat ty dětské sušenky ( Hami safari, nestslé nebo Hero). Podle mě je to lepší než klasické pečivo.
Dobrý večer,
opravdu by děti do jednoho roku neměli mít v jídelníčku sůl, bohužel na našem trhu není pečivo, které by ji neobsahovalo. Děti kolem devátého měsíce by měli dostat přes den nějakou „potravu do ruky“, aby se naučili žvýkat. Maminky většinou dávají rohlík, já doporučuji nějakou form tzv. křupavého chleba (nejlépe kukuřičného, pěkně se rozpustí v pusince), ale pozor na složení, i tady se někdy objevuje sůl a jiné nežádoucí přísady. Zkuste zapátrat v prodejnách zdravé výživy po něčem rozumném.
Ohledně jogurtů a kravského mléka. Kravské plnotučné mléko můžete použít od jednoho roku, ale pouze na vaření, alergici by se mu měli vyhnout co nejdéle. Bílý jogurt děti bez alergické zátěže mohou kolem osmého až devátého měsíce. Od dvou let děti mohou kravské plnotučné mléko jako nápoj, obyčejné polotučné mléko mohou až od tří).
Pokud je v rodinné anamnéze alergie na bílkovinu kravského mléka, je vhodné s podáváním mléčných výrobků začínat až po ukončeném třetím roce, kdy už citlivost organismu není až tak velká. Do té doby by děti měli dostávat k přípravě pokrmů či přímé konzumaci buď mateřské mléko nebo umělé – hypoalergení. Jogurty, kysané výrobky, sýry by neměly po roce činit již takový problém, přesto s nimi začínat velmi opatrně a hlídat případné reakce dítěte.
Pěkný přehled co kdy děti mohou naleznete na http://www.kojeni.net – sekce Zavádění příkrmů.
Snad jsem vám pomohla, kdyby přeci jenom ještě nějaké dotazy byly, neváhejte se na mne obrátit. Budu se snažit vám co nejlépe pomoci.
Jana K. 🙂