Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
rajčata - recept
Ahoj holky. Chtěla jsem poprosit o radu, jak vaříte prckům rajčata, jak postupujete, prosím o recept. Jaká rajčata k tomu vlastně používáte, kde je kupujete a od kdy se vlastně rajčata můžou? A s čím je obvykle dáváte? A kolik toho asi vaříte na 1 porci? Dáváte do toho i kojenecké mléko, kolik? My máme 11 měsíců a chtěla bych rajčata zkusit, ale mám trochu obavu, protože ve 3 měsících se mi z nich malá osypala při kojení. Nevíte, může být na rajčata alergická? Mám pak ty rajčata zkoušet více dní po sobě? Děkuji předem.
Nebrala jsem to tragicky, jen jsem cítila potřebu trochu to uvést na pravou míru. Vše ok, hezký večer:-)
Matildo, neber to tak, že bych tě chtěla napadat. Já jsem tím jen chtěla říct, že neberu argument:“Já to dětem dávám, vypadají zdravě a nemyslím, že jim to škodí.“ Právě proto, že některé maminy své děti cpou párkama v 1/2 roce a budou ti tvrdit totéž. Takže si to neber osobně. Hezký zbytek dne.
Katka
Nevím Katko, proč mě hned napadáš za to, co jsem napsala, já své děti hranolkama a hamburgrama neživím, do 3 let jsem vařila víc než zdravě, nesolila, nedochucovala, hledala alternativy, ale když nemáš přístup k biopotravinám a hlavně, nemáš na to, jsi pak ráda, že v rámci toho, co si můžeš dovolit, uvaříš relativně zdravé jídlo. Myslím, že proto je 100 lidí 100 názorů, je fajn, že si stojíš za svým a na stravě dětí ti záleží, ale věř, že mě taky, i když na to jdu trochu jinak, než ty. Takže – rajčátkům zdar, prostě to stojí za to vyzkoušet, a těch alternativ, jak psaly holky, je kupa, to je super, jen si vybrat.
Jo – a ještě jedna připomínka k těm zeleným rajčatům- já už bydlím na venkově, rajčátka pěstuju na zahrádce, a když vím, že už přichází zima a nestíhají mi dozrát, tak je dávám do tepla na okno a ony tam krásně dojdou do červena, veř mi, nic jim není a chutnají skvěle. Něco jiného jsou skleníková rajčata, která se prodávají v zimním období, ta jsou opravdu hnusná a bez chuti.
Ahojky, tak já jsem rajčata dávala tak od 3/4 roku. Oloupala jsem je a vařila s všemožnou ostatní zeleninou, s masem a tak, pak jsem je mixla. Ono když se člověk podívá na ty skleničky, které se prodávají v lékárnách, tak jsou tam rajčata poměrně brzy.
Myslím, že je nesmysl se ptát, ve kterých obchodech jsou rajčata dobrá pro děti… Protě neexistuje odpověď, že třeba v Tescu, nebo v Kauflandu, protože i tam se to liší od dodávky zboží, podle ročního období….
Nezlob se, ale připadá mi to jako nesmyslný dotaz….
A přece když chodíš Fifi do obchodu, tak se díváš na to, co kupuješ, ne? Když Ti tady napíšu, že super rajčata mají v Kauflandu a ty tam pro ně půjdeš a uvidíš, že jsou úplně zelené, tak si je koupíš, protože tady někdo napsal, že tam jsou super rajčata?
A co se týká Biopotravin..v poslední době je s tím takový „boom“, že tomu ani nevěřím, že ta zelenina, která se prodává jako „bio“ je opravdu jiná, než ta ostatní…. Ale to je věc názoru, třeba tomu někdo věří.. Je to stejné, ajko s oblečením.. Apousta lidí si nekoupí oblečení u „vietnamců“ a kupuje si je v hypermarketech, přitom to je stejné oblečení, stejně to šijou malé děti v číně, akrotá u toho hypermarketu se „všichni tváříme“, že to nevíme….
Jo jo, taková ta velká rajčata v běžné síti ani nejsou chutná – je to bez chuti a bez zápachu. A to kolikrát i v jejich plné sezoně.
Cherry rajčátka (já v Lidlu kupovala třeba z Maroka) bývají velice chutná, až nasládlá.
Když už Ti pak dítě jí syrová rajčata, rozkrojíš je na půlky či na čtvrtky a dítě už si samo zobe.
Já bych mimo sezónu, kdy se nedají sehnat jiná rajčata než ta podtržená ze Španělska, dělala dětem jídlo z kvalitních konzervovaných (Valfruta, apod.). U těch je jistota, že je dělají z dozrálých rajčat. Rajský protlak kupuju v BIOkvalitě v DM drogerii, 200g tuba stojí asi 23,- Kč.
Katka
Fifi relativně chutná jsou cherry rajčátka-v Kaufu, v Tescu kolem 20kč. Jinak já používám na rajskou omáčku pyré z rajčat-prodává se v krabičkách-rajčatové pyré bez slupek a zrníček. V supermarketu někde u kečupů.
Kvůli alergii zkus napřed jen půl loupaného rajčete přidat do kořenové zeleninky a dusit s masem..výsledek pomixuj nebo pomačkej vidličkou. Alergie by se určo projevila do druhého dne na obličeji. Malý byl taky jako mimísek alergický na veškerou zeleninu co sem snědla a pak to samo odešlo kolem toho roku. K
A jaká rajčata teda nejlépe kupovat a kde ve kterých obchodech jsou dobrá i pro děti? My také třeba nikoho se zahrádkou nemáme.
Matildo, ono když vyrůstá dítě od 6 měsíců na levných párcích a tatrankách, taky vypadá relativně zdravě i po pár letech. Otázka ale je, jak bude vypadat ve třiceti (takový děti fakt znám). Takže já zde napsala jak to dělám já a svůj názor, co dělají jiní je jejich věc. Nepíšu nic o biozelenině, jen o zelenině z vlastní zahrádky. Ale že rajčata prodávaná v supermarketech, která aby dorazila třeba ze Španělska, se musí utrhnout zelená, nejsou zdravá ani pro dospělé, tak o tom jsem přesvědčená. Ale opakuji – já je nekupuju, co dělají jiní je na nich!
Katka
Souhlasím s Jarmuschkou, rajčat bych se nebála, začaly jsme taky koncem jednoho roku, to, že se mimi osype ve 3 měsících neznamená, že to samé bude i teď v 11, pokud vím, rajčata se objevovaly i ve skleničkách s hotovým jídlem od hami a holky to zvládaly bez problémů. Je třeba to jen jednou zkusit, rajčata jsou fajn a zbytečně bys prcka o ně šidila třeba ještě půl roku. A ještě k tomu kupování rajčat, Katko, ne každý má možnost nakoupit biorajčata, biojablka, biomrkev atd, když jsme žili v Ostravě, tak se prostě nakoupilo zrovna tam, kde se dalo a děti jsou relativně zdravé a nemyslím, že by jim to škodilo. Rajčata jsem taky zbavovala šlupky v horké vodě a pak přidávala nakrájené na malinké kostičky často k různým hlavním jídlům. A taková čočka na řecký způsob – to znamená na rajčatech s tymiánem a oregánem, byla výborná a holky ji milovaly.
Rajčata jsem holkám, ačkoliv nejsou alergické, začala dávat kolem roku.
Jak čerstvá, tak pod maso.
(Já na rajčatech žila v těhu, takže holky měly trénink a rajčata milují.)
Rajčata naříznu na „vršku“ do kříže, spařím vodou (zaliju tak, aby byla ponořená), chvilku nechám, pak oloupu, případně okrojém zbytky po stopce.
Když jsme začínaly, vyndávala jsem i jádřinec, ale brzy ho tam nechávala – ono to i podpoří peristaltiku.
Rajčata rozmixuju.
Dusila jsem v tom kuřecí maso (jako kuře na paprice, ale čerstvá rajčata jsou pro mrně lepší, než paprika – koření). Přiměřeně ochutila, případně ke konci přidala čerstvou bazalku. Na závěr lze zjemnit smetanou, mlékem (i UM). Podávat s těstovinami, s rýží…
Jestli víš určitě, že se Ti dítě osypalo z rajčat, pak bych mu je ještě nedávala. Já mám syna – alergika (mléko, pšenice, bílek), je mu 14 měsíců a rajčata mu zkusím opatrně dát až příští léto, až budeme mít čerstvá ze zahrady. Ta podtržená ze supermarketu bych dítěti nedávala. Pokud rajčata budeš zkoušet, pak určitě po malých dávkách a víc dní po sobě.
Katka