Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Pečivo
Ahoj holky, jaké pečivo dáváte nejčastěji svým dětem? Klasický bílý rohlík a chleba nebo spíš tmavé pečivo? Dcera má 16 měsíců a někde jsem četla, že světlé pečivo je pro malé děti lepší, líp ho tráví. A dáváte někdy buchty, třeba na snídani? Děkuji za názory.
Alča
Milá Alčo,
dětem spíš chutná bílé pečivo. Celozrnné by se mělo podávat opatrně, protože pro tak malý organismus by to mohla být velká zátěž v tom smyslu, že ty slupky (samozřejmě jemně mleté) špatně tráví. Může se to projevit průjmem, v tom případě je lepší ještě s celozrnným počkat. Jak píše Jarmuschka, je dobré dobře číst etikety, abys zjistila, jestli se opravdu jedná o celozrnný výrobek nebo je jen přibarvený. Navíc bývají dost často použitá umělá barviva – pozor na to. Navíc toustový chléb (bílý i tmavý) je vždy s konzervanty, ještě jsem nenarazila na nějaký bez nich. A to čtu opravdu pečlivě.:-)
Ahojky, taky dávám nejvíc obyč. rohlík, synovi je 19m. Někdy chleba. A buchtu – sladké miluje, to hned BU- BU- jako buchtu. Buď dávám, co upeču, nebo třeba vánočku, buchtičky s tvarohem, šáteček. K snídani nebo venku k sváče.
Lenka
Tmavé pečivo se prý kolikrát jen tváří jako celozrné a tmavé – že ho „přibarvují“. Tak se musí dobře hledat a vybírat.
My jíme nejčastěji obyčejný chleba („domácí“), holky mě překvapily, že jí i Moskvu (já ji jako malá nesnášela). Někdy rohlíky. Občas to prokládáme knäckebrotem, chlebíkama ze zdravé výživy (pohankový, grahamový).
Vánočku jsem občas holkám dávala na snídani kolem roku, ale pak už ji nechtěly. Teď hodně peču, holky si to dávají na odpolední sváču (ale není to pravidlem).
Já dávám taky bílý rohlík (ale většinou jenom do kočárku na zabavení a rychlou sváču), jinak chleba bílý, tmavý (ale žitné – třeba Moskvu, Kyjev apod.), toastový bilý i tmavý a Majda má ráda i veku. Suchý sní jenom ten rohlík.
Buchty sní kousek, dokonce mi teď jedla i jablečný štrůdl :-)), ale moc jí to necpu, protože se mi zdá, že na to má ještě trošku času. To samé má i s vánočkou nebo mazancem. Občas ano na snídani, ale nijak to nepřeháním 🙂
Ahoj, taky dávám bílý rohlík, chleba, domácí buchtu. O těch celozrnných výrobcích jsem to také někde četla/slyšela, že se nemají moc dávat kvůli trávení, podobně rýže natural.
Tak my dáváme povětšinou bílý rohlík – Natka (21m) ho má nejraději. Občas jí ho ale proložím celozrnným. Chleba jí dávám normální Šumavu, nebo toustový chleba – ten kupuju tmavý.
Buchty nebo bábovku bych Natálce dávala, ale nejí to. Takže snídá nejčastěji suchý chleba nebo suchý rohlík – nic jiného nechce.