Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Kupovane ci varene? na kolik dni dopredu varit?
Ahoj holky. Ja porad vaham, zda je kupovane jidlo ve sklenickach lepsi nez varit si sama. Nazory se strasne ruzni a ja jsem z toho zmatena. Od ukonceneho 6.mesice prikrmujeme k materskemu mleku. Zacali jsme prvnimi lzickami ve sklenickach od hami a dcerce to chutnalo. Take jsme zkouseli Bio Hipp.Po 1 tydnu jsem zacala varit maso a pridavat ho k zelenine ve sklenickach. Po 3 nedelich jsme zkusily syrove ovoce rozmixovane. Vse OK. Ale nevim, zda je fakt zdravejsi pokracovat v podavani tech sklenicek (psenicny skrob v hami sklenickach? Obsahuje tedy i lepek!), nebo radeji fakt varit. A kdyz varite, jak to delate se skladovanim na vice dni. Nekdo si nasackuje do mrazaku mensi kousky kureciho a ty povari a ma jidlo treba v lednice na dva dny, ktere smicha s uvarenou zeleninou s bramborem. Anebo si nekdo uvari jidlo komplet – maso, zelenina, brambor – treba na 4 dny dopredu a male porce na zmrazit. Takze kazdy den vynda z mrazaku male mnozstvi treba v dozach…jak to delate vy?
Ivka
Oginko, já s úspěchem používala skleněné šroubovací skleničky. Od ovocných přesnídávek už se skoro nedají používat (nějak změnili ta víčka), ale osvědčily se mi skleničky od jogurtů ve skle (např. tuším Jihočeská mlékárna).
Nechávala jsem vždy tak cca 2 cm k hrdlu volné – neplnila jsem je zcela.
Za celou dobu, co jsem to praktikovala, mi žádná sklenička v mrazáku nepraskla.
Ahoj maminy,já jsem mojim dvojčátkům dávala příkrmy cca od 6. měsíce a vždy domácí vařené. Uznávám, že domácí je domácí a tudíž nejlepší, i když často z kupované zeleniny. Ty skleničkové nejsou 100procentní.Představte si, co tam výrobci musí dávat do těch skleniček, aby to vydrželo byť i jen půl roku. Té soli nebo cukru, že? A napovídat Vám můžou cokoli, vždyť jejich výrobek je přece vždy jen to nejlepší…. to samé jako reklamy na prací prášky, všemožné prostředky na hubnutí, zázračné krémy na vrásky atd.
Ale zpátky k příkrmům. Protože nám příkrmy vycházely na jaro- léto, tak jsem si pěstovala i vlastní zeleninku – obrovská výhoda, ale co v zimě. V zimě prostě nakoupím v menším obchodě např. Lidl zeleninu a ovoce, v masně pak chlazené maso. Maso jsem si vždycky uvařila a namlela a pak vždy přidala ke konci vaření k zelenině. Teď už ho také uvařím, rozdělím na porce, které zabalím jednotlivě do kousku igel. sáčku a uložím do plastové dozy a pak do mrazáku. Pak také přidám ke konci vaření a pokrájím na menší kousky.Jako svačinky zásadně nedávám hotové ochucené jogurty viz. lipánek. Stokrát lepší je vzít bílý tučný jogurt s bifidus kulturou a do něj zamíchat rozmačkaný banán, nastrouhané jablko , popř.jiné ovoce. Např. jahody nebo borůvky z léta, které mám v mrazáku. Věřte, že svým dítkám dáte více vitamínů a toho dobrého,než je ve skutečnosti v těch skleničkách. Nemluvě o ceně. Při ceně jedné skleničky a množství, které naši kluci zbaští, by nás to už dávno finančně zruinovalo. Dost na to, že jsou od 2 měsíců na UM. Ještě teď v noci papají instantní kaše a ráno UM.
Diana
Ještě bych se chtěla zeptat v čem zamrazujete dopředu navařená jídla? Ve skleničkách jsem slyšela, že to nejde, aby nepraskly. Avent má třeba Via pohárky, ale ty jsou drahé. Kupujete tedy normální plastové pohárky? Nebo využíváte třeba kelímky od jogurtu? Nebo ještě v něčem jiném? Děkuji
Oginka
Já už mám holky čtyřleté, ale osobně jsem tedy preferovala doma vařené. „Hotovky“ jsem si nechávala na cesty, nebo když jsem věděla, že máme nabitý program a nestihnu uvařit.
Uvařila jsem si vždy více, v ledničce nechala jen to „nezbytné“ množství (rozdělená v lahvičkách) a zbytek zamrazila (taky ve skleničkách po porcích).
A jinak jsem vám chtěla napsat, že s tím jídlem si člověk opravdu nevybere. Před nějakými 28 lety se od třech měsíců dávali dětem kaše a jiný věci nad kterýma se pak pediatři „děsili“….přišlo se s tím, že je to špatné, že do půl roku je nejlepší jen kojit, nedávat ani nic pít, pribináčky až od roku, dřív je to špatné,……a pozor!! Dnes jsem se dozvěděla, že kamarádka, zdravotní sestra u novorozenců, bude mít školení sester kvůli dětské výživě, protože se zas přišlo na to, že do půl roku jen kojit je špatné, že z toho mají děti pak ty alergie, protože se nesetkají s ničím jiným!! Naopak je potřeba už předtím dávat i u plně kojených dětí dávat ovocné šťávy, příkrmy zavádět dřív,…Tak co na to říkáte?!
Oginka
Děkuji moc za odpověď. Pročítala jsem si tu vaše příspěvky a koukla pak na stránky Hami kde je na zkouknutí etiketa se složením a žasla jsem, jak častý je protlak a i když se píše třeba brambory s mrkví, jak to obsahuje ještě i něco jiného. a pak taky olej přidává Hami třeba sojový a to by se taky prý ze začátku nemělo. Spíš slunečnicový. Rozhodla jsem se tedy také kupovat příkrmy alnatura. Tam když je mrkev s bramborou, tak je tam opravdu jen mrkev, brambora, voda a olej slunečnicový.
Oginka
Ahoj Oginko. Prikrmy alnatura vyjdou tak na 32 Kc i s masem. Ty jen zeleninove jsou o par korun levnejsi. ale ne o moc.
Ivka
Oginko, v týdnu do DM asi půjdu, tak když se do té doby nikdo neozve (a já si vzpomenu), mrknu se.
Nevíte prosím vás, na kolik tak vyjdou příkrmy alnatura? Dm drogerii nemáme tak blízko, abych se tam jen tak zajela kouknout. Na kolik vyjde třeba příkrm karotka nebo karotka s bramborama a tak. Jen, abych věděla v jakých cenách se to nějak pohybuje. Děkuju moc!!
Oginka
Ahoj Dano, nejsem odborník na brambory, ale vím, že když třeba v zimě zmrznou, tak jsou pak sladké (to je hnus)
A kdysi jsem zkoušela zmrazit bramborový salát (to jsem netušila, že se to nemá) a po rozmrazení jsem ho vyhodila, protože byl fakt divný.
Asi jsem ti moc nepomohla, ale víc o tom nevím :-))