Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Opět příkrmy 8. měsíc
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na jednu věc. Malýmu je 8 měsíců a tak jsem koupila stravu pro 8. měsíc a všechny příkrmy jsem ochutnala a jsou neuvěřitelně hnusný a to od všech firem. Mohly by jste mi poradit pár tipů jak co uvařit. Teda kromě zeleninových polévek. Příkrmy od 8. měsíce nabízejí už docela dost nových chutí např : špenát, tuňák,makaróny se sýrem , Tagliatelle s brokolicí a smetanou. Chtěla by jsem uvařit i takovýhle věci, ale nevím např jaký špenát ( listový nebo mražený, jakej tuňák , jaký sýr ? atd… ) Děkuji za radu.
Děkuji Vám za radu. Já samozřejmě vím, že jídlo nesolit a nesladit. To by mě ani nenapadlo. Já jsem právě pro malýho nevařila. Všechny věci do 6. měsíce mi chutnaly “ teda v rámci mezi “ . Právě když jsem koupila od 8. měsíce, tak to jídlo mi připadala opravdu ošklivé. Takže jsem si říkala, že by jsem mohla zkusit to udělat. Vím, že to bude podobné, ale třeba by se do toho dalo dát více věcí aby to nebylo tak ošklivé. Nejspíš to vyřeším tak, že budu ty nové suroviny např : tuňák budu kupovat ve skleničce a případně míchat s uvařenými věci doma. Děkuji moc všem za odpovědi.
Já taky netvrdím, že kupované jídlo není vhodné pro děti. Nenapsala jsem, že by se nemělo používat. Jenom tvrdím, že není nutné dávat dítěti hned všechno, co se v těch kupovaných jídlech nalézá… Nšktré složky prostě jsou vhodnější až později. Ale můj názor je „ovlivněn“ tím, že já sama mám potravinovou alergii, atopický ekzém…. a proto je můj syn „rizikový“ a na jídlo si musíme dávat větší pozor. Taky občas malému dávám kupované jídlo, hlavně, když jdeme někam mimo domov. Akorát když si jídlo kupuju, dívám se na etikety, co obsahuje a podle toho vybírám. Opravdu nechápu, proč třeba v jídle od 6 měsíců je cibule apod.
Ale v tom konečném zvážení je to jenom na každé z nás, co svému dítěti dá jíst a co ne….
Já taky netvrdím, že kupované jídlo není vhodné pro děti. Nenapsala jsem, že by se nemělo používat. Jenom tvrdím, že není nutné dávat dítěti hned všechno, co se v těch kupovaných jídlech nalézá… Nšktré složky prostě jsou vhodnější až později. Ale můj názor je „ovlivněn“ tím, že já sama mám potravinovou alergii, atopický ekzém…. a proto je můj syn „rizikový“ a na jídlo si musíme dávat větší pozor. Taky občas malému dávám kupované jídlo, hlavně, když jdeme někam mimo domov. Akorát když si jídlo kupuju, dívám se na etikety, co obsahuje a podle toho vybírám. Opravdu nechápu, proč třeba v jídle od 6 měsíců je cibule apod.
Ale v tom konečném zvážení je to jenom na každé z nás, co svému dítěti dá jíst a co ne….
nemyslím si, že by to kupované jídlo nebylo dobré. Sama zastávám názor, že nejlepší je zlatá střední cesta.Kupované i domácí.U toho jídla pro děti je je celkově problém, že my jsme zvyklí moc kořenit, solit apod.pak nám to jídlo přijde bez chuti.Už jsem si zvykla a docela si s malým ráda dám.Máme rádi zeleninu s kukuřicí od Hami, rajčata a penne od Hippu – to jsou naši favoriti, ale sníme všechno. Základem je, že pokud my dáme dítěti najevo, že to jídlo není dobré, vsugerujeme mu svojí chuť a názor a pak už to do něj opravdu nedostaneme.Jídlo které je vařené doma – bez soli a cukru (tedy nedochucená zelenina a maso) bude mít pro nás stejně mdlou chuť, jako ta kupovaná….
To je můj názor.
Někdy dokonce míchám kupovanou a domácí baštu napůl – malý tak dostane i toho tuňáka, kterého doma nedělám, i to, co má rád.
Já si myslím, že není nejlepší se drřet jenom „těch chutí“, které nabízejí kupovaná jídla pro děti… Oni třeba nabízejí kaši se skořicí už od 6 měsíců a přitom skořice je velký alergen a nedoporučuje se vůbec do jednoho roku. Takže je to na zvážení, co svému dítku dáš… Porstě když „nějaké“ jídlo obsahuje tuňáka, tak neznamená, že tuňák je pro takové děti vhodný…
A pravda je ta, že každá nová složka potravy by se měla jíst alespon tři dny po sobě, aby se vyloučila případná reakce na tuto potravinu. Takže pokud se rozhodněš dát dítěti nově třeba ten špenát, tak ho vařit tři dny… Sýr se moc nedoporučuje do jednoho roku (jak psal Naďulík), klasické kupované mléko také ne do jednoho roku (používám na vaření kojenecké mléko), s rybama bych nikam taky nespěchala… Není nutné, aby 8 měsíční dítě mělé „velké množstí chutí“..jak se mimochodem snaží přesvědčit nkteré značky vyrábějící dětskou stravu. Opravdu strava tak do jednoho roku není moc chuťově pestrá, ale spíše jednotvárná… A co se týká toho, že ti to jídlo „nepřipadalo dobré“. Je to tím, že se do jednoho roku vůbec nedoporučuje používat sůl… Takže i když budeš vařit jídlo doma, bude to chutnat podobně. A není správné posuzovat chuť dětského jídla „našimi chuťěmi“, protože dospělý je zvyklý na solené jídlo. Ale dítě sůl nezná, nemá chuť ještě solí „zkaženou“ a tak chuť jídla vnímá jinak. Takže i když budeš vařit doma, hlavně to jídlo nesol!!! A tip na vaření je jednoduchý. Všechno, co chceš, aby dítko mělo v jídle uvař dohromady, přidej malinko olivového, enbo kvalitního slunečnicového oleje (aby se rozpouštěli vitamíny rozspustné v tucích) a rozmačkej, připadně rozmixuj. A opravdu enní potřeba dítěti už dávat makaróny, tuňáka a hlavně se netrápit tím, že ty jídla jsou podobné. Dítě ještě nemá plně vyzrálý trávicí trakt a jak říkám já, „ono mu nic neuteče, všeho se ještě napapá.“…
Ahoja,špenát můžete-neochucený,mražený.Jen trochu menčí porci tak lžíci je těžší na trávení proto tam přideje při upravě trochu mléka.Můžete to udělat s těstovinami.Sýry jen do 30%,strouhaný taky méně-do toho jednoho roku jsou tay děti nachýlnější na alergie.A občas děti kravské mléko nesnesou+výrobky.Ryby by neměli vůbec jsou dosti alergení.Zavádění nových věcí podávejte týden aby se vyloučila nějaká alergická reakce.Jo a po tom špenátu můžemít zelenou či načernalou stolici.Snad je to trochu k pochopení.A když by jste chtěla nějaké recepty kokněte u dětské doktorky nebo jí požádejte určitě nějaký propagační material bude mít.