Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
příkrmy
Ahoj mamky, poraďte mi prosím:-) Když si jídlo zamrazím, jak dlouho ho můžu nechat v mrazáku? A co jste dávaly svým ratolestem dalšího kromě brambor, mrkve a brokolice? Z květáku a kedlubny mám celkem strach kvůli nadýmání…Myslela jsem ještě špenát, ale to asi jen ten listový, že?Předem díky a ahoj Míša
Míša
taky mám v mrazáku pár pytlíků zamrazených (kostičky)… vždycky to pak přimíchám do jídla, co vařím – ušetřím tím čas – mám tam mrkev, cuketu, hrášek, kukuřici, zelené fazolky, fenykl, květák – myslím, že ani nenadýmá (nám se to teda nikdy nestalo, ani dospělým), brokolici, jediné, co se nemrazí jsou brambory… do jídel dávám bezlepkové těstoviny, rýži, brambory, pohanku nebo na zahuštění polévek instantní kašičky (pohanka, rýže, jáhly) zn. Naturálka
Já sem zamražovala do skleniček,ale spíše omáčky-rajskou,koprovku,kuřecí.Jinak klidně do mikrot.sáčku-malinkého.
Špenát dávej tak 1x za měsíc max jestli už máte rok-není dobrý na žaludek jak psala Katie-navíc neobsahuje tolik železa jak se dřív myslelo-v syrové zelenině ho bude víc.
Brambory jistě do mražáku nepatří-ztrácí chuť i konzistenci.
Mrkev,petržel,celer,rajče,salátová okurka,cuketa,brokolice,květák/prostě kousek zkus na oběd a uvidíš jak vám sedne/,kukuřice,hrášek,fazolky,čínské zelí,kysané zelí,červená loupaná čočka-toto dušené,nebo pečené spolu s masem na oliv.oleji,do jídel přidávám cibuli,česnek,řeřichu,zelené koření.
Snažila bych se tu zeleninu dělat vždy čerstvou a zrovna servírovat-ale taky to někdy šupnu do mražáku:o)
Syrové dávám-rajče/oloupat/,salátovou okurku,ředkvičku,různé druhy salátů-s bílým jogurtem a kuskusem.nebo jako přílohu ke chlebíku.
Máme 19měs.
Míšo, já navařenou zeleninu rozmixuju, dám do vyvařených tvořítek na led, zamrazím a pak rozdělím do pytlíků jednotlivé porce (třeba tři kostičky), popíšu a nechávám v mnrazáku tak cca 3 měsíce, ale prý smí být i víc. Do skleniček od přesnídávek taky někdy mrazím, ale musíš je naplnit tak max. do dvou třetin, aby sklo neprasklo, pak je to v pohodě. Mrazím i rozmixovanou rýži jako přílohu. Dávám kromě mrkve, brambory a brokolice i petržel, celer (ale jen trošičku, je alergenní, tak pozor), dýni (žlutomasou, i k masu), květák (nadýmání po něm nemáme), cuketu, zelené fazolky (taky nejdřív ozkoušet, můžou být alergenní, kukuřici). Špenát jsem zkusila ten hotový od Hippu a nesedl nám, tak ho ani nevařím. Může se prý i červená čočka, nemá být nadýmavá, ale nemám to ozkoušené. Taky se může pro zpestření dávat pohanka a jáhly (jsou bezlepkové).
Petra
Já dávám taky petržel i celer, květák, kedluben,cuketu, kukuřici, teď už i rajčata (Honzovi je rok).
Se špenátem bych byla opatrnější – ve větším množství není pro malé děti vhodný (kvůli obsahu kyseliny šťavelové???)
Ahoj Míšo, já mrazila příkrmy do potravinářské folie po porci, mám je tam několik měsíců. A v parku jsem potkala povídavou paní (babičku), říkala, že snaše navaří ve velkém a do mrazáku to dávají do skleněných skleniček od přesnídávek, ale to jsem nezkoušela. Dávám špenát – osvědčil se mi z Delvity, je listový a mražený po takových malých kouskách, tak vždy vyndám jeden až dva. Dál dávám brokolici, kedluben, květák (zvýšené nadýmání jsem nepozorovala), petržel, je také sladká jako mrkev. Zkusila jsem i celer, ale je to prý alergen, tak pozor. Cuketu, kapustu, z příloh těstoviny a rýži. Přeji dobrou chuť:-))
Lenka