Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Od kdy vejce?
ahoj, maminky, možná jsem moc opatrná, ale chci se zeptat, můžu dávat svému 19 měsíčnímu synovi do jídla celá vejce? Udělala jsem mu květák jen na másle, ale to nechtěl, tak jsem mu příště uvařila květákový mozeček a to mu chutnalo. Nebo jednou u babičky měl knedlíky s vajíčkem (to jsem se dozvěděla až poté). A ještě mám dotaz, jak takhle starým dětem upravujete maso? Já mu ho dusím zvlášť, ale to se nesetkává s velkým úspěchem (přitom mě to chutná, tak nevím). Díky
Taky si myslím, že na 19 měsících už vejce můžeš dávat, pokud nezjistíš, že na něj má alergii. Lucince (2 roky a 8 měsíců)chutná maso vařené (z vývaru na polévku, dělám i ovar), zbožňuje klasické pečené kuře (nejvíc kůži:-((()a taky maso se zeleninou – podusit na cibulce a přidat dušenou mrkev nebo kedluby nebo taky mrkev s kukuřicí (konzervovanou) nebo hráškem. Do roku a třičtrvtě jsem se snažila o „předpisovou“ výživu, ale babičky mi to neustále kazily a pak jsem čekala druhé mimi a začala jsem být laxní, takže Lucinka už jí i řízek (loupání stouhanky jsem asi před půl rokem vzdala), párky (ne často, jen když je koupí táta), kečup (Heinz – nenašla jsem tam žádný konzervant nebo barvivo) apod. Mám tu zkušenost, že jak jednou povolíš, už se nedá nic dělat než to povolit zase.
Myslím, že se obecně uvádí, že celá vejce můžeš podávat od 1 roku (pokud není nějaká alergie na ně…).
My začaly asi tak ve 14 měsících. Od té doby dávám vejce do polévek, do špenátu, květákový mozeček jsem už taky dělala (a chutnal). Takže se neobávej. ;o)
Já maso někdy vařím v polívce, někdy dusím na cibulce, někdy k cibuli přidám hodně pórku (a to teda holkám jede…), dělám ho na rajčatech („á la na paprice“), dávala jsem i pečené kuřecí stehno (jen kousek másla, spíš podlít vodou, podávala jsem jen maso, bez kůže). Taky tápu, takže nejsi v tom sama… ;o)
Souhlasím, žloutek možno od 6 měsíců 2x týdně místo masa už do prvního příkrmu, bílek je alergen a dává se až po roce, u dětí s alergií i později. Já dávám od roka stravu prakticky jako dospělým, tedy samozřejmě „jen to zdravé a málo kořeněné“, jíme teď všichni zdravěji. Maso hodně dusím taky na zelenině a na cibulce, jako spíš štávu než omáčku a k tomu rýži nebo těstoviny. Ale taky peču v troubě, třeba kuře, sekanou…
Trochu jsi mě zaskočila, protože jsem myslela,že vejce můžeš od jednoho roku. Samotný žloutek i dřív. Třeba místo masa.
Jinak já dusím maso nejčastěji na cibuli, někdy i s česnekem, už jsme měli i jemnou sekanou. Nebo peču maso na mrvi, petrželi a celeru, přidám jden bobkový list. A pak z toho udělám parodii na svíčkovou. Dvakrát(na vánoce a teď o velikonocích) jsme měli i řízek(ptala jsem se na to doktorky a ta mi řekla, že nevidí v občasném podání problém).
Myslím, že už teď tak opatrná být nemusíš. Mimochodem, koukni se na sušenky či piškoty. Vejce tam je také.
A obrovský úspěch jsem měla s brokolicí. Do měkka uvařenou s jedním stružkem česneku. Slitou promíchat s vejcem, nastrouhaným sýrem a trochou mléka(já dala vodu). Dát upéct do trouby. Podávám to s bramborem. Ale malá vyjí tu brokolici a bramboru se ani netkne:-)