Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Cukroví
Tak holky, konec negativních zpráv a přejdeme na nějaké lepší téma :-).
Vzhledem k naší rekonstrukci kuchyně nemám zatím na pečení ani pomyšlení, ale do Mikuláše to snad bude hotové. Aspoň jsem ale už přemýšlela o tom, jaké cukroví bych mohla upéct. A rozhodla jsem se, že vyzkouším úplně nové druhy (nebo staré druhy, ale v obměněné podobě-receptu), má někdo nějaké oblíbené, odzkoušené?
Šup sem s recepty, kdo se chce podělit 🙂 Pečené, nepečené, zdravé, nezdravé :-))))…..
já mám nejradši linecké slepované, klasika:-))perníčky, a vanilkové rohlíčky, tyto tři dělám pravidelně a jen se po nich zapráší:-))
Mimo lineckého pečiva, oříškových rohlíčků, vosích hnízd jsou u nás nejoblíbenější:BOUNTY TYČKY
Suroviny:
1 rozpuštěné máslo
25 dkg ml.cukru
100 ml šlehačky
25 dkg kokosuNa polevu:
20 dkg čokolády na vaření a kousek omegy, aby byla čokoláda řidší a kostičky se dobře obalovalyVše smícháme dohromady, hmotu dáme na menší tác nebo plech vyložený fólií. Dáme ztuhnout do lednice, vyklopíme, nakrájíme na malé tyčinky, které namáčíme v čokoládě.
Mandlové čtverečky
Suroviny:
240 g rozdrcených dětských piškotů
200 g bílé čokolády
150 g změklého másla
100 g moučkového cukru
100 g mletých mandlí
4 cl rumu
Na ozdobení: 200 g bílé a 50 g tmavé čokoládyMáslo utřeme s cukrem do pěny a vmícháme rozpuštěnou bílou čokoládu.Vmícháme ostatní suroviny, dobře propracujem a necháme odležet. Těsto vyválíme na placku asi 1,5 cm vysokou a rozkrájíme na čtverečky. Necháme 2 hodiny v lednici ztuhnout. Potom přelijeme bílou rozpuštěnou čokoládou a po ztuhnutí dozdobíme tmavou čokoládou.
LANÝŽE
Na náplň
150 ml plnotučné smetany
350 g tmavé hořké čokolády, vychlazené a potom nastrouhané najemno
50 g másla nakrájeného na kostičky
1–2 lžíce likéru, lze vynechatna polevu
350 g tmavé hořké čokolády
kakao v prášku
bílá čokoláda
cukrářské zdobeníPostup:
Smetanu nalijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Odstavíme ji, vsypeme nastrouhanou čokoládu a máslo a za stálého míchání připravíme tmavou, hustou a hladkou hmotu. Můžeme ji dochutit likérem. Pak ji nalijeme do misky, kde ji necháme téměř úplně ztuhnout.
Vykrajovačkou na melouny nebo lžičkou vykrajujeme kuličky o průměru asi 2,5 cm. Klademe je na tácek vyložený papírem na pečení. Pak je dáme zmrazit, aby úplně ztuhly.Rozehřejeme čokoládu na polevu a vyndáme z mrazáku kuličky. Ty namáčíme do čokolády. Oklepneme přebytečnou u a klademe je na tácek vyložený papírem na pečení nebo alobalem. Hotové lanýže postříkáme bílou čokoládou, na jiné nalepíme cukrářské zdobení.
Pokud chceme mít matný povrch lanýžky ještě než na nich ztuhne čokoládová poleva, obalíme v kakaovém prášku.
(Citováno od uznevimco z 1.12.2014 19:46)
Mimo lineckého pečiva, oříškových rohlíčků, vosích hnízd jsou u nás nejoblíbenější:
BOUNTY TYČKY
Suroviny:
1 rozpuštěné máslo
25 dkg ml.cukru
100 ml šlehačky
25 dkg kokosu
Na polevu:
20 dkg čokolády na vaření a kousek omegy, aby byla čokoláda řidší a kostičky se dobře obalovaly
Vše smícháme dohromady, hmotu dáme na menší tác nebo plech vyložený fólií. Dáme ztuhnout do lednice, vyklopíme, nakrájíme na malé tyčinky, které namáčíme v čokoládě.
Mandlové čtverečky
Suroviny:
240 g rozdrcených dětských piškotů
200 g bílé čokolády
150 g změklého másla
100 g moučkového cukru
100 g mletých mandlí
4 cl rumu
Na ozdobení: 200 g bílé a 50 g tmavé čokolády
Máslo utřeme s cukrem do pěny a vmícháme rozpuštěnou bílou čokoládu.Vmícháme ostatní suroviny, dobře propracujem a necháme odležet. Těsto vyválíme na placku asi 1,5 cm vysokou a rozkrájíme na čtverečky. Necháme 2 hodiny v lednici ztuhnout. Potom přelijeme bílou rozpuštěnou čokoládou a po ztuhnutí dozdobíme tmavou čokoládou.
LANÝŽE
Na náplň
150 ml plnotučné smetany
350 g tmavé hořké čokolády, vychlazené a potom nastrouhané najemno
50 g másla nakrájeného na kostičky
1–2 lžíce likéru, lze vynechat
na polevu
350 g tmavé hořké čokolády
kakao v prášku
bílá čokoláda
cukrářské zdobení
Postup:
Smetanu nalijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Odstavíme ji, vsypeme nastrouhanou čokoládu a máslo a za stálého míchání připravíme tmavou, hustou a hladkou hmotu. Můžeme ji dochutit likérem. Pak ji nalijeme do misky, kde ji necháme téměř úplně ztuhnout.
Vykrajovačkou na melouny nebo lžičkou vykrajujeme kuličky o průměru asi 2,5 cm. Klademe je na tácek vyložený papírem na pečení. Pak je dáme zmrazit, aby úplně ztuhly.
Rozehřejeme čokoládu na polevu a vyndáme z mrazáku kuličky. Ty namáčíme do čokolády. Oklepneme přebytečnou u a klademe je na tácek vyložený papírem na pečení nebo alobalem. Hotové lanýže postříkáme bílou čokoládou, na jiné nalepíme cukrářské zdobení.
Pokud chceme mít matný povrch lanýžky ještě než na nich ztuhne čokoládová poleva, obalíme v kakaovém prášku.
Masarykovo vánoční cukroví (úžasné a jednoduché)
170g lískových oříšků, 300g hl. mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru, 1 žloutek, cukr na obaleníCelé lískové oříšky opražíme na plechu při 210C asi 10 minut.
Poté promneme v utěrce a namočíme na 1/2 hodiny do horké vody.
Ostatní suroviny smícháme, oříšky lehce obalíme v hl. mouce a vmícháme do těsta.
Spojíme a vytvarujeme 4 válečky o průměru asi 3-4 cm.
Zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v lednici (já nechala přes noc).
Poté válečky krájíme ostrým nožem na asi 0,5 cm tenké plátky,
pokládáme na pečící papír a pečeme na 180C asi 9-10 minut (dorůžova).
Teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Je to obrovská lahoda a hlavně to zvládne opravdu každý.
Oříšky jsou zjemnělé a jdou krásně krájet, ovšem těsto musí být opravdu ztuhlé.(Citováno od Králíček4 z 28.11.2014 09:22)Tak špičky bych moc ráda vyzkoušela, mám je moc ráda. Kdysi jsem to zkoušela, dostala jsem tip od jedné holčiny tady z VD, cukrářka, ale prostě se to nějak nevyvedlo a já už to zatratila 😀
Králíčku, prosím, u těch masaryček, kolik té vody??? Děkuji *
(Citováno od Ježeček z 28.11.2014 10:14)
Ježečku,já je dala do misky a zalila horkou vodou z konvice,tak aby byly ponořené
Masarykovo vánoční cukroví (úžasné a jednoduché)
170g lískových oříšků, 300g hl. mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru, 1 žloutek, cukr na obaleníCelé lískové oříšky opražíme na plechu při 210C asi 10 minut.
Poté promneme v utěrce a namočíme na 1/2 hodiny do horké vody.
Ostatní suroviny smícháme, oříšky lehce obalíme v hl. mouce a vmícháme do těsta.
Spojíme a vytvarujeme 4 válečky o průměru asi 3-4 cm.
Zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v lednici (já nechala přes noc).
Poté válečky krájíme ostrým nožem na asi 0,5 cm tenké plátky,
pokládáme na pečící papír a pečeme na 180C asi 9-10 minut (dorůžova).
Teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Je to obrovská lahoda a hlavně to zvládne opravdu každý.
Oříšky jsou zjemnělé a jdou krásně krájet, ovšem těsto musí být opravdu ztuhlé.(Citováno od Králíček4 z 28.11.2014 09:22)
Tak špičky bych moc ráda vyzkoušela, mám je moc ráda. Kdysi jsem to zkoušela, dostala jsem tip od jedné holčiny tady z VD, cukrářka, ale prostě se to nějak nevyvedlo a já už to zatratila 😀
Králíčku, prosím, u těch masaryček, kolik té vody??? Děkuji *
Nugetové (nutelové) špičky
250 g nugety (Nutelly), 100 g (i víc) másla, 2 lžíce vaječného koňaku.
Dětské piškoty, čokoládová poleva.
Nugetu, máslo a vaječný koňak ušleháme do krému, nastříkáme špičky na piškoty a dáme zchladit. Pak je namáčíme do polevy.
Kakaovo-piškotové plátky
25 dkg ml.cukru
4 dkg kakaa
20 dkg másla
20 dkg piškotů
2 vejce
1 vanil.cukr
Cukr, vejce, vanilkový cukr a kakao smícháme. Poté přidáme rozehřátý tuk / máslo + na kousky nalámané piškoty. 1/2 hmoty dáme na alobal a rozprostřeme. (viz foto) Poté zabalíme a uděláme asi 5 cm tlustého hada.Celé zopakujeme s druhou 1/2 hmoty. Necháme v lednici alespoň 3 hod. Poté nakrájíme asi na 1 cm plátky.
Masarykovo vánoční cukroví (úžasné a jednoduché)
170g lískových oříšků, 300g hl. mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru, 1 žloutek, cukr na obalení
Celé lískové oříšky opražíme na plechu při 210C asi 10 minut.
Poté promneme v utěrce a namočíme na 1/2 hodiny do horké vody.
Ostatní suroviny smícháme, oříšky lehce obalíme v hl. mouce a vmícháme do těsta.
Spojíme a vytvarujeme 4 válečky o průměru asi 3-4 cm.
Zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v lednici (já nechala přes noc).
Poté válečky krájíme ostrým nožem na asi 0,5 cm tenké plátky,
pokládáme na pečící papír a pečeme na 180C asi 9-10 minut (dorůžova).
Teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Je to obrovská lahoda a hlavně to zvládne opravdu každý.
Oříšky jsou zjemnělé a jdou krásně krájet, ovšem těsto musí být opravdu ztuhlé.
Kokosky
Recept na cca 30-35 ks:
3 ks bílků
180 g cukru krystal
180 g strouhaného kokosu
hrst proseté strouhanky
rybízová nebo jahodová marmeláda
kolečka z lineckého těsta
čokoládový nebo kakaový krém
čokoládová poleva
1. Bílky vyšleháme v páře (ve větší nádobě s vařící vodou je ponořena menší nádoba s bílky) do tuhého sněhu
2. Za stálého šlehání přidáme postupně cukr, kokos a strouhanku
3. Plníme do cukrářského sáčku se širokou hubičkou a tvoříme pusinky na vymazaný a moukou vysypaný plech
4. Sušíme (na minimum teploty) pozvolna v troubě do jemného zrůžovění
5. Na kolečko z lineckého těsta o průměru asi 3 cm nastříkáme kroužek z čokoládového krému, do středu naneseme trochu rybízové nebo jahodové marmelády a kokosku přilepíme
6. Spodní okraj vzniklého cukroví můžeme máčet v čokoládové polevě.
Doporučení:
Na vymazaný a moukou vysypaný plech si předznačíme vykrajovátkem o průměru cca 3 cm kolečka, tím si naznačíme velikost kokosek, budeme je mít přibližně stejně velké.
😀 😀ja si poradim 😀 jsi moc hodna,dekuji!!varim veceri ,snedla bych i Karkulku 😀dekuji uctive 😀 uz je mi to jasne,cca 220a dle hustoty,dekuji mooc 😉
(Citováno od meggi41 z 27.11.2014 16:12)
možná i víc,někdy stačí jedny,někdy ne,to nevím proč,třeba dělají rozdílné,já dnes koupila tyhle,se skořicí jsou jiné,ale ty mi nechutnají(Citováno od Králíček4 z 27.11.2014 16:39)
(Citováno od meggi41 z 27.11.2014 17:12)
Karkulka by mi nechutnala,dělala jsme gyros s nudlami a Domčovi perník a nějaké cukroví 🙂
(Citováno od Králíček4 z 27.11.2014 18:57)
hlad jak vlka tak i ta Karkulka 😀
my kuratko grilovane,na medu,ryze i salat z testov.a zeleniny a uziraji mi pernicky 😀 uz jsou na tajnem miste 😀 😀 a dalsi testo na ne v lednici***
ja si poradim 😀 jsi moc hodna,dekuji!!varim veceri ,snedla bych i Karkulku 😀dekuji uctive 😀 uz je mi to jasne,cca 220a dle hustoty,dekuji mooc 😉
(Citováno od meggi41 z 27.11.2014 16:12)
možná i víc,někdy stačí jedny,někdy ne,to nevím proč,třeba dělají rozdílné,já dnes koupila tyhle,se skořicí jsou jiné,ale ty mi nechutnají(Citováno od Králíček4 z 27.11.2014 16:39)
(Citováno od meggi41 z 27.11.2014 17:12)
Karkulka by mi nechutnala,dělala jsme gyros s nudlami a Domčovi perník a nějaké cukroví 🙂
ja si poradim 😀 jsi moc hodna,dekuji!!varim veceri ,snedla bych i Karkulku 😀dekuji uctive 😀 uz je mi to jasne,cca 220a dle hustoty,dekuji mooc 😉
(Citováno od meggi41 z 27.11.2014 16:12)
možná i víc,někdy stačí jedny,někdy ne,to nevím proč,třeba dělají rozdílné,já dnes koupila tyhle,se skořicí jsou jiné,ale ty mi nechutnají(Citováno od Králíček4 z 27.11.2014 16:39)
dekuji uctive 😀 uz je mi to jasne,cca 220a dle hustoty,dekuji mooc 😉
(Citováno od meggi41 z 27.11.2014 16:12)
možná i víc,někdy stačí jedny,někdy ne,to nevím proč,třeba dělají rozdílné,já dnes koupila tyhle,se skořicí jsou jiné,ale ty mi nechutnají