Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
SD: Den výživy a chleba na VD
Dostatečná výživa je v některých částech světa palčivým problémem. Na nedostatek jídla umírají i v současnosti stovky dětí. V civilizovaném světě se zase pereme s nadváhou a přebytky jídla. Chléb byl vždy základní potravinou, tak se na něj zaměříme i dnes…
Zkoušeli jste si doma někdy sami upéct chléb?
Máte nějaké vyzkoušené recepty na domácí chléb?
Snažíte se stravovat zdravě, příp. jak?
Vedete své děti ke zdravému stravování?
Jaká jídla patří mezi vaše oblíbené a která „nemusíte“?
Přidejte váš názor na vše, co se týká jídla, problematiky hladovějících dětí, nadbytku jídlu apod. Fotky spokojených strávníků i jídel z vašich receptů můžete vkládat do mňamkoalba!
Věděli jste, že i z obyčejného chleba můžete vytvořit nápaditá a chutná jídla, kterými rodinu u večerního stolu ohromíte? Milena Volfová vám v kuchařce Chléb hlavní roli poradí, jak upéct chleba, houstičky a další druhy pečiva, ukáže spoustu dalších variací – plněné chleby, chléb na sladko apod. Máte-li křupavý, ještě teplý a voňavý chléb, je snadné proměnit jej v pochoutku, stačí jen pár čerstvých surovin…
Pro tři z vás máme připravenou kuchařku Chléb v hlavní roli, od partnera diskuze, nakladatelství Smart Press.
Do slosování budou zařazeny všechny komentáře vložené nejpozději 18.10., včetně odkazů do fotoalba na vaše obrázky.
U nás se pečivo taky už pár let nekupuje, nebojen vyjímečně, peču chleba z kvasu i rohlíky a vlastně co používám kvásek, už na žádné kynuté věci nepoužívám droždí.
Teď se to ale asi změní, protože pokud vynechávám ze stravy obiloviny, do pečení se tedy rozhodně nehrnu :-).
Obdivuji všechny kdo peče chleba.. 🙂 já nikdy nepekla..jak vás ale čtu,tak si snad nějaký upeču..pošle mě někdo návod pro začátníky?nemám pekárnu..a raději bych chtěla zkusit tmavý..mám ráda tmavé pečivo..
Máme pekárnu a dřív jsem hodně v ní pekla chleba,nyní spíše míchám těsta a chleba dělávám ten bez hnětení,dlouho kynutý a ten milujeme,jen zasyčí a je pryč 🙂
Kvásek je hodně citlivý a nemá moc rád tvrdou vodu, tak jsem někde četla, že je lepší jí převařit. Když vařím třeba v rychlovarce vodu na čaj, tak dám víc a použiju co zbyde.
Fotku bych dala, ale vždycky než se dokopu k tomu ,že chleba vyfotím, tak je ho půlka pryč :-). Ale dneska se snad zadaří :-).
(Citováno od tvorenicko z 16.10.2014 09:37)
…tak klidně vyfoť tu půlku 🙂
Za vysvětlení s vodou děkuju, to mě nenapadlo. My máme vodu hodně tvrdou, tak mám filtrační konvici na lince. Do kvásku jsem dávala taky tuhle (aby měla pokojovou teplotu), tak vlastně nevědomky jsem tomu chlebu pomohla 😉
U nás už pečivo nekupujeme, pečeme si chleba i housky doma. Nejdřív jsem začala s droždím, pak jsem nastudovala něco o kvásku, sehnala a vyzkoušela. První pokusy nic moc, než jsem vychytala chybičky, ale teď už se daří. Už i ošatku na kynutí jsem pořídila a konečně chleba nejen ,že chutná jako chleba, ale už i vypadá jako chleba :-).
Nejosvědčenější mám recept:
300g kvásku (ze žitné mouky tmavé)
300g žitné mouky chlebové
cca 150 ml vody (převařenou)
12g soli
drcený kmín
Je důležité ho nechat dlouho kynout. Teď zkouším pokus se zpomaleným kynutím, kdy jsem včera večer zadělala těsto, dala do ošatky a dala do lednice. Odpoledne ho vyndám, nechám ohřát na pokojovou teplotu a pak dokynout, až zdvojnásobí hmotnost. Snad se zadaří :-).Jinak jsem začínala na úplné klasice z hladké mouky a žitné chlebové, voda, droždí, lžíce octa, lžíce oleje, sůl, kmín. Ten nezkazí ani začátečník :-).
A moc nám chutnají dalamánky ze žitné mouky, o víkendu jsem dělala z dvojité dávky, polovinu dala do mrazáku a včera je vytáhla a byli jak čerstvé :-).
(Citováno od tvorenicko z 16.10.2014 07:48)To by chtělo foto 😉
Proč má být ta voda převařená?
(Citováno od Petra z 16.10.2014 09:29)
Kvásek je hodně citlivý a nemá moc rád tvrdou vodu, tak jsem někde četla, že je lepší jí převařit. Když vařím třeba v rychlovarce vodu na čaj, tak dám víc a použiju co zbyde.
Fotku bych dala, ale vždycky než se dokopu k tomu ,že chleba vyfotím, tak je ho půlka pryč :-). Ale dneska se snad zadaří :-).
Mám doma pekárnu a dost často pečeme chlebík nebo si udělám těsto na dalamánky, celozrnné houstičky. Největší úspěch má u nás doma asi chléb jogurtový. A pak milují chléb ochucený bylinkami.
A z dětství si pamatuju, jak jsme častou přemlouvali mamku, ať upeče chleba doma – dělala ho s fenyklem a anýzem, milovali jsme ho.
(Citováno od halina z 16.10.2014 09:10)halino, tak šup sem recept na ten jogurtový chleba 😉
(Citováno od Petra z 16.10.2014 09:30)
Až zítra večer, recept z hlavy nevím a dnes doma vůbec nebudu. 🙂
Mám doma pekárnu a dost často pečeme chlebík nebo si udělám těsto na dalamánky, celozrnné houstičky. Největší úspěch má u nás doma asi chléb jogurtový. A pak milují chléb ochucený bylinkami.
A z dětství si pamatuju, jak jsme častou přemlouvali mamku, ať upeče chleba doma – dělala ho s fenyklem a anýzem, milovali jsme ho.
(Citováno od halina z 16.10.2014 09:10)
halino, tak šup sem recept na ten jogurtový chleba 😉
U nás už pečivo nekupujeme, pečeme si chleba i housky doma. Nejdřív jsem začala s droždím, pak jsem nastudovala něco o kvásku, sehnala a vyzkoušela. První pokusy nic moc, než jsem vychytala chybičky, ale teď už se daří. Už i ošatku na kynutí jsem pořídila a konečně chleba nejen ,že chutná jako chleba, ale už i vypadá jako chleba :-).
Nejosvědčenější mám recept:
300g kvásku (ze žitné mouky tmavé)
300g žitné mouky chlebové
cca 150 ml vody (převařenou)
12g soli
drcený kmín
Je důležité ho nechat dlouho kynout. Teď zkouším pokus se zpomaleným kynutím, kdy jsem včera večer zadělala těsto, dala do ošatky a dala do lednice. Odpoledne ho vyndám, nechám ohřát na pokojovou teplotu a pak dokynout, až zdvojnásobí hmotnost. Snad se zadaří :-).Jinak jsem začínala na úplné klasice z hladké mouky a žitné chlebové, voda, droždí, lžíce octa, lžíce oleje, sůl, kmín. Ten nezkazí ani začátečník :-).
A moc nám chutnají dalamánky ze žitné mouky, o víkendu jsem dělala z dvojité dávky, polovinu dala do mrazáku a včera je vytáhla a byli jak čerstvé :-).
(Citováno od tvorenicko z 16.10.2014 07:48)
To by chtělo foto 😉
Proč má být ta voda převařená?
Mám doma pekárnu a dost často pečeme chlebík nebo si udělám těsto na dalamánky, celozrnné houstičky. Největší úspěch má u nás doma asi chléb jogurtový. A pak milují chléb ochucený bylinkami.
A z dětství si pamatuju, jak jsme častou přemlouvali mamku, ať upeče chleba doma – dělala ho s fenyklem a anýzem, milovali jsme ho.
U nás už pečivo nekupujeme, pečeme si chleba i housky doma. Nejdřív jsem začala s droždím, pak jsem nastudovala něco o kvásku, sehnala a vyzkoušela. První pokusy nic moc, než jsem vychytala chybičky, ale teď už se daří. Už i ošatku na kynutí jsem pořídila a konečně chleba nejen ,že chutná jako chleba, ale už i vypadá jako chleba :-).
Nejosvědčenější mám recept:
300g kvásku (ze žitné mouky tmavé)
300g žitné mouky chlebové
cca 150 ml vody (převařenou)
12g soli
drcený kmín
Je důležité ho nechat dlouho kynout. Teď zkouším pokus se zpomaleným kynutím, kdy jsem včera večer zadělala těsto, dala do ošatky a dala do lednice. Odpoledne ho vyndám, nechám ohřát na pokojovou teplotu a pak dokynout, až zdvojnásobí hmotnost. Snad se zadaří :-).
Jinak jsem začínala na úplné klasice z hladké mouky a žitné chlebové, voda, droždí, lžíce octa, lžíce oleje, sůl, kmín. Ten nezkazí ani začátečník :-).
A moc nám chutnají dalamánky ze žitné mouky, o víkendu jsem dělala z dvojité dávky, polovinu dala do mrazáku a včera je vytáhla a byli jak čerstvé :-).