Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
SD: Den výživy a chleba na VD
Dostatečná výživa je v některých částech světa palčivým problémem. Na nedostatek jídla umírají i v současnosti stovky dětí. V civilizovaném světě se zase pereme s nadváhou a přebytky jídla. Chléb byl vždy základní potravinou, tak se na něj zaměříme i dnes…
Zkoušeli jste si doma někdy sami upéct chléb?
Máte nějaké vyzkoušené recepty na domácí chléb?
Snažíte se stravovat zdravě, příp. jak?
Vedete své děti ke zdravému stravování?
Jaká jídla patří mezi vaše oblíbené a která „nemusíte“?
Přidejte váš názor na vše, co se týká jídla, problematiky hladovějících dětí, nadbytku jídlu apod. Fotky spokojených strávníků i jídel z vašich receptů můžete vkládat do mňamkoalba!
Věděli jste, že i z obyčejného chleba můžete vytvořit nápaditá a chutná jídla, kterými rodinu u večerního stolu ohromíte? Milena Volfová vám v kuchařce Chléb hlavní roli poradí, jak upéct chleba, houstičky a další druhy pečiva, ukáže spoustu dalších variací – plněné chleby, chléb na sladko apod. Máte-li křupavý, ještě teplý a voňavý chléb, je snadné proměnit jej v pochoutku, stačí jen pár čerstvých surovin…
Pro tři z vás máme připravenou kuchařku Chléb v hlavní roli, od partnera diskuze, nakladatelství Smart Press.
Do slosování budou zařazeny všechny komentáře vložené nejpozději 18.10., včetně odkazů do fotoalba na vaše obrázky.
Holky, tak já koukám, kolik z vás si doma peče pečivo…Určitě jsem někdy chleba i rohlíky vyzkoušela, ale není to pravidelně, jak třeba píše Lien, že pečivo vůbec nekupuje…No a kváskový teda už vůbec ne, je to hodně složité? asi bych to měla změnit…
Jinak teďka všeobecně jsem do našeho jídelníčku zařadila víc zeleniny, včera jsem třeba udělala dýňovou polévku a zavařila do ní pohanku a ta naše nejmladší snědla celý talíř 🙂 Starším holkám se snažím pořád nabízet spíše ovoce, či nějaké zdravé mlsání, teďka třeba v podobě i oříšků. Teďka je starší ve větší škole a docela bojujeme s automatem na sladké, protože “všichni“ si v něm pořád něco kupují, včera mě hlásila co měla spolužačka na svačinu a já se nestačím divit…
Takže všeobecně snažíme se stravovat zdravě i když mnohdy to prostě nejde, donedávna jsem třeba nevěděla co je to bulgur, nyní je naší oblíbenou přílohou zároveň s kuskusem.
U nás se pečivo taky už pár let nekupuje, nebojen vyjímečně, peču chleba z kvasu i rohlíky a vlastně co používám kvásek, už na žádné kynuté věci nepoužívám droždí.
Teď se to ale asi změní, protože pokud vynechávám ze stravy obiloviny, do pečení se tedy rozhodně nehrnu :-).
(Citováno od Lien z 16.10.2014 11:19)Lien, rohlíky z kvásku jsem ještě nezkoušela, jen chleba. Postup je stejný jako u chleba? Myslím kynutí a tak. Chleba nechávám kynout v ošatce a pak jen vyklopím a peču, ale rohlíky pak musím vyválet a umotat (nebo housky), dokyne to potom?
(Citováno od tvorenicko z 16.10.2014 11:57)Klasické rohlíky ala 80’s – kvásková varianta (doma dopestovaný žitný kvásek)
Hlavným rozdielom oproti variante s instantným droždím (alebo s čerstvým lisovaným) je dĺžka prípravy, mierne zmenená chuť a kvalita. Rohlíky sú po kvásku mierne nakyslé, na druhej strane sú ešte nadýchanejšie, jemnejšie a chutnejšie – hlavne vďaka dlhšiemu procesu zretia kvasu.
Ingrediencie:
250ml vlažnej vody
3 lyžice masla (necháme rozpustiť)
1 lyžica žitného kvásku (20g) (kvásek získate tu: http://vwww.pecempecen.cz alebo si ho sami dopestujete podľa tohto návodu http://www.maskrtnica.cz/komunitni-kvaseni)
500g polohrubej múky
10g cukru
10g soli
Postup:
1.Deň
Preferment:
Do misy vložím jednu lyžicu kvásku (20g), pridám 1/3 polohrubej múky (166g) a 1/3 vody (83ml). Premiešam a spracujem až je cesto spojené. Prikryjem fóliou a nechám v teple vyzrieť cca 12-16h (ideálne v noci).
2.Deň
Rozpustím 3 lyžice masla. S maslom sa dá určite experimentovať a pridať ho i viacej – spôsobí, že striedka bude ešte jemnejšia (vatovejšia) a rohlíky voňavejšie po masle.
Vezmem vyzretý preferment (mal by byť v mise trochu rozlezený s bublinkami a zväčšený aspoň na 1/3 svojho pôvodného objemu) a pridám k nemu zbytok múky (333g), soľ, cukor, zbytok vody (166g) a na záver rozputené a schladnuté maslo. Miešam vareškou až pokým sa všetko nespojí a dá sa spracovávať rukou.
Miesim (spracovávam) cesto priamo v mise alebo na pracovnej doske aspoň 10-15 minút.
Po dôkladom spracovaní je cesto vláčne, nelepí sa a misa je čistá. Ak sa lepí, pridám trošku ďalšej múky. Cesto nechám kysnúť v mise, kde som ho spracovával pod fóliou cca 2-3 hodiny a prekladám po cca 1/2 hodine podľa tohto postupu http://youtu.be/ZnxiawZoL4A (5:00min.). |Vďaka Maškrnička ;-)|
Po vykysnutí cesto rozdelím na cca 80g bochníčky, ktoré ešte trochu spracujem a nechám asi 10min. postáť. Potom valčekom rozvaľkám na tvar elipsy o dĺžke cca 25-30 cm, zrolujem do ruličky a dlaňami rozrolujem na dĺžku rohlíka cca 20 cm a priemer asi 3-4 cm (ideálne na jeden pohyb zdola nahor).
Pozn: Dbám na dobré “utiahnutie“ a rovnomerný tvar po celej dĺžke. Pri rolovaní cesto naťahujem do strán.
Kladiem hneď na pečiaci papier dostatočne od seba. Keď mám plný plech, postriekam všetky vodou z rozprašovača, prikryjem potravinovou fóliou a nechám ešte kysnúť 1-2 hodiny. Pozn: Pri kynutí pod fóliou by sa mali rohlíky viditeľne zväčšiť aspoň o tretinu.
Vložím do trúby plech na pečenie a jeden naspodok trúby na vodu (budem zaparovať). Zapnem trúbu na max. (250°C)
Pečiem:
Tesne pred vložením na rozpálený plech odstránim fóliu, opäť potriem alebo postriekam vodou, vytiahnem rozpálený plech z trúby, presuniem rohlíky na plech aj s papierom, vložím do trúby a nalejem do spodného plechu 1-2 dcl vody.
Pečiem na maximum až do tmavoružovej farby.
Pozn.: Každá trúba pečie inak. Ja som piekol cca 11 minút, trúbu som pred pečením žhavil cca 45 min.
Videorecept: http://youtu.be/vGn_PbI8_oc
Dělala jsem podle tohoto receptu, jsou výborné, jestli máš účet na FB, doporučuji se přidat ke skupině Pečempecen, je tam mnoho insipirace, rad, receptů. Já už dělala i knedlík, vůbec jsem neřešila recept, místo kvasnic kvásek (už rozkvašený), od oka hustotu těsta a delší kynutí, jsou výborné
(Citováno od Lien z 16.10.2014 12:36)
Děkuju!! :-))))
ahoj,tema aktualni i zde ve skolach,coz je fajn 😉
Ja jsem “hrozna“ale nesnasim vyhazovani chleba a neustale s tim “prudim“,ac nejsem verici v boha,chleba je pro mne bozi dar!! 😉 Nastesti me deti nevyhazuji **Vykladame si ve skole,ze ve svete umiraji deti na HLAD a muzu rict,ze deti reaguji uzasne,az mne to dojima***stejne jako,ze nekde piji deti,lide spinavou vodu**
Uz pri psani mam slzy v ocich..Ja pecu chleba stale,asi od doby,co jsem maminka(a nejen ten),pecu s laskou,hnetu vse rucne a jeste u toho poctive procvicim prani svaly 🙂
Pecu jedine zitne,celozrne,spaldove…pridavam bylinky,orechy,brusunky,ovoce..
Pecu i rohliky,mam leta osvedcene uzasne Chorvarske**
Pecu razenky,bulky,pletynky atd atd**
Krom toho pecu i lidem vsecko mozny**(min vikend sem pekla 150svat.kolacku)
Chleb malokdy kupuji*vecer zadelam a je to**z 90%delam testa od oka*vzdy je jine,chutne,poctive*pekarnu nemam,jen sve ruce 😉
pokusim se po praci nejak vlozit fotky*zrovna vcera sem pekla zitny a trosku zbylo )*
Zatim zdravi M
(Citováno od meggi41 z 16.10.2014 11:44)Já začala až nedávno a taky už se mi nechce kupovat pečivo v obchodě. To domácí pečené je prostě mnohem chutnější a vím, co jím :-). Akorát bylo zezačátku dost složité vychytat to časově tak, abychom měli pořád chleba připravený, protože chodím do práce a nemůžu péct kdykoli během dne. A s kváskem to je ještě komplikovanější :-). Ale určitě setrvám 🙂
Prosím prosím, nebyl by recept na ty chorvatské rohlíky?
(Citováno od tvorenicko z 16.10.2014 11:56)
Zdravim ja v tom tak “trosku“i podnikam a take precuji 🙂 chleba pecu vecer,ostatni vikendy hlavne*pecu jinak uz cca 30r**
Varazdinski Klipici-Chorvatske rohliky-z mesta Vrazdin,od pratel 😉
jsou leta letouci vyzkousene a mnaam
1kg mouky,hl(nebo celozrne,v tom pripade davam tekutiny dle hustoty)
6deci mleka vlaz.,ci vody
2,5 deci oleje
80g drozdi(ja zde pouzivam casteji susene cca 2lzickya vzdy supr)
25g.soli(proste primerene)
1lzice cukru(nebo MEDU,ten davam i do vsech kynutych veci!)
dale muze bejt 1zloutek na potreni
sezam seminka,morska hruba sul,mak…
udelam dulek v mouce,prisam troslu vody(mleka),med(cukr),drozdi a necham “probublat“kvasek,pak vse ostatni,poradne makam,je to supr testo :-)necham kynout..
pak udelam z neho cca 27kulicek,kazdou sup rozvalim na “placku“asi 20cm vyskya soulamdo rohlicku,kazdou jeste soulanim roztahnu at jsou vetsi*
necham cca 10min nakynout na plechu,davam pec.papir*muzes potrit zloutk,necim posypat*
pecu asi na 220st jen 10-12minutek 😉
mam je v mobilu,vecer se pokusim dodat**
jinak kvasek na chleby delam trideni z ovocne stavy*
na buchty,kolace delam misto klasickeho drozni a mleka tzv.Omladek–vlz.voda,mouka,drozdi a sladovy vytazek(Sladenka,nebo Sladovit,lzicku,maji je ve Zdrave vyzive,da se nahradit i MEDEM!vse co pisu se smicha v takovou hustou kasi a po vykynutiv lednici klidne i,se to prida do mouky a ostatnich veci a testa jsou kvalitnejsi..**
zatim paa 😉
U nás se pečivo taky už pár let nekupuje, nebojen vyjímečně, peču chleba z kvasu i rohlíky a vlastně co používám kvásek, už na žádné kynuté věci nepoužívám droždí.
Teď se to ale asi změní, protože pokud vynechávám ze stravy obiloviny, do pečení se tedy rozhodně nehrnu :-).
(Citováno od Lien z 16.10.2014 11:19)Lien, rohlíky z kvásku jsem ještě nezkoušela, jen chleba. Postup je stejný jako u chleba? Myslím kynutí a tak. Chleba nechávám kynout v ošatce a pak jen vyklopím a peču, ale rohlíky pak musím vyválet a umotat (nebo housky), dokyne to potom?
(Citováno od tvorenicko z 16.10.2014 11:57)
Klasické rohlíky ala 80’s – kvásková varianta (doma dopestovaný žitný kvásek)
Hlavným rozdielom oproti variante s instantným droždím (alebo s čerstvým lisovaným) je dĺžka prípravy, mierne zmenená chuť a kvalita. Rohlíky sú po kvásku mierne nakyslé, na druhej strane sú ešte nadýchanejšie, jemnejšie a chutnejšie – hlavne vďaka dlhšiemu procesu zretia kvasu.
Ingrediencie:
250ml vlažnej vody
3 lyžice masla (necháme rozpustiť)
1 lyžica žitného kvásku (20g) (kvásek získate tu: http://vwww.pecempecen.cz alebo si ho sami dopestujete podľa tohto návodu http://www.maskrtnica.cz/komunitni-kvaseni)
500g polohrubej múky
10g cukru
10g soli
Postup:
1.Deň
Preferment:
Do misy vložím jednu lyžicu kvásku (20g), pridám 1/3 polohrubej múky (166g) a 1/3 vody (83ml). Premiešam a spracujem až je cesto spojené. Prikryjem fóliou a nechám v teple vyzrieť cca 12-16h (ideálne v noci).
2.Deň
Rozpustím 3 lyžice masla. S maslom sa dá určite experimentovať a pridať ho i viacej – spôsobí, že striedka bude ešte jemnejšia (vatovejšia) a rohlíky voňavejšie po masle.
Vezmem vyzretý preferment (mal by byť v mise trochu rozlezený s bublinkami a zväčšený aspoň na 1/3 svojho pôvodného objemu) a pridám k nemu zbytok múky (333g), soľ, cukor, zbytok vody (166g) a na záver rozputené a schladnuté maslo. Miešam vareškou až pokým sa všetko nespojí a dá sa spracovávať rukou.
Miesim (spracovávam) cesto priamo v mise alebo na pracovnej doske aspoň 10-15 minút.
Po dôkladom spracovaní je cesto vláčne, nelepí sa a misa je čistá. Ak sa lepí, pridám trošku ďalšej múky. Cesto nechám kysnúť v mise, kde som ho spracovával pod fóliou cca 2-3 hodiny a prekladám po cca 1/2 hodine podľa tohto postupu http://youtu.be/ZnxiawZoL4A (5:00min.). |Vďaka Maškrnička ;-)|
Po vykysnutí cesto rozdelím na cca 80g bochníčky, ktoré ešte trochu spracujem a nechám asi 10min. postáť. Potom valčekom rozvaľkám na tvar elipsy o dĺžke cca 25-30 cm, zrolujem do ruličky a dlaňami rozrolujem na dĺžku rohlíka cca 20 cm a priemer asi 3-4 cm (ideálne na jeden pohyb zdola nahor).
Pozn: Dbám na dobré “utiahnutie“ a rovnomerný tvar po celej dĺžke. Pri rolovaní cesto naťahujem do strán.
Kladiem hneď na pečiaci papier dostatočne od seba. Keď mám plný plech, postriekam všetky vodou z rozprašovača, prikryjem potravinovou fóliou a nechám ešte kysnúť 1-2 hodiny. Pozn: Pri kynutí pod fóliou by sa mali rohlíky viditeľne zväčšiť aspoň o tretinu.
Vložím do trúby plech na pečenie a jeden naspodok trúby na vodu (budem zaparovať). Zapnem trúbu na max. (250°C)
Pečiem:
Tesne pred vložením na rozpálený plech odstránim fóliu, opäť potriem alebo postriekam vodou, vytiahnem rozpálený plech z trúby, presuniem rohlíky na plech aj s papierom, vložím do trúby a nalejem do spodného plechu 1-2 dcl vody.
Pečiem na maximum až do tmavoružovej farby.
Pozn.: Každá trúba pečie inak. Ja som piekol cca 11 minút, trúbu som pred pečením žhavil cca 45 min.
Videorecept: http://youtu.be/vGn_PbI8_oc
Dělala jsem podle tohoto receptu, jsou výborné, jestli máš účet na FB, doporučuji se přidat ke skupině Pečempecen, je tam mnoho insipirace, rad, receptů. Já už dělala i knedlík, vůbec jsem neřešila recept, místo kvasnic kvásek (už rozkvašený), od oka hustotu těsta a delší kynutí, jsou výborné
U nás se pečivo taky už pár let nekupuje, nebojen vyjímečně, peču chleba z kvasu i rohlíky a vlastně co používám kvásek, už na žádné kynuté věci nepoužívám droždí.
Teď se to ale asi změní, protože pokud vynechávám ze stravy obiloviny, do pečení se tedy rozhodně nehrnu :-).
(Citováno od Lien z 16.10.2014 11:19)
Lien, rohlíky z kvásku jsem ještě nezkoušela, jen chleba. Postup je stejný jako u chleba? Myslím kynutí a tak. Chleba nechávám kynout v ošatce a pak jen vyklopím a peču, ale rohlíky pak musím vyválet a umotat (nebo housky), dokyne to potom?
Obdivuji všechny kdo peče chleba.. 🙂 já nikdy nepekla..jak vás ale čtu,tak si snad nějaký upeču..pošle mě někdo návod pro začátníky?nemám pekárnu..a raději bych chtěla zkusit tmavý..mám ráda tmavé pečivo..
(Citováno od veam z 16.10.2014 10:56)Pro začátečníky bez pekárny:
500g žitné mouky chlebové
1/4 kostky droždí (nebo 1/2 sáčku sušeného)
cca 300 ml vody
lžička soli
lžička kmínuKlasické kynuté těsto – mouka, udělat důlek, nechat vzejít kvásek, vymíchat. Z té žitné mouky je to těsto lepivější, ale má to tak být. Míchám tak 5 minut, moc se s tím nemažu :-))). Pak vysypu na vál na mouku a hnětu v ruce dokud se nezapracuje ještě trocha mouky, aby vznikl hladký bochánek. Dejte do mísy a nechce kynout tak hodinku, hodinku a půl (přikryju utěrkou a dávám do peřin). Pak vytvaruju chleba (teď mám ošatku, tak mi to kyne v ošatce a pak to jen vyklopím na plech a peču) a nechám ještě na plechu půl hodiny dokynout. Mezitím pořádně rozehřát troubu na max. (250 st.). Chleba potřu vodou a strčím do rozpálené trouby, nechám tak 10-15 min. /podle kůrky aby zhnědla), pak stáhnu a dopékám cca 50min na 180 st. Pokud Vám přijde, že bude rychle hnědnout, tak klidně na míň.
Při pečení pak ještě párkrát potřu vodou, ale troubu neotvírám dřív jak po těch 15ti minutách, kdy stahuju teplotu. No a je to :-).Včera jsem dělala tenhle samý, jen jsem dala půl na půl žitnou chlebovou a špaldovou a je výborný 🙂
(Citováno od tvorenicko z 16.10.2014 11:51)
děkuji moc 🙂 zítra koupím mouku a budu zkoušet 🙂
ahoj,tema aktualni i zde ve skolach,coz je fajn 😉
Ja jsem “hrozna“ale nesnasim vyhazovani chleba a neustale s tim “prudim“,ac nejsem verici v boha,chleba je pro mne bozi dar!! 😉 Nastesti me deti nevyhazuji **Vykladame si ve skole,ze ve svete umiraji deti na HLAD a muzu rict,ze deti reaguji uzasne,az mne to dojima***stejne jako,ze nekde piji deti,lide spinavou vodu**
Uz pri psani mam slzy v ocich..Ja pecu chleba stale,asi od doby,co jsem maminka(a nejen ten),pecu s laskou,hnetu vse rucne a jeste u toho poctive procvicim prani svaly 🙂
Pecu jedine zitne,celozrne,spaldove…pridavam bylinky,orechy,brusunky,ovoce..
Pecu i rohliky,mam leta osvedcene uzasne Chorvarske**
Pecu razenky,bulky,pletynky atd atd**
Krom toho pecu i lidem vsecko mozny**(min vikend sem pekla 150svat.kolacku)
Chleb malokdy kupuji*vecer zadelam a je to**z 90%delam testa od oka*vzdy je jine,chutne,poctive*pekarnu nemam,jen sve ruce 😉
pokusim se po praci nejak vlozit fotky*zrovna vcera sem pekla zitny a trosku zbylo )*
Zatim zdravi M
(Citováno od meggi41 z 16.10.2014 11:44)
Já začala až nedávno a taky už se mi nechce kupovat pečivo v obchodě. To domácí pečené je prostě mnohem chutnější a vím, co jím :-). Akorát bylo zezačátku dost složité vychytat to časově tak, abychom měli pořád chleba připravený, protože chodím do práce a nemůžu péct kdykoli během dne. A s kváskem to je ještě komplikovanější :-). Ale určitě setrvám 🙂
Prosím prosím, nebyl by recept na ty chorvatské rohlíky?
Obdivuji všechny kdo peče chleba.. 🙂 já nikdy nepekla..jak vás ale čtu,tak si snad nějaký upeču..pošle mě někdo návod pro začátníky?nemám pekárnu..a raději bych chtěla zkusit tmavý..mám ráda tmavé pečivo..
(Citováno od veam z 16.10.2014 10:56)
Pro začátečníky bez pekárny:
500g žitné mouky chlebové
1/4 kostky droždí (nebo 1/2 sáčku sušeného)
cca 300 ml vody
lžička soli
lžička kmínu
Klasické kynuté těsto – mouka, udělat důlek, nechat vzejít kvásek, vymíchat. Z té žitné mouky je to těsto lepivější, ale má to tak být. Míchám tak 5 minut, moc se s tím nemažu :-))). Pak vysypu na vál na mouku a hnětu v ruce dokud se nezapracuje ještě trocha mouky, aby vznikl hladký bochánek. Dejte do mísy a nechce kynout tak hodinku, hodinku a půl (přikryju utěrkou a dávám do peřin). Pak vytvaruju chleba (teď mám ošatku, tak mi to kyne v ošatce a pak to jen vyklopím na plech a peču) a nechám ještě na plechu půl hodiny dokynout. Mezitím pořádně rozehřát troubu na max. (250 st.). Chleba potřu vodou a strčím do rozpálené trouby, nechám tak 10-15 min. /podle kůrky aby zhnědla), pak stáhnu a dopékám cca 50min na 180 st. Pokud Vám přijde, že bude rychle hnědnout, tak klidně na míň.
Při pečení pak ještě párkrát potřu vodou, ale troubu neotvírám dřív jak po těch 15ti minutách, kdy stahuju teplotu. No a je to :-).
Včera jsem dělala tenhle samý, jen jsem dala půl na půl žitnou chlebovou a špaldovou a je výborný 🙂
ty rohliky jsou Chorvatske 😉
ahoj,tema aktualni i zde ve skolach,coz je fajn 😉
Ja jsem “hrozna“ale nesnasim vyhazovani chleba a neustale s tim “prudim“,ac nejsem verici v boha,chleba je pro mne bozi dar!! 😉 Nastesti me deti nevyhazuji **
Vykladame si ve skole,ze ve svete umiraji deti na HLAD a muzu rict,ze deti reaguji uzasne,az mne to dojima***stejne jako,ze nekde piji deti,lide spinavou vodu**
Uz pri psani mam slzy v ocich..
Ja pecu chleba stale,asi od doby,co jsem maminka(a nejen ten),pecu s laskou,hnetu vse rucne a jeste u toho poctive procvicim prani svaly 🙂
Pecu jedine zitne,celozrne,spaldove…pridavam bylinky,orechy,brusunky,ovoce..
Pecu i rohliky,mam leta osvedcene uzasne Chorvarske**
Pecu razenky,bulky,pletynky atd atd**
Krom toho pecu i lidem vsecko mozny**(min vikend sem pekla 150svat.kolacku)
Chleb malokdy kupuji*vecer zadelam a je to**z 90%delam testa od oka*vzdy je jine,chutne,poctive*pekarnu nemam,jen sve ruce 😉
pokusim se po praci nejak vlozit fotky*zrovna vcera sem pekla zitny a trosku zbylo )*
Zatim zdravi M