Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
SD: Den výživy a chleba na VD
Dostatečná výživa je v některých částech světa palčivým problémem. Na nedostatek jídla umírají i v současnosti stovky dětí. V civilizovaném světě se zase pereme s nadváhou a přebytky jídla. Chléb byl vždy základní potravinou, tak se na něj zaměříme i dnes…
Zkoušeli jste si doma někdy sami upéct chléb?
Máte nějaké vyzkoušené recepty na domácí chléb?
Snažíte se stravovat zdravě, příp. jak?
Vedete své děti ke zdravému stravování?
Jaká jídla patří mezi vaše oblíbené a která „nemusíte“?
Přidejte váš názor na vše, co se týká jídla, problematiky hladovějících dětí, nadbytku jídlu apod. Fotky spokojených strávníků i jídel z vašich receptů můžete vkládat do mňamkoalba!
Věděli jste, že i z obyčejného chleba můžete vytvořit nápaditá a chutná jídla, kterými rodinu u večerního stolu ohromíte? Milena Volfová vám v kuchařce Chléb hlavní roli poradí, jak upéct chleba, houstičky a další druhy pečiva, ukáže spoustu dalších variací – plněné chleby, chléb na sladko apod. Máte-li křupavý, ještě teplý a voňavý chléb, je snadné proměnit jej v pochoutku, stačí jen pár čerstvých surovin…
Pro tři z vás máme připravenou kuchařku Chléb v hlavní roli, od partnera diskuze, nakladatelství Smart Press.
Do slosování budou zařazeny všechny komentáře vložené nejpozději 18.10., včetně odkazů do fotoalba na vaše obrázky.
Mám doma pekárnu a dost často pečeme chlebík nebo si udělám těsto na dalamánky, celozrnné houstičky. Největší úspěch má u nás doma asi chléb jogurtový. A pak milují chléb ochucený bylinkami.
A z dětství si pamatuju, jak jsme častou přemlouvali mamku, ať upeče chleba doma – dělala ho s fenyklem a anýzem, milovali jsme ho.
(Citováno od halina z 16.10.2014 09:10)
Zkoušela jsem anýzovy a nikomu u nás nechutnal, byl moc aromatický. Nemám rada, když se něco vyhazuje, tak jsem snědla, ale radost jsem z toho neměla.
Chleba peču, rohlíky již ne tak často. Chleba dělám obyčejný pro mne a Adéla má ráda slunečnicový. Manžel má rád podmáslový. Ale ty peču jen v pekárně a jen na přání, neb by se nesnědl.Začala jsem s pečením, když byla Eliška malá a měla bezlepkovou dietu. Chleba pro celiaky je hodně drahý a doma mě vyšel levněji.
Jinak máme stravu dle sezóny. Jak začne na zahradě růst zelenina, maso skoro nebývá. Jen ve svátek jak praví jedna lidová píseň.
No ne doslova, ale zelenina je spíše na jídelníčku. Dneska je čtvrtek a my jsme ještě neměli masový oběd. Jablka a hrušky jsou nakrájené na talířku pořád. K pití máme domácí ovocné sirupy nebo domácí mošt (mám ho zasířený ve sklepě v 50l demižónu a je stále čerství).
V pondělí jsem dělala dýňovou polévku, musím jí dělat nejméně 3l. Jinak jsme měli poslední cukety ze zahrádky, květák, brokolici a špagety se špenátem a smetanou. Zítra holky chtějí žemlovku. Na maso dojde řada asi o víkendu.Dneska pršelo a tak jsem sedla k loupání ořechů a drtivá většina skončila v bříškách a ne ve sklence. Původně jsem měla dvě velké sklenky, teď je tam na dně a 4hodinová práce není nikde vidět, ale holky mají nejradši ty čerstvé ořechy.
Výživu splňujeme snad dobře, já jsem rok a půl po porodu a váhu mám ještě o 8 kilo méně, než jsem vážila než jsem otěhotněla.
Oproti městu a paneláku mám více pohybu a večer si dáme to jablko, nebo mrkev a jdu dříve spát a necpu se lákadlama typu brambůrky apod.
(Citováno od danasi z 16.10.2014 15:34)
Ořechy mě také čekají, vlašské, lískové se u nás hned snědly. Bydlet na vesnici má obrovskou výhodu, automaticky se jí zdravě. Letos bylo hodně ovoce, dělám jen marmelády, děti vše sní čerstvé. Zeleninu také pěstujeme, manžel letos nasadil kukuřici, pak brokolici, okurky, papriky, rajčata, mochyni, červenou řepu, salát a fazolky. Bojujeme se slimáky, nepoužíváme žádnou chemii,o velkou část úrody jsme přišli.
http://www.vasedeti.cz/fotogalerie/?wppa-album=2001&wppa-occur=1&wppa-photo=829
S dcerou pečeme chléb ve‘ tvaru medvídka
http://www.vasedeti.cz/fotogalerie/?wppa-album=2001&wppa-occur=1&wppa-photo=829
S dcerou pečeme chléb ve‘ tvaru medvídka
Chleba peču pravidelně od podzimu do jara, v létě zapnout troubu rovná se sebevraždě ( teplo u nás máme šílené). Nejoblíbenější je klasický s kmínem,chutná i dětem. Těsto zadělávám v domácí pekárně a peču v troubě. Domácí chleba je lahoda, sním na posezení klidně celý bochník:-)
Den chleba – a zrovna dnes Filip donesl ze školy trochu ječmene?, že si chce zkusit upéct chleba… takže budeme zkoušet, ale až zítra, dneska to po kroužku nevychází…
Doma jsme pekli jen nárazově jak z připravenéo pytlíku, tak podle receptu. Je to občas fajn, třeba se jednou dostanu k tomu, abych doma měla pekárnu a pekla časteji.
Máme rádi kváskový chleba, kupujeme ve dvou obchodech, kde nabízejí farmářské výrobky… Dobrou chuť k večeři – nejlepší chleba je čerstvý s máslem jen tak (-:
Chleba peču, rohlíky již ne tak často. Chleba dělám obyčejný pro mne a Adéla má ráda slunečnicový. Manžel má rád podmáslový. Ale ty peču jen v pekárně a jen na přání, neb by se nesnědl.Začala jsem s pečením, když byla Eliška malá a měla bezlepkovou dietu. Chleba pro celiaky je hodně drahý a doma mě vyšel levněji.
Jinak máme stravu dle sezóny. Jak začne na zahradě růst zelenina, maso skoro nebývá. Jen ve svátek jak praví jedna lidová píseň.
No ne doslova, ale zelenina je spíše na jídelníčku. Dneska je čtvrtek a my jsme ještě neměli masový oběd. Jablka a hrušky jsou nakrájené na talířku pořád. K pití máme domácí ovocné sirupy nebo domácí mošt (mám ho zasířený ve sklepě v 50l demižónu a je stále čerství).
V pondělí jsem dělala dýňovou polévku, musím jí dělat nejméně 3l. Jinak jsme měli poslední cukety ze zahrádky, květák, brokolici a špagety se špenátem a smetanou. Zítra holky chtějí žemlovku. Na maso dojde řada asi o víkendu.Dneska pršelo a tak jsem sedla k loupání ořechů a drtivá většina skončila v bříškách a ne ve sklence. Původně jsem měla dvě velké sklenky, teď je tam na dně a 4hodinová práce není nikde vidět, ale holky mají nejradši ty čerstvé ořechy.
Výživu splňujeme snad dobře, já jsem rok a půl po porodu a váhu mám ještě o 8 kilo méně, než jsem vážila než jsem otěhotněla.
Oproti městu a paneláku mám více pohybu a večer si dáme to jablko, nebo mrkev a jdu dříve spát a necpu se lákadlama typu brambůrky apod.
(Citováno od danasi z 16.10.2014 15:34)
Danasi to je moc hezke 😉
A ten most ti v dobrem zavidim**
Take chroupame ovoce,stale je mame na stole,u telky i okurku apod.**
Jime zdrave,jsme tak nauceni,ja napr.prilohy nejim asi odjakziva,k masu mam vzdy zeleninu,takze nas nakup vypada hlavne jako ze Zverimexu 😀
ovoce,jogurty,milujeme kefir,nekupuji bilou mouku**.Bavi me cviceni snad co ziju,do toho denne ujdu i 8mil;krom vikendu**
zdravim te 😉
Chleba peču, rohlíky již ne tak často. Chleba dělám obyčejný pro mne a Adéla má ráda slunečnicový. Manžel má rád podmáslový. Ale ty peču jen v pekárně a jen na přání, neb by se nesnědl.
Začala jsem s pečením, když byla Eliška malá a měla bezlepkovou dietu. Chleba pro celiaky je hodně drahý a doma mě vyšel levněji.
Jinak máme stravu dle sezóny. Jak začne na zahradě růst zelenina, maso skoro nebývá. Jen ve svátek jak praví jedna lidová píseň.
No ne doslova, ale zelenina je spíše na jídelníčku. Dneska je čtvrtek a my jsme ještě neměli masový oběd. Jablka a hrušky jsou nakrájené na talířku pořád. K pití máme domácí ovocné sirupy nebo domácí mošt (mám ho zasířený ve sklepě v 50l demižónu a je stále čerství).
V pondělí jsem dělala dýňovou polévku, musím jí dělat nejméně 3l. Jinak jsme měli poslední cukety ze zahrádky, květák, brokolici a špagety se špenátem a smetanou. Zítra holky chtějí žemlovku. Na maso dojde řada asi o víkendu.
Dneska pršelo a tak jsem sedla k loupání ořechů a drtivá většina skončila v bříškách a ne ve sklence. Původně jsem měla dvě velké sklenky, teď je tam na dně a 4hodinová práce není nikde vidět, ale holky mají nejradši ty čerstvé ořechy.
Výživu splňujeme snad dobře, já jsem rok a půl po porodu a váhu mám ještě o 8 kilo méně, než jsem vážila než jsem otěhotněla.
Oproti městu a paneláku mám více pohybu a večer si dáme to jablko, nebo mrkev a jdu dříve spát a necpu se lákadlama typu brambůrky apod.
Holky, tak já koukám, kolik z vás si doma peče pečivo…Určitě jsem někdy chleba i rohlíky vyzkoušela, ale není to pravidelně, jak třeba píše Lien, že pečivo vůbec nekupuje…No a kváskový teda už vůbec ne, je to hodně složité? asi bych to měla změnit…Jinak teďka všeobecně jsem do našeho jídelníčku zařadila víc zeleniny, včera jsem třeba udělala dýňovou polévku a zavařila do ní pohanku a ta naše nejmladší snědla celý talíř 🙂 Starším holkám se snažím pořád nabízet spíše ovoce, či nějaké zdravé mlsání, teďka třeba v podobě i oříšků. Teďka je starší ve větší škole a docela bojujeme s automatem na sladké, protože “všichni“ si v něm pořád něco kupují, včera mě hlásila co měla spolužačka na svačinu a já se nestačím divit…
Takže všeobecně snažíme se stravovat zdravě i když mnohdy to prostě nejde, donedávna jsem třeba nevěděla co je to bulgur, nyní je naší oblíbenou přílohou zároveň s kuskusem.
(Citováno od MANKAš z 16.10.2014 13:32)
Ze začátku Ti to může přijít složité, ale když přijdeš na postup, tak to vůbec nic není. Kváskový chléb je lepší, protože kvásek oproti kvasnicím je přírodní. Když si zadáš na netu do vyhledávače “kvásek versus droždí“ vyjede ti plno informací. Chleba i déle vydrží a třetí den je pořád stejný jako ten první. Zabalím ho vždy do utěrky a dám do špajzu a super. Žádné igeliťáky, max. ještě papírové pytlíky bych zkusila.
Holky, tak já koukám, kolik z vás si doma peče pečivo…Určitě jsem někdy chleba i rohlíky vyzkoušela, ale není to pravidelně, jak třeba píše Lien, že pečivo vůbec nekupuje…No a kváskový teda už vůbec ne, je to hodně složité? asi bych to měla změnit…Jinak teďka všeobecně jsem do našeho jídelníčku zařadila víc zeleniny, včera jsem třeba udělala dýňovou polévku a zavařila do ní pohanku a ta naše nejmladší snědla celý talíř 🙂 Starším holkám se snažím pořád nabízet spíše ovoce, či nějaké zdravé mlsání, teďka třeba v podobě i oříšků. Teďka je starší ve větší škole a docela bojujeme s automatem na sladké, protože “všichni“ si v něm pořád něco kupují, včera mě hlásila co měla spolužačka na svačinu a já se nestačím divit…
Takže všeobecně snažíme se stravovat zdravě i když mnohdy to prostě nejde, donedávna jsem třeba nevěděla co je to bulgur, nyní je naší oblíbenou přílohou zároveň s kuskusem.
(Citováno od MANKAš z 16.10.2014 13:32)
Ze začátku Ti to může přijít složité, ale když přijdeš na postup, tak to vůbec nic není. Kváskový chléb je lepší, protože kvásek oproti kvasnicím je přírodní. Když si zadáš na netu do vyhledávače “kvásek versus droždí“ vyjede ti plno informací. Chleba i déle vydrží a třetí den je pořád stejný jako ten první. Zabalím ho vždy do utěrky a dám do špajzu a super. Žádné igeliťáky, max. ještě papírové pytlíky bych zkusila.