Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
SD: Den výživy a chleba na VD
Dostatečná výživa je v některých částech světa palčivým problémem. Na nedostatek jídla umírají i v současnosti stovky dětí. V civilizovaném světě se zase pereme s nadváhou a přebytky jídla. Chléb byl vždy základní potravinou, tak se na něj zaměříme i dnes…
Zkoušeli jste si doma někdy sami upéct chléb?
Máte nějaké vyzkoušené recepty na domácí chléb?
Snažíte se stravovat zdravě, příp. jak?
Vedete své děti ke zdravému stravování?
Jaká jídla patří mezi vaše oblíbené a která „nemusíte“?
Přidejte váš názor na vše, co se týká jídla, problematiky hladovějících dětí, nadbytku jídlu apod. Fotky spokojených strávníků i jídel z vašich receptů můžete vkládat do mňamkoalba!
Věděli jste, že i z obyčejného chleba můžete vytvořit nápaditá a chutná jídla, kterými rodinu u večerního stolu ohromíte? Milena Volfová vám v kuchařce Chléb hlavní roli poradí, jak upéct chleba, houstičky a další druhy pečiva, ukáže spoustu dalších variací – plněné chleby, chléb na sladko apod. Máte-li křupavý, ještě teplý a voňavý chléb, je snadné proměnit jej v pochoutku, stačí jen pár čerstvých surovin…
Pro tři z vás máme připravenou kuchařku Chléb v hlavní roli, od partnera diskuze, nakladatelství Smart Press.
Do slosování budou zařazeny všechny komentáře vložené nejpozději 18.10., včetně odkazů do fotoalba na vaše obrázky.
Jinak se samozřejmě snažíme o zdravou stravu, ale né zase za každou cenu. Snažíme se převážně stravovat zdravě, ale výjimka samo musí být. 🙂
Tak já se přiznám, že chleba moc nepeču, protože stále nemám receptík, podle kterého by byl chlebík mňam mňam. :-/ Ale jinak se u nás peče všechno – housky, rohlíky, buchty, sušenky, dorty,… A peču každý den. Ono to čerstvé pečivo s kafíčkem,….
Dnes jsem se činila 🙂http://www.vasedeti.cz/fotogalerie/?wppa-album=2001&wppa-occur=1&wppa-photo=836
(Citováno od tvorenicko z 18.10.2014 19:18)
Téééda… ty jsou krásné… Až se mi sliny sbíhají! Přihodíš, prosím, recept? Teda snad jsem ho někde nepřehlédla 🙂 *
Dnes jsem se činila 🙂
http://www.vasedeti.cz/fotogalerie/?wppa-album=2001&wppa-occur=1&wppa-photo=836
Chleba peču, rohlíky již ne tak často. Chleba dělám obyčejný pro mne a Adéla má ráda slunečnicový. Manžel má rád podmáslový. Ale ty peču jen v pekárně a jen na přání, neb by se nesnědl.Začala jsem s pečením, když byla Eliška malá a měla bezlepkovou dietu. Chleba pro celiaky je hodně drahý a doma mě vyšel levněji.
Jinak máme stravu dle sezóny. Jak začne na zahradě růst zelenina, maso skoro nebývá. Jen ve svátek jak praví jedna lidová píseň.
No ne doslova, ale zelenina je spíše na jídelníčku. Dneska je čtvrtek a my jsme ještě neměli masový oběd. Jablka a hrušky jsou nakrájené na talířku pořád. K pití máme domácí ovocné sirupy nebo domácí mošt (mám ho zasířený ve sklepě v 50l demižónu a je stále čerství).
V pondělí jsem dělala dýňovou polévku, musím jí dělat nejméně 3l. Jinak jsme měli poslední cukety ze zahrádky, květák, brokolici a špagety se špenátem a smetanou. Zítra holky chtějí žemlovku. Na maso dojde řada asi o víkendu.Dneska pršelo a tak jsem sedla k loupání ořechů a drtivá většina skončila v bříškách a ne ve sklence. Původně jsem měla dvě velké sklenky, teď je tam na dně a 4hodinová práce není nikde vidět, ale holky mají nejradši ty čerstvé ořechy.
Výživu splňujeme snad dobře, já jsem rok a půl po porodu a váhu mám ještě o 8 kilo méně, než jsem vážila než jsem otěhotněla.
Oproti městu a paneláku mám více pohybu a večer si dáme to jablko, nebo mrkev a jdu dříve spát a necpu se lákadlama typu brambůrky apod.
(Citováno od danasi z 16.10.2014 15:34)Ořechy mě také čekají, vlašské, lískové se u nás hned snědly. Bydlet na vesnici má obrovskou výhodu, automaticky se jí zdravě. Letos bylo hodně ovoce, dělám jen marmelády, děti vše sní čerstvé. Zeleninu také pěstujeme, manžel letos nasadil kukuřici, pak brokolici, okurky, papriky, rajčata, mochyni, červenou řepu, salát a fazolky. Bojujeme se slimáky, nepoužíváme žádnou chemii,o velkou část úrody jsme přišli.
(Citováno od snany z 16.10.2014 22:31)
Já mám také vše nasazené a své i brambory na zimu. Je super jít na záhon a udělat oběd a neřešit, že musím nakoupit. Kukuřici musím také sklidit. Já ještě kromě pro nás sadím i krmnou řepu pro zvířata.
Chemii nepoužívám, takže letos šla polovina úrody do …. (a nejen kvůli slimákům, ale i díky plísním)
ale ne do kompostu, hodila jsem to kontejnerů na bioodpad.
Mě by zajímalo, jak je to s těmi náhražkami pečiva, jako jsou racio chlebíčky, pufované, křehké plátky apod. Je to zdravé a dietní??
Já nedávno koukla na obsah cukru a přišlo mi to, že je ho tam strašně moc, ale na druhou stranu, neznám kolik je ideální a kolik je moc.. Nutriční terapie je mi vzdálená… Mám jen základy. *
Domácí chleba čas od času uděláme. Nemám pekárnu, zřejmě by to s ní bylo snažší, ale máme potřebnější věci, než zrovna pekárnu. Chutná mi, nemáme nějaký recept, spíše to děláme od oka. Základ receptu držíme, ale pak už podle toho, jak se nám těsto zdá. Nejraději děláme pivní chléb. Byť pivo nemám ráda a smrdí mi, tak ten chleba, je prostě nejlepší. Zkoušeli jsme i přímo namíchanou směs ze mlýna a taky byl výborný. Ale byla to nějaká mouka, nevím přesně, jak se to jmenovalo, ale ne to v těch krabicích od Oetkera 🙂
Zdravá strava je u nás na štíru. Ikdyž… Máme doma hodně zeleniny, ovoce, vlákniny… Ale problém je pravidelnost. S tím bojuju a zřejmě nevyhraju, protože si neumím představit, že bych snídala, když vstávám 4:10 hod., v práci se zastavím ve 13 hod. na kousnutí něčeho, co je zrovna po ruce. A oběd? Polívku vypiju z misky a z druhé si večer odvážím domů. Takže pravidelnost neexistuje 🙁 U dětí se snažím, ale taky nechtějí snídat, spíše až kolem té desáté.
A oblíbená jídla?? Těch je… 🙂 Hlavně ty nezdravé, samozřejmě 🙂 Miluju gyros a pizzu. Aboslutně nemusím teplé jídlo, jako hlavní chod s polévkou, suchá studená strava mi stačí. Nemusím českou kuchyni – knedlíky, omáčky, vepro-knedlo-zelo, br.sal. … A taly nejím sladká jídla – palačinky, buchtičky s krémem, honzovky… *
Mám doma pekárnu a dost často pečeme chlebík nebo si udělám těsto na dalamánky, celozrnné houstičky. Největší úspěch má u nás doma asi chléb jogurtový. A pak milují chléb ochucený bylinkami.
A z dětství si pamatuju, jak jsme častou přemlouvali mamku, ať upeče chleba doma – dělala ho s fenyklem a anýzem, milovali jsme ho.
(Citováno od halina z 16.10.2014 09:10)
Zkoušela jsem anýzovy a nikomu u nás nechutnal, byl moc aromatický. Nemám rada, když se něco vyhazuje, tak jsem snědla, ale radost jsem z toho neměla.
(Citováno od snany z 16.10.2014 22:40)
Snany, ono se s anýzem musí velmi opatrně, je hodně aromatický. Večer schválně kouknu do receptu – mám ho od maminky napsaný.
Tak se mi povedlo vyfotit včerejší chlebík ještě než se do něj někdo pustil 🙂
http://www.vasedeti.cz/fotogalerie/?wppa-album=2001&wppa-occur=1&wppa-photo=832
jsem zapomněla dát odkaz na nás chlebík,tak jen dodatečně http://www.vasedeti.cz/fotogalerie/?wppa-album=2001&wppa-photo=827&wppa-occur=1