Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
SD: Den výživy a chleba na VD
Dostatečná výživa je v některých částech světa palčivým problémem. Na nedostatek jídla umírají i v současnosti stovky dětí. V civilizovaném světě se zase pereme s nadváhou a přebytky jídla. Chléb byl vždy základní potravinou, tak se na něj zaměříme i dnes…
Zkoušeli jste si doma někdy sami upéct chléb?
Máte nějaké vyzkoušené recepty na domácí chléb?
Snažíte se stravovat zdravě, příp. jak?
Vedete své děti ke zdravému stravování?
Jaká jídla patří mezi vaše oblíbené a která „nemusíte“?
Přidejte váš názor na vše, co se týká jídla, problematiky hladovějících dětí, nadbytku jídlu apod. Fotky spokojených strávníků i jídel z vašich receptů můžete vkládat do mňamkoalba!
Věděli jste, že i z obyčejného chleba můžete vytvořit nápaditá a chutná jídla, kterými rodinu u večerního stolu ohromíte? Milena Volfová vám v kuchařce Chléb hlavní roli poradí, jak upéct chleba, houstičky a další druhy pečiva, ukáže spoustu dalších variací – plněné chleby, chléb na sladko apod. Máte-li křupavý, ještě teplý a voňavý chléb, je snadné proměnit jej v pochoutku, stačí jen pár čerstvých surovin…
Pro tři z vás máme připravenou kuchařku Chléb v hlavní roli, od partnera diskuze, nakladatelství Smart Press.
Do slosování budou zařazeny všechny komentáře vložené nejpozději 18.10., včetně odkazů do fotoalba na vaše obrázky.
Dnes jsem se činila 🙂http://www.vasedeti.cz/fotogalerie/?wppa-album=2001&wppa-occur=1&wppa-photo=836
(Citováno od tvorenicko z 18.10.2014 19:18)Téééda… ty jsou krásné… Až se mi sliny sbíhají! Přihodíš, prosím, recept? Teda snad jsem ho někde nepřehlédla 🙂 *
(Citováno od Ježeček z 18.10.2014 21:06)Dalamánky:
250g žitné mouky chlebové, 250g hladké mouky, čtvrt kostky droždí, 360 ml vody, lžička a půl soli, lžice oleje a špetka cukru. Umíchat těsto, nechat hodinu a půl kynout. Uválet válečky (housky,bulky…), nechat na plechu půl hodiny kynout, potřít bílkem, posypat kmínem,solí….a peču na 200st. do zlatova 🙂Někdy dělám jen ze žitné mouky, nebo hladká a celozrnná, špaldová a žitná, prostě dá se kombinovat. Čím víc hladké je, tím líp vykyne a jsou vláčnější, ale celozrnné jsou zdravější :-). Nejraději ale máme dle pův.receptu půl na půl jako píšu výš 🙂
(Citováno od tvorenicko z 18.10.2014 22:08)Děkuji! Určo vyzkouším. Pořád něco doma vymýšlíme co se pečení chleba týká. Máme je dobré, ale pořád h ledáme to nej 🙂 Pořád přemýšlím nad tou pekárnou… Ráda bych pekla více, ale je to časově náročné, což s pekárnou by byla pohoda. Máte někdo osvědčenou a doporučíte?? *
(Citováno od Ježeček z 19.10.2014 00:08)Já mám Etu Harmony, ale upřímně – využívám jí jen aby mi smíchala těsto. Tzn. naházím všechny ingredience, trouba se zahřeje na správnou teplotu a začne míchat. Když uznám, že je těsto dobře promíchané, pekárnu vypnu a těsto nechám kynout v ošatce. Peču v troubě. Takže jediné co mi to ušetří je práce s uhnětením těsta. Což by úplně hravě zvládl i robot :-). Ale ten nemám.
(Citováno od tvorenicko z 19.10.2014 13:40)Díky! My když pečeme chleba, tak se nám z něho stane vždycky plát přes celý plech. Rozlije se. Jak jsem psala, je dobrý, ale rozhodně nemá tvar chleba, spíše litý koláč, i výškou tedy 🙂 Proto tak nějak pořád sháním to pravé těsto 🙂 Tvůj recept ráda vyzkouším! *
(Citováno od Ježeček z 19.10.2014 13:47)Pokud se Ti chleba rozplácl, tak bylo nejspíš řídké těsto. I když, mě chleba vypadá jako chleba až co jsem sehnala ošatku :-). Předtím to byli taky takové neforemné tvary :-). Teď mi zrovna kyne chlebík už osvědčený:
375g hladké mouky, 375g žitné mouky, 420 ml vody, lžíce soli a lžice a půl kmínu, 30g droždí. Nechala jsem umíchat pekárnu a těsto teď kyne v míse v peřinách :-). Pak ho dám do ošatky, nechám ještě chvilku a upeču.
(Citováno od tvorenicko z 19.10.2014 14:48)A když dáš těsto do ošatky a pak ho přehodíš do plechu a pečeš, tak už se nerozkydne? *
(Citováno od Ježeček z 20.10.2014 23:04)
Pokud není řídké těsto, tak nerozkydne. Předtím jsem to nechala kynout v míse a pak vytvarovala chleba a nechala ještě na plechu. A jak mělo tendenci ještě dokynout, tak se většinou rozjel do stran. V ošatce kyne až do konce, na plech se překlopí a hned se dá do trouby :-). Úžasné stránky jsou http://www.conovehonakopci.cz , tam je plno článků,receptů a rad :-).
Dnes jsem se činila 🙂http://www.vasedeti.cz/fotogalerie/?wppa-album=2001&wppa-occur=1&wppa-photo=836
(Citováno od tvorenicko z 18.10.2014 19:18)Téééda… ty jsou krásné… Až se mi sliny sbíhají! Přihodíš, prosím, recept? Teda snad jsem ho někde nepřehlédla 🙂 *
(Citováno od Ježeček z 18.10.2014 21:06)Dalamánky:
250g žitné mouky chlebové, 250g hladké mouky, čtvrt kostky droždí, 360 ml vody, lžička a půl soli, lžice oleje a špetka cukru. Umíchat těsto, nechat hodinu a půl kynout. Uválet válečky (housky,bulky…), nechat na plechu půl hodiny kynout, potřít bílkem, posypat kmínem,solí….a peču na 200st. do zlatova 🙂Někdy dělám jen ze žitné mouky, nebo hladká a celozrnná, špaldová a žitná, prostě dá se kombinovat. Čím víc hladké je, tím líp vykyne a jsou vláčnější, ale celozrnné jsou zdravější :-). Nejraději ale máme dle pův.receptu půl na půl jako píšu výš 🙂
(Citováno od tvorenicko z 18.10.2014 22:08)Děkuji! Určo vyzkouším. Pořád něco doma vymýšlíme co se pečení chleba týká. Máme je dobré, ale pořád h ledáme to nej 🙂 Pořád přemýšlím nad tou pekárnou… Ráda bych pekla více, ale je to časově náročné, což s pekárnou by byla pohoda. Máte někdo osvědčenou a doporučíte?? *
(Citováno od Ježeček z 19.10.2014 00:08)Já mám Etu Harmony, ale upřímně – využívám jí jen aby mi smíchala těsto. Tzn. naházím všechny ingredience, trouba se zahřeje na správnou teplotu a začne míchat. Když uznám, že je těsto dobře promíchané, pekárnu vypnu a těsto nechám kynout v ošatce. Peču v troubě. Takže jediné co mi to ušetří je práce s uhnětením těsta. Což by úplně hravě zvládl i robot :-). Ale ten nemám.
(Citováno od tvorenicko z 19.10.2014 13:40)Díky! My když pečeme chleba, tak se nám z něho stane vždycky plát přes celý plech. Rozlije se. Jak jsem psala, je dobrý, ale rozhodně nemá tvar chleba, spíše litý koláč, i výškou tedy 🙂 Proto tak nějak pořád sháním to pravé těsto 🙂 Tvůj recept ráda vyzkouším! *
(Citováno od Ježeček z 19.10.2014 13:47)Pokud se Ti chleba rozplácl, tak bylo nejspíš řídké těsto. I když, mě chleba vypadá jako chleba až co jsem sehnala ošatku :-). Předtím to byli taky takové neforemné tvary :-). Teď mi zrovna kyne chlebík už osvědčený:
375g hladké mouky, 375g žitné mouky, 420 ml vody, lžíce soli a lžice a půl kmínu, 30g droždí. Nechala jsem umíchat pekárnu a těsto teď kyne v míse v peřinách :-). Pak ho dám do ošatky, nechám ještě chvilku a upeču.
(Citováno od tvorenicko z 19.10.2014 14:48)
A když dáš těsto do ošatky a pak ho přehodíš do plechu a pečeš, tak už se nerozkydne? *
Jůů, holky, moc díky za receptíky. Určo vyzkouším. 🙂 Dalamánky jsem ještě nedělala a chlebík – no ten stále hledáme nějaký opravdu dobrý. 🙂
U nás se jen zapráší po nehnětené a pomalu kynutém chlebíku,dokonce jako jediný chleba mi ho jí i Domča
Dobrý nehnětený domácí chléb
3 hrnky obyčejné hladké mouky
1 lžička sušeného droždí
1,5-2 lžičky soli
1-2 lžičky drceného kmínu,(podle chuti lze přidat cibulku,česnek,bylinky,semínka)
1,5 hrnku vody
Nasypeme do mísy a zamícháme s vodou,pak necháme 8-12 h kynout. Pak těsto na pomoučeném vále roztáhneme na placku asi 2-4 cm silnou. Přeložíme na třetiny zvrchu a zespodu, pak ještě zleva a zprava. Necháme asi 30 min odpočívat.
Zapneme troubu na 230 st. A do ní dáme nahřát pekáč nebo kastrol s pokličkou na těch 30 min, co těsto odpočívá. Pak přendáme do horkého pekáčku, můžeme nahoře posypat semínky a dáme péci. Pečeme přikrytý na 230 st. 30 min. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě 15 min. Po upečení necháme vychladnout.
Dnes jsem se činila 🙂http://www.vasedeti.cz/fotogalerie/?wppa-album=2001&wppa-occur=1&wppa-photo=836
(Citováno od tvorenicko z 18.10.2014 19:18)Téééda… ty jsou krásné… Až se mi sliny sbíhají! Přihodíš, prosím, recept? Teda snad jsem ho někde nepřehlédla 🙂 *
(Citováno od Ježeček z 18.10.2014 21:06)Dalamánky:
250g žitné mouky chlebové, 250g hladké mouky, čtvrt kostky droždí, 360 ml vody, lžička a půl soli, lžice oleje a špetka cukru. Umíchat těsto, nechat hodinu a půl kynout. Uválet válečky (housky,bulky…), nechat na plechu půl hodiny kynout, potřít bílkem, posypat kmínem,solí….a peču na 200st. do zlatova 🙂Někdy dělám jen ze žitné mouky, nebo hladká a celozrnná, špaldová a žitná, prostě dá se kombinovat. Čím víc hladké je, tím líp vykyne a jsou vláčnější, ale celozrnné jsou zdravější :-). Nejraději ale máme dle pův.receptu půl na půl jako píšu výš 🙂
(Citováno od tvorenicko z 18.10.2014 22:08)Děkuji! Určo vyzkouším. Pořád něco doma vymýšlíme co se pečení chleba týká. Máme je dobré, ale pořád h ledáme to nej 🙂 Pořád přemýšlím nad tou pekárnou… Ráda bych pekla více, ale je to časově náročné, což s pekárnou by byla pohoda. Máte někdo osvědčenou a doporučíte?? *
(Citováno od Ježeček z 19.10.2014 00:08)Já mám Etu Harmony, ale upřímně – využívám jí jen aby mi smíchala těsto. Tzn. naházím všechny ingredience, trouba se zahřeje na správnou teplotu a začne míchat. Když uznám, že je těsto dobře promíchané, pekárnu vypnu a těsto nechám kynout v ošatce. Peču v troubě. Takže jediné co mi to ušetří je práce s uhnětením těsta. Což by úplně hravě zvládl i robot :-). Ale ten nemám.
(Citováno od tvorenicko z 19.10.2014 13:40)Díky! My když pečeme chleba, tak se nám z něho stane vždycky plát přes celý plech. Rozlije se. Jak jsem psala, je dobrý, ale rozhodně nemá tvar chleba, spíše litý koláč, i výškou tedy 🙂 Proto tak nějak pořád sháním to pravé těsto 🙂 Tvůj recept ráda vyzkouším! *
(Citováno od Ježeček z 19.10.2014 13:47)
Pokud se Ti chleba rozplácl, tak bylo nejspíš řídké těsto. I když, mě chleba vypadá jako chleba až co jsem sehnala ošatku :-). Předtím to byli taky takové neforemné tvary :-). Teď mi zrovna kyne chlebík už osvědčený:
375g hladké mouky, 375g žitné mouky, 420 ml vody, lžíce soli a lžice a půl kmínu, 30g droždí. Nechala jsem umíchat pekárnu a těsto teď kyne v míse v peřinách :-). Pak ho dám do ošatky, nechám ještě chvilku a upeču.
Dnes jsem se činila 🙂http://www.vasedeti.cz/fotogalerie/?wppa-album=2001&wppa-occur=1&wppa-photo=836
(Citováno od tvorenicko z 18.10.2014 19:18)Téééda… ty jsou krásné… Až se mi sliny sbíhají! Přihodíš, prosím, recept? Teda snad jsem ho někde nepřehlédla 🙂 *
(Citováno od Ježeček z 18.10.2014 21:06)Dalamánky:
250g žitné mouky chlebové, 250g hladké mouky, čtvrt kostky droždí, 360 ml vody, lžička a půl soli, lžice oleje a špetka cukru. Umíchat těsto, nechat hodinu a půl kynout. Uválet válečky (housky,bulky…), nechat na plechu půl hodiny kynout, potřít bílkem, posypat kmínem,solí….a peču na 200st. do zlatova 🙂Někdy dělám jen ze žitné mouky, nebo hladká a celozrnná, špaldová a žitná, prostě dá se kombinovat. Čím víc hladké je, tím líp vykyne a jsou vláčnější, ale celozrnné jsou zdravější :-). Nejraději ale máme dle pův.receptu půl na půl jako píšu výš 🙂
(Citováno od tvorenicko z 18.10.2014 22:08)Děkuji! Určo vyzkouším. Pořád něco doma vymýšlíme co se pečení chleba týká. Máme je dobré, ale pořád h ledáme to nej 🙂 Pořád přemýšlím nad tou pekárnou… Ráda bych pekla více, ale je to časově náročné, což s pekárnou by byla pohoda. Máte někdo osvědčenou a doporučíte?? *
(Citováno od Ježeček z 19.10.2014 00:08)Já mám Etu Harmony, ale upřímně – využívám jí jen aby mi smíchala těsto. Tzn. naházím všechny ingredience, trouba se zahřeje na správnou teplotu a začne míchat. Když uznám, že je těsto dobře promíchané, pekárnu vypnu a těsto nechám kynout v ošatce. Peču v troubě. Takže jediné co mi to ušetří je práce s uhnětením těsta. Což by úplně hravě zvládl i robot :-). Ale ten nemám.
(Citováno od tvorenicko z 19.10.2014 13:40)
Díky! My když pečeme chleba, tak se nám z něho stane vždycky plát přes celý plech. Rozlije se. Jak jsem psala, je dobrý, ale rozhodně nemá tvar chleba, spíše litý koláč, i výškou tedy 🙂 Proto tak nějak pořád sháním to pravé těsto 🙂 Tvůj recept ráda vyzkouším! *
Dnes jsem se činila 🙂http://www.vasedeti.cz/fotogalerie/?wppa-album=2001&wppa-occur=1&wppa-photo=836
(Citováno od tvorenicko z 18.10.2014 19:18)Téééda… ty jsou krásné… Až se mi sliny sbíhají! Přihodíš, prosím, recept? Teda snad jsem ho někde nepřehlédla 🙂 *
(Citováno od Ježeček z 18.10.2014 21:06)Dalamánky:
250g žitné mouky chlebové, 250g hladké mouky, čtvrt kostky droždí, 360 ml vody, lžička a půl soli, lžice oleje a špetka cukru. Umíchat těsto, nechat hodinu a půl kynout. Uválet válečky (housky,bulky…), nechat na plechu půl hodiny kynout, potřít bílkem, posypat kmínem,solí….a peču na 200st. do zlatova 🙂Někdy dělám jen ze žitné mouky, nebo hladká a celozrnná, špaldová a žitná, prostě dá se kombinovat. Čím víc hladké je, tím líp vykyne a jsou vláčnější, ale celozrnné jsou zdravější :-). Nejraději ale máme dle pův.receptu půl na půl jako píšu výš 🙂
(Citováno od tvorenicko z 18.10.2014 22:08)Děkuji! Určo vyzkouším. Pořád něco doma vymýšlíme co se pečení chleba týká. Máme je dobré, ale pořád h ledáme to nej 🙂 Pořád přemýšlím nad tou pekárnou… Ráda bych pekla více, ale je to časově náročné, což s pekárnou by byla pohoda. Máte někdo osvědčenou a doporučíte?? *
(Citováno od Ježeček z 19.10.2014 00:08)
Já mám Etu Harmony, ale upřímně – využívám jí jen aby mi smíchala těsto. Tzn. naházím všechny ingredience, trouba se zahřeje na správnou teplotu a začne míchat. Když uznám, že je těsto dobře promíchané, pekárnu vypnu a těsto nechám kynout v ošatce. Peču v troubě. Takže jediné co mi to ušetří je práce s uhnětením těsta. Což by úplně hravě zvládl i robot :-). Ale ten nemám.
Dnes jsem se činila 🙂http://www.vasedeti.cz/fotogalerie/?wppa-album=2001&wppa-occur=1&wppa-photo=836
(Citováno od tvorenicko z 18.10.2014 19:18)Téééda… ty jsou krásné… Až se mi sliny sbíhají! Přihodíš, prosím, recept? Teda snad jsem ho někde nepřehlédla 🙂 *
(Citováno od Ježeček z 18.10.2014 21:06)Dalamánky:
250g žitné mouky chlebové, 250g hladké mouky, čtvrt kostky droždí, 360 ml vody, lžička a půl soli, lžice oleje a špetka cukru. Umíchat těsto, nechat hodinu a půl kynout. Uválet válečky (housky,bulky…), nechat na plechu půl hodiny kynout, potřít bílkem, posypat kmínem,solí….a peču na 200st. do zlatova 🙂Někdy dělám jen ze žitné mouky, nebo hladká a celozrnná, špaldová a žitná, prostě dá se kombinovat. Čím víc hladké je, tím líp vykyne a jsou vláčnější, ale celozrnné jsou zdravější :-). Nejraději ale máme dle pův.receptu půl na půl jako píšu výš 🙂
(Citováno od tvorenicko z 18.10.2014 22:08)
Děkuji! Určo vyzkouším. Pořád něco doma vymýšlíme co se pečení chleba týká. Máme je dobré, ale pořád h ledáme to nej 🙂 Pořád přemýšlím nad tou pekárnou… Ráda bych pekla více, ale je to časově náročné, což s pekárnou by byla pohoda. Máte někdo osvědčenou a doporučíte?? *
Dnes jsem se činila 🙂http://www.vasedeti.cz/fotogalerie/?wppa-album=2001&wppa-occur=1&wppa-photo=836
(Citováno od tvorenicko z 18.10.2014 19:18)Téééda… ty jsou krásné… Až se mi sliny sbíhají! Přihodíš, prosím, recept? Teda snad jsem ho někde nepřehlédla 🙂 *
(Citováno od Ježeček z 18.10.2014 21:06)
Dalamánky:
250g žitné mouky chlebové, 250g hladké mouky, čtvrt kostky droždí, 360 ml vody, lžička a půl soli, lžice oleje a špetka cukru. Umíchat těsto, nechat hodinu a půl kynout. Uválet válečky (housky,bulky…), nechat na plechu půl hodiny kynout, potřít bílkem, posypat kmínem,solí….a peču na 200st. do zlatova 🙂
Někdy dělám jen ze žitné mouky, nebo hladká a celozrnná, špaldová a žitná, prostě dá se kombinovat. Čím víc hladké je, tím líp vykyne a jsou vláčnější, ale celozrnné jsou zdravější :-). Nejraději ale máme dle pův.receptu půl na půl jako píšu výš 🙂
čerstvá,domácí mlska 🙂
http://www.vasedeti.cz/fotogalerie/?wppa-album=2001&wppa-occur=1&wppa-photo=837