Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
SD: Čokoládový den na VD
Dnes, 13. září, slavíme Mezinárodní den čokolády. Ve sponzorované diskuzi si proto budeme o čokoládě povídat…
Čokoláda… Slyšíte to? Neuvěřitelná chuť, která se pomalu rozpouští na jazyku a my se cítíme jako v ráji… Neuvěřitelné… Už po staletí lidstvo fascinuje a i v dnešní době je chuť kvalitní čokolády neocenitelná.
A co vy? Milujete také čokoládu?
Podle čeho ji v obchodech vybíráte?
Dopřejete čokoládu i vašim dětem?
Vaříte s čokoládou?
Znáte nějaký recept, kde je jednou z ingrediencí čokoláda?
Vaše názory nás zajímají! Partnerem dnešního Čokoládového dne na VD je nakladatelství Slovart, které pro tři vylosované z vás věnuje publikaci Lahodná čokoláda. Díky ní si můžete připravit chutné a jednoduché recepty, které zachutnají vám i vašim dětem.
Do slosování budou zařazeny všechny jednotlivé komentáře vložené do 15. září 2014 (včetně).
Využijte také fotoalbum, které jsme pro vás k Čokoládovému dni připravili, a vkládejte fotky, které se jakýmkoli způsobem týkají čokolády. Těšíme se na vaše čokofoto i čokopsaní 🙂
Musím se přiznat, že o tomto skvělém dni jsem vůbec netušila, ale už si značím do kalendáře, abych nezapomenula. 😀 Každopádně jsme jeh snad oslavili stylově – upekla jsem doma pařížský dort, no a jelikož jsme slavili i narozeniny malé, tak se přiznám, že jsme měli ještě jeden – ale už nečokoládový – dortík. 😉 Jo a jelikož jsem to doma jen tak mimochodem nadhodila, dostala jsem milka srdíčka. 😉
Čokoládu totiž miluju, a momentálně na ní dost ujíždím. Dělám i lanýžový dortík a právě vymýšlím, jak si doma udělat čokopralinky. 🙂
(Citováno od Kyller z 15.9.2014 10:48)
No a ten recept máme kde???? 😀
…a neříkej, že s oslavy nebude i nějaká čokofotka 😉
O Dni čokolády jsem věděla. Máme v práci kalendář, kde jsou všechny tyto dny připomenuty, mimo jiné i třeba den ptačího zpěvu, mluvení indiánským jazykem apod. 🙂Čokoládu jsem moc nemusela, jsem spíše na slané mlsání, ale poslední dobou, se mi zřejmě chutě mění. A to úúúplně 🙂
Docela koukám po sladkostech i čokoládě. Vždy jsem upřednostňovala mléčnou a bílou a teď? Když už si můžu vybrat, tak si dám hořkou, na vaření… 🙂 A moc mi chutná Lindt 90%. *
(Citováno od Ježeček z 15.9.2014 11:05)
Ježečku, tak to budeš moct tipovat, jaký den budeme na VD slavit příště 😉
No a k té hořké čokoládě – já byla překvapená, že ta 74%, co jsem si v rámci oslav koupila, byla na mě pořád hodně sladká. Je sladká i ta 90%?
Ještě jsem si vzpomněla, že u nás všem moc chutná pařížský krém. Ten dělávám ve dvojité dávce, když chci, aby mi zůstalo na dort, jinak ho chodí každý ochutnávat 😀 *
O Dni čokolády jsem věděla. Máme v práci kalendář, kde jsou všechny tyto dny připomenuty, mimo jiné i třeba den ptačího zpěvu, mluvení indiánským jazykem apod. 🙂
Čokoládu jsem moc nemusela, jsem spíše na slané mlsání, ale poslední dobou, se mi zřejmě chutě mění. A to úúúplně 🙂
Docela koukám po sladkostech i čokoládě. Vždy jsem upřednostňovala mléčnou a bílou a teď? Když už si můžu vybrat, tak si dám hořkou, na vaření… 🙂 A moc mi chutná Lindt 90%. *
Ještě jsem slibovala ten recept – vyzkoušený.
Vláčný čokoládový chlebíček
Doba přípravy: asi 35 – 45 minut
Přísady:
Na těsto:
* 150 g mléčné nebo hořké čokolády (dala jsem čokoládu na vaření)
* 4 bílky
* 250 g změklého másla nebo margarínu
* 00 g moučkového cukru
* 1 balíček Vanilínového cukru
* Špetka soli
* 4 žloutky
* 220 g polohrubé mouky
* 30 g Gustinu (kukuřičný škrob)
* 3 zarovnané PL kakaa
* 3 zarovnané KL kypřícího prášku do pečiva
* 3-4 PL rumu nebo mléka
Na polevu:
* 100 g mléčné nebo hořké čokolády
* 1 PL oleje
* Forma na biskupský chlebíček (30×11 cm)
Příprava:
1. Čokoládu nasekáme na malé kousky. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
2. Máslo nebo margarín, moučkový cukr, vanilinový cukr a sůl ušleháme do hladka, přidáme žloutky a vymícháme do pěny.
3. Mouku, škrob, kakao a kypřící prášek smícháme, prosejeme a postupně zašleháme do našlehané pěny. Stejně zašleháme i rum (mléko)
4. Elektrickou troubu předehřejeme na 180°C, horkovzdušnou nepředehříváme a nastavíme na 160°C, plynovou nepředhříváme, nastavíme na stupeň 2-3
5. Formu vymažeme a vysypeme. Těsto vlijeme, uhladíme a dáme péct. Asi po 15 minutách pečení chlebíček nařízneme po délce asi 1 cm do hloubky a dopečeme. Celková doba pečení asi 50-60 minut.
6. Upečený chlebíček necháme chvíli zchládnout ve formě a pak vyklopíme, necháme zcela vychladnout.
7. Čokoládu nalámeme na kousky a za občasného míchání rozpustíme ve vodní lázni spolu s olejem. Chvíli necháme ztuhnout do krémové konzistence a moučník potřeme. Necháme polevu zcela ztuhnout.
8. Moučník zabalený v potravinářské folii nebo alobalu vydrží dlouho vláčný. Bez polevy je možné jej zamrazit. Do těsta lze použít čokoládu s kávovou nebo cappucinovo-smetanovou příchutí.
Čerpala jsem z kuchařky Dr. Oetkera, díl o čokoládě.
😀 😀 😀
Musím se přiznat, že o tomto skvělém dni jsem vůbec netušila, ale už si značím do kalendáře, abych nezapomenula. 😀 Každopádně jsme jeh snad oslavili stylově – upekla jsem doma pařížský dort, no a jelikož jsme slavili i narozeniny malé, tak se přiznám, že jsme měli ještě jeden – ale už nečokoládový – dortík. 😉 Jo a jelikož jsem to doma jen tak mimochodem nadhodila, dostala jsem milka srdíčka. 😉
Čokoládu totiž miluju, a momentálně na ní dost ujíždím. Dělám i lanýžový dortík a právě vymýšlím, jak si doma udělat čokopralinky. 🙂
Ještě připomínám možnost vložit i nějaké čokoFOTO 🙂
http://www.vasedeti.cz/fotogalerie/?wppa-album=1894&wppa-cover=0&wppa-occur=1
…může to být cokoli, co má něco společného s čokoládou 😉
Moc dobrý je také guláš s hořkou čokoládou. 🙂Uděláte si klasický guláš a nakolec tam nalámete hořkou čokoládu. Necháte rozpustit.
A pokud budete mít hořkou čokolátu s chilli,taky velice dobré (nedoporučuji ale dávat dětem, raději dejte půl hořké, půl chilli). 🙂
(Citováno od nuninka z 14.9.2014 10:41)Nuninko, to zní zajímavě a překvapivě.
A už jsi to sama vyzkoušela? A kolik té čokolody na běžnou várku guláše?
(Citováno od Jarmuschka z 14.9.2014 18:45)Jarmuschko, takový guláš opravdu děláme 🙂
Dávám celou tabulku hožké čokolády. Na tu s chilli opravdu pozor, pro děti to je dost ostré, takže tady kousek a zbytek klasické hořké.
(Citováno od nuninka z 15.9.2014 07:54)
Teda guláš s čokoládou, to by mě nenapadlo 🙂 Jak jsi na tuhle kombinaci přišla?
Moc dobrý je také guláš s hořkou čokoládou. 🙂Uděláte si klasický guláš a nakolec tam nalámete hořkou čokoládu. Necháte rozpustit.
A pokud budete mít hořkou čokolátu s chilli,taky velice dobré (nedoporučuji ale dávat dětem, raději dejte půl hořké, půl chilli). 🙂
(Citováno od nuninka z 14.9.2014 10:41)Nuninko, to zní zajímavě a překvapivě.
A už jsi to sama vyzkoušela? A kolik té čokolody na běžnou várku guláše?
(Citováno od Jarmuschka z 14.9.2014 18:45)
Jarmuschko, takový guláš opravdu děláme 🙂
Dávám celou tabulku hožké čokolády. Na tu s chilli opravdu pozor, pro děti to je dost ostré, takže tady kousek a zbytek klasické hořké.
Moc dobrý je také guláš s hořkou čokoládou. 🙂Uděláte si klasický guláš a nakolec tam nalámete hořkou čokoládu. Necháte rozpustit.
A pokud budete mít hořkou čokolátu s chilli,taky velice dobré (nedoporučuji ale dávat dětem, raději dejte půl hořké, půl chilli). 🙂
(Citováno od nuninka z 14.9.2014 10:41)
Nuninko, to zní zajímavě a překvapivě.
A už jsi to sama vyzkoušela? A kolik té čokolody na běžnou várku guláše?